Το πετιμέζι είναι εκείνο το σκουρόχρωμο κολλώδες υγρό που προέρχεται απο το βράσιμο του μούστου, πριν αρχίσει η ζύμωση. Έχει υφή σιροπιού και είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, χωρίς συντηρητικά, χρωστικές και ζάχαρη. Η γεύση του είναι μεν γλυκιά αλλά στο τέλος αφήνει στο στόμα μια ελαφριά αίσθηση πικράδας.
Θρεπτική αξία-ιδιότητες
Στην ουσία πρόκειται για μια συμπυκνωμένη μορφή των σταφυλιών οπότε το πετιμέζι διατηρεί τα περισσότερα απο τα ωφέλιμα συστατικά του φθινοπωρινού αυτού φρούτου.
Είναι πλούσιο σε ενέργεια καθώς στα 100 γραμμάρια αποδίδει περίπου 300 θερμίδες. Το πετιμέζι αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, γι αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα με αυξημένες ανάγκες σε αυτά τα στοιχεία, όπως είναι οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη, τα μικρά παιδιά και οι αυστηρά χορτοφάγοι (vegan). Επίσης περιέχει αρκετές βιταμίνες (κυρίως συμπλέγματος Β), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο). Ακόμα, το πετιμέζι είναι πηγή αντιοξειδωτικών οπότε μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να περιορίσει τη φλεγμονή. Ταυτόχρονα η τακτική κατανάλωσή του συμβάλλει στην αντιγήρανση, στη βελτίωση των οστών και στην πρόληψη της αναιμίας.
Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο πετιμέζι προσδίδουν άμεσα ενέργεια ενώ εάν αυτό καταναλωθεί μαζί με πρωτεϊνούχα τρόφιμα, δεν επηρεάζει σημαντικά το ζάχαρο του αίματος.
Είναι ένα προϊόν που μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό, όταν έχει παρασκευαστεί με τον κατάλληλο τρόπο.
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί
Το πετιμέζι στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν μαζί με το μέλι στην παρασκευή γλυκισμάτων, ενώ στη σύγχρονη εποχή δυστυχώς αυτό το πολύ ωφέλιμο τρόφιμο έχει παραγκωνιστεί κι έχει αντικατασταθεί απο τη ζάχαρη.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της ζάχαρης σε γλυκά, σε ροφήματα (τσάι, καφές), μπορεί να προστεθεί σε smoothies αλλά και σα σιρόπι πάνω απο το γιαούρτι ή να καταναλωθεί μαζί με τυρί !
Επίσης μπορείτε να προσθέσετε πετιμέζι στις διάφορες μαρινάδες ή στα dressing για τις σαλάτες σας. Δοκιμάστε να περιχύσετε πετιμέζι πάνω απο ψιλοκομμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς και θα έχετε ένα πολύ υγιεινό όσο και γευστικό επιδόρπιο...
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.