Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Διαβήτης κύησης : τι να προσέξετε

Ως διαβήτης κύησης ορίζεται η αυξημένη γλυκόζη αίματος που διαγιγνώσκεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται σε ποσοστό που κυμαίνεται απο 1% εώς και 20% ενώ η επίπτωσή του αυξάνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, παράλληλα με την αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου II.
Οι γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κατά τη διάρκειαα της κύησης έχουν αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών και εμφάνισης παθήσεων, και το ίδιο ισχύει και για το έμβρυο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η εμφάνιση υπέρτασης, ο πρόωρος τοκετός, αυξημένες πιθανότητες καισαρικής τομής, μεγάλο βάρος γέννησης εμβρύου και νεογνική υπογλυκαιμία. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις περιλαμβάνουν διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις στις μητέρες, παχυσαρκία και διαβήτη στα παιδιά. 

Τι να προσέξετε

O ακρογωνιαίος λίθος στη διαχείριση του διαβήτη κύησης είναι ο γλυκαιμικός έλεγχος, η διατήρηση δηλαδή του ζαχάρου του αίματος στα επιθυμητά επίπεδα. Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, κυρίως διατροφή και άσκηση. Οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχουν συχνά τα επίπεδα γλυκόζης στο σπίτι για να εξασφαλίσουν ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι. Εάν οι γλυκαιμικοί στόχοι δεν επιτευχθούν, θα πρέπει να ξεκινήσει φαρμακευτική θεραπεία. 

  1. Σωματικό βάρος : Η συνιστώμενη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται απο τα βάρος της γυναίκας πριν την έναρξη της κύησης. Μια γυναίκα με χαμηλό ή φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να πάρει εώς και 15 κιλά στην εγκυμοσύνη, αλλά μια γυναίκα που ξεκινάει την εγκυμοσύνη υπέρβαρη ή παχύσαρκη δε συνιστάται να αυξήσει τα κιλά της επιπλέον των 8-9 κιλών. Η μεγάλη αύξηση των κιλών κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών. 
  2. Υδατάνθρακες : Παρόλο που οι σύγχρονες μελέτες δεν έχουν καταλήξει στην ακριβή ποσότητα των υδατανθράκων που θα πρέπει να καταναλώνει μια έγκυος με διαβήτη, όλες συμφωνούν ότι η επιλογή τροφίμων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι η καλύτερη επιλογή. Μια δίαιτα βασισμένη σε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ρυθμίζει τα επίπεδα ζαχάρου, αποτρέπει την ανάγκη για χρήση ινσουλίνης, παρεμποδίζει την υπερβολική πρόσληψη λίπους απο το έμβρυο και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών. 
  3. Σχεδιασμός γευμάτων : Όλα τα γεύματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και λιπαρά και να κατανέμονται σε 3 κυρίως γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα σνακ μέσα στην ημέρα. Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, εκείνα δηλαδή που δεν αυξάνουν απότομα το ζάχαρο στο αίμα, όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το μαύρο ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, οι σαλάτες και τα όσπρια συνιστάται να συνδυάζονται με τροφές χαμηλές σε κορεσμένα και trans λιπαρά. 
  4. Άσκηση : H άσκηση στις γυναίκες με διαβήτη κύησης έχει φανεί ότι βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο. Εάν δεν υπάρχουν ιατρικές ή άλλες αντενδείξεις, 30 λεπτά περπάτημα καθημερινά θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
 
 
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc


Βιβλιογραφία :

Hernandez T.L., Anderson M.A., et al. Strategies in the Nutritional Management of Gestational Diabetes. Clin Obstet Gynecol 2013;56(4):803-815

Viana V.L., Gross J.L., Azevedo M.J. Dietary Interventios in Patients With Gestational Diabetes Mellitus:A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clincal Trials on Maternal and Newborn Outcomes. Diabetes Care 2014;37:3345-3355

Alfadhli E. Gestational diabetes mellitus. Saudi Med J 2015;Vol. 36(4):399-406 




  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.