To αβγό εδώ και πολλές δεκαετίες θεωρείται ένα αμφιλεγόμενο τρόφιμο, και πολλοί ειδικοί είχαν πολλές επιφυλάξεις για το αν είναι υγιές να καταναλώνονται αβγά τακτικά. Εξάλλου μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης πίστευε (και πολλοί ακόμα και σήμερα) ότι το αβγό μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. Αυτή η αρνητική στάση απέναντι στο αβγό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά του σε χοληστερίνη και στο φόβο ότι τρώγοντας αβγό θα αυξηθεί η χοληστερίνη στο αίμα κι επομένως και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα.
Τα τελευταία χρόνια όμως, μετά απο μεγάλο πλήθος σχετικών μελετών, τα πράγματα έχουν αλλάξει και το αβγό έχει "απενεχοποιηθεί" σε μεγάλο βαθμό.
Πέρα απο την υψηλή του περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, το αβγό περιέχει πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, τόσο ωφέλιμα που θα κάνουν και τους πιο δύσπιστους να αλλάξουν γνώμη και όσους το απέφευγαν συστηματικά τελικά να το εντάξουν στη διατροφή τους !!!
Τα "άγνωστα" οφέλη του αβγού
Το αβγό είναι μια τροφή φθηνή, που τη βρίσκει κανείς πολύ εύκολα ενώ έχει ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία. Έχει μικρή θερμιδική απόδοση (1 μέτριο αβγό=80 θερμίδες) ενώ όπως και να το φάει κανείς (βραστό, ποσέ, τηγανιτό, ομελέτα) τον κρατάει χορτάτο για αρκετές ώρες.
Γνωρίζατε ότι το αβγό :
- Περιέχει πάνω απο 18 βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία;
- Η πρωτεϊνη του είναι η καλύτερη ποιοτικά απο όλα τα υπόλοιπα ζωικά προϊόντα;
- Περιέχει αρκετό σίδηρο, υψηλής βιοδιαθεσιμότητας (απορροφάται σε μεγάλο βαθμό);
- Τα λιπαρά που περιέχονται στον κρόκο είναι κυρίως μονοακόρεστα;
- Είναι σημαντική πηγή λεκιθίνης και χολίνης, συστατικά που προστατεύουν τα κύτταρα απο διάφορες βλάβες και είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκέφαλου;
- Η περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή (κυρίως λουτεϊνη και ζεαξανθίνη) το καθιστά τρόφιμο απαραίτητο για την καλή λειτουργία της όρασης;
Αυτό πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι και πριν λίγα χρόνια, ότι δηλαδή όποιος καταναλώνει αρκετά αβγά θα αυξήσει τη χοληστερίνη του. Πλέον έχει φανεί ότι η διαιτητική χοληστερίνη (αυτή που λαμβάνεται δηλαδή μέσα απο τις τροφές) δεν αυξάνει σημαντικά τη χοληστερίνη στο αίμα. Επιπλέον, η χοληστερίνη των τροφίμων (και αυτή των αβγών εννοείται) δεν αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό στους υγιής ανθρώπους, όπως υποστηρίζεται απο πλήθος έγκυρων μελετών.
Παρόλα ταύτα όσοι πάσχουν απο διαβήτη θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να μην ξεπερνούν τα 4-5 αβγά την εβδομάδα.
Συμπερασματικά...
Λαμβάνοντας υπ 'όψιν όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά του αβγού, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο και να καταναλωθεί απο άτομα όλων των ηλικιών και σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους. Η κατανάλωση αβγού οφελεί ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, τους ασθενείς, τους αθλητές και εκείνους που παρουσιάζουν ελλείψεις στη διατροφή τους.
Για άτομα υγιή τα διατροφικά οφέλη του αβγού ξεκάθαρα υπερτερούν έναντι της ανησυχίας σχετικά με την πιθανότητα αύξησης της χοληστερίνης, ούτως ή άλλως έχει καταρριφθεί αυτός ο ισχυρισμός πλέον.
Βιβλιογραφία
Miranda JM., Anton X., et al. Egg and Egg-Derived Foods : Effects on Human Health and Use as Functional Foods. Nutrients 2015;7:706-729
Griffin BA. Eggs:good or bad ? Proceedings of the Nutrition Society 2016;75:259-264
Fuller NR., et al. Egg Consumption and Human Cardio-Metabolic Health in People with and without Diabetes. Nutrients 2015;7:7399-7420
Παρόλα ταύτα όσοι πάσχουν απο διαβήτη θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να μην ξεπερνούν τα 4-5 αβγά την εβδομάδα.
Συμπερασματικά...
Λαμβάνοντας υπ 'όψιν όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά του αβγού, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο και να καταναλωθεί απο άτομα όλων των ηλικιών και σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους. Η κατανάλωση αβγού οφελεί ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, τους ασθενείς, τους αθλητές και εκείνους που παρουσιάζουν ελλείψεις στη διατροφή τους.
Για άτομα υγιή τα διατροφικά οφέλη του αβγού ξεκάθαρα υπερτερούν έναντι της ανησυχίας σχετικά με την πιθανότητα αύξησης της χοληστερίνης, ούτως ή άλλως έχει καταρριφθεί αυτός ο ισχυρισμός πλέον.
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
Βιβλιογραφία
Miranda JM., Anton X., et al. Egg and Egg-Derived Foods : Effects on Human Health and Use as Functional Foods. Nutrients 2015;7:706-729
Griffin BA. Eggs:good or bad ? Proceedings of the Nutrition Society 2016;75:259-264
Fuller NR., et al. Egg Consumption and Human Cardio-Metabolic Health in People with and without Diabetes. Nutrients 2015;7:7399-7420
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.