Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Επιτρέπονται τα προϊόντα light στα παιδιά;

Τα προϊόντα light έχουν κατακλύσει πλέον την αγορά τροφίμων και η κατανάλωσή τους αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Τα τρόφιμα light προτιμούνται κυρίως απο ενήλικες για λόγους υγείας αλλά κι εμφάνισης. Τι γίνεται όμως με την παιδική διατροφή; Είναι ασφαλές να δώσουμε στα μικρά παιδιά και στους εφήβους light προϊόντα; Τι λένε οι επίσημες συστάσεις;
 
Τι είναι τα light τρόφιμα 

Τα τρόφιμα light χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες : 1) εκείνα που περιέχουν χαμηλότερα λιπαρά σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα και 2) τα άλλα στα οποία περιέχεται λιγότερη ζάχαρη (ή και καθόλου ζάχαρη) σε σχέση με τα αντίστοιχα τρόφιμα. Στην πρώτη περίπτωση το τρόφιμο επεξεργάζεται για να αφαιρεθεί ένα ποσοστό λίπους ενώ στη 2η περίπτωση αυτό που επιχειρείται να ελαττωθεί στο τρόφιμο είναι η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη. Το τελικό αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι να προκύψει ένα τρόφιμο με σημαντκά λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το αντίστοιχο "πλήρες".

Είναι τα light τρόφιμα μια καλή επιλογή για τα παιδιά;

Όσον αφορά τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά οι συστάσεις αναφέρουν ότι τα παιδιά άνω των 2 ετών θα πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και διαιτητικής χοληστερόλης. Τα τρόφιμα που κυρίως περιέχουν κορεσμένα λιπαρά είναι τα γαλακτοκομικά και κάποια αλλαντικά πέικον, σαλάμι, πάριζα, λουκάνικα κ.α.). Η δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά θα συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών που εμφανίζονται στην ενήλικο ζωή αλλά ξεκινούν απο την παιδική ηλικία (π.χ. αθηρωμάτωση) και θα βοηθήσει στην απόκτηση υγιεινών σηνηθειών προστατεύοντας την υγεία των παιδιών μακροπρόθεσμα. Από την άλλη τα light γαλακτοκομικά δεν επηρεάζουν την περιεκτικότητα του τροφίμου σε ασβέστιο και πρωτείνες. Συστήνεται επομένως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί να είναι ημιαποβουτυρωμένα (γάλα-γιαούρτι 1,5-2% και τυρί με λιπαρά<20%) , αυτή η επιλογή θα συμβάλλει επίσης στη διατήρηση του βάρος του παιδιού σε σταθερά επίπεδα.Όσον αφορά στα αλλαντικά καλό είναι να αποφεύγονται γενικώς, είτε είναι light είτε όχι, αφού περιέχουν πολλά μη φυσικά συστατικά.

Η διατροφή των παιδιών σε γενικές γραμμές πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε απλά ζάχαρα. Σχετικά με τα γλυκίσματα light (αναψυκτικά, χυμοί, μπισκότα, επιδόρπια γιαουρτιού κ.α.), στην πλειονότητά τους είναι τρόφιμα επεξεργασμένα και.ακόμα και αν δεν περιέχουν πολύ ζάχαρη ή αυτή έχει αντικατασταθεί με άλλα γλυκαντικά (στέβια, μαλτιτόλη κ.α.) παραμένουν μια μη υγιεινή επιλογή αφού περιέχουν συντηρητικά, χρωστικές και άλλα χημικά πρόσθετα στις περισσότερες περιπτώσεις. Καλό θα είναι λοιπόν να αποφεύγονται τέτοιου είδους γλυκά και τα παιδιά να καθοδηγούνται ώστε να επιλέγουν τροφές περισσότερο φυσικές.


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.