Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Όταν τρώμε έξω...

Η έξοδος για φαγητό είναι για τους περισσότερους μια μορφή διασκέδασης, μια ευκαιρία να βρεθούν με φίλους και για όσους αγαπούν το καλό φαγητό άλλη μια γευστική εμπειρία. 
Για όποιον λόγο και αν αποφασίσετε να βγείτε για φαγητό δε χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα βγείτε εκτός προγράμματος ή για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ένα γεύμα στο σώμα σας. Εάν οι έξοδοι δεν γίνονται συχνά τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εάν πάλι γευματίζετε έξω πάνω απο 2-3 φορές/εβδομάδα με λίγη προσοχή θα απολαύσετε το φαγητό σας χωρίς...παρενέργειες.

Όταν τρώμε έξω συνήθως επιλέγουμε διαφορετικά φαγητά απο αυτά που μαγειρεύουμε στο σπίτι και θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο. Αρκεί να έχουμε στο νού μας κάποια χρήσιμα και πρακτικά tips και όλα θα κυλήσουν ομαλά.

  1. Μην πάτε στο εστιατόριο νηστικοί. Δε χρειάζεται να φάτε ένα 2ο κανονικό γεύμα μέσα στην ημέρα,όμως μην παραλείψετε να φάτε κάτι ελαφρύ γιατί εάν πάτε στο εστιατόριο νηστικοί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φάτε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και σε φαγητό και σε ποτό..
  2. Ξεκινήστε με σαλάτα. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε θερμίδες αφού τα λαχανικά θα περιορίσουν αισθητά την όρεξή σας και θα χορτάσετε γρηγορότερα. Όταν βέβαια λέμε σαλάτα εννοούμε διάφορα λαχανικά ανάμικτα χωρίς προσθήκη πρωτεϊνης (τυρί, αβγό, κοτόπουλο κλπ) με μια απλή σως (π.χ. βινεγκρέτ) αντί μαγιονέζας ή άλλων αντίστοιχων..
  3. Προσοχή στα ορεκτικά ! Συνήθως είναι κάποια αλοιφή (τζατζίκι, τυροκαυτερή κ.α.) ή κάτι τηγανιτό (κροκέτες, κολοκυθοκεφτέδες κλπ)-όλα πλούσια σε λιπαρά οπότε και πολλές θερμίδες. Εάν δε μπορείτε να τα αποφύγετε τότε περιοριστείτε σε 2-3 μπουκιές συνολικά, για να απολαύσετε το κυρίως πιάτο σας.
  4. Δώστε σημασία στη γαρνιτούρα. Τα κυρίως πιάτα συνοδεύονται τις περισσότερες φορές με πατάτες τηγανιτέςάντε τη διαφορά και ζητήστε με το κρέας ή το ψάρι να σας σερβίρουν ρύζι ή πίτα για σουβλάκι ψητή χωρίς λάδι.
  5. Ποτά-αναψυκτικά. Μια κακή πρακτική στα περισσότερα εστιατόρια είναι να σερβίρουν το ποτό πριν φτάσει το φαγητό. Ζητήστε να σας φέρουν το κρασί ή τη μπύρα μαζί με το γεύμα. Περιοριστείτε στο 1-2 ποτηράκια και αποφύγετε εντελώς τα αναψυκτικά-δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθείτε με πολλές θερμίδες και την αίσθηση "φουσκώματος", εκτός των άλλων θα χαλάσει και τη διάθεσή σας.
  6. Επιδόρπιο. Όταν έρθει η ώρα του γλυκού προτείνετε να παραγγείλετε λιγότερες μερίδες, για να μοιραστείτε το επιδόρπιο σας με κάποιον άλλο. Μια δυο κουταλιές είναι αρκετές για να έχετε και την γεύση αλλά να μην ξεφύγετε κιόλας.
Θυμηθείτε : έχετε βγεί για να περάσετε καλά μαζί με αγαπημένα σας πρόσωπα. Μην εστιάζετε λοιπόν μόνο στο φαγητό και αφιερώστε χρόνο στη συζήτηση. Τρώγοντας αργά, παράλληλα με την κουβέντα και κάνοντας διαλλείματα στο φαγητό μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα που θα φάτε. Όταν νιώσετε πλήρης μπορείτε να σταματήσετε.
Εάν πάλι στο τέλος της βραδιάς αισθανθείτε ότι ξεφύγατε λίγο μην αγχώνεστε ιδιαίτερα-μπορείτε να ισορροπήσετε την πολυφαγία τρώγοντας λιγότερο την επόμενη ημέρα... 


Αθανασία Κακλαμάνου
  Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.