Όπως και άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. το γιαούρτι) το κεφίρ έχει συσχετισθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.
Ιστορικά το κεφίρ συστήνονταν για τη θεραπεία πολλών παθήσεων ή νοσημάτων, όπως προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος, αλλεργίες, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.
Η γεύση του είναι όξινη και η υφή του ελαφρώς παχύρευστη. Το κεφίρ παρασκευάζεται παραδοσιακά απο αγελαδινό γάλα αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και γάλα κατσικίσιο, πρόβειο, βουβαλίσιο ή γάλα σόγιας.
Αυτό που διαφοροποεί το κεφίρ απο τα υπόλοιπα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι η παρουσία σπόρων κεφίρ (μίγμα πρωτεϊνών με πολυζαχαρίτες) υπό ζύμωση όπως και η ύπαρξη μεγάλου πληθυσμού ζυμών. Στο κεφίρ περιέχεται πλήθος μικροοργανισμών, μεγάλος αριθμών ζωντανών μικροβίων δηλαδή (γνωστά και ως προβιοτικά) και άλλοι μεταβολίτες που προέρχονται απο τη ζύμωση του γάλακτος και είναι αυτά που προσδίδουν τα οφέλη του ροφήματος στην υγεία.
Μια απο τις βασικές δράσεις των προβιοτικών είναι η αλλαγή της χλωρίδας του εντέρου. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με την εισαγωγή νέων μικροβίων είτε με την ανάτπυξη ωφέλιμων μικροβίων που ήδη υπάρχουν στον εντερικό σωλήνα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν ακολουθήσει θεραπεία με αντιβιοτικά.
Η συχνή κατανάλωση κεφίρ προστατεύει απο την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και συμβάλλει σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα γενικότερα. Έχει βρεθεί ότι το κεφίρ απομακρύνει τις τοξικές ουσίες που προσκολλώνται στο έντερο κι έτσι συμβάλλει σε μια φυσιολογική χλωρίδα.
Σε σχετικές μελέτες έχει βρεθει ότι το κεφίρ μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, πιθανότατα επειδή αναστέλλεται η απορρόφηση κάποιου ποσοστού εξωγενούς χοληστερόλης, αυτής δηλαδή που προέρχεται απο τις τροφές
Επίσης το κεφίρ έχει δυνητικά αντικαρκινική δράση κυρίως όσον αφορά στην πρόληψη, μέσω και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος που αποδίδεται στη συχνή κατανάλωση του ροφήματος.
Η απουσία λακτόζης στο κεφίρ το καθιστά κατάλληλο για εκείνους που έχουν δυσανεξία σε αυτό το ζάχαρο που βρίσκεται στο γάλα, ενώ είναι ιδιαίτερα εύπεπτο γενικότερα.
Το κεφίρ ρυθμίζει το ζάχαρο και την πίεση του αίματος, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Σε κάποιες μελέτες έχει φανεί ότι η κατανάλωση κεφίρ είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας αλλά και την ενίσχυση επούλωσης πληγών.
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
Βιβλιογραφία :
Bourrie B.C.T., Willing B.P., Cotter P.D. The Microbiota and Health Promoting Characteristics of the Fermented Beverage Kefir. Frontiers in Microbiology 2016;7:647
Leite A.M., Miguel M.A.L, et al. Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir : a natural probiotic beverage. Brazilian Journal of Microbiology. 2013;44(2):341-349
Rosa DD., Dias MMS., et al. Milk kefir : nutritional, microbiological and health benefits. Nutr Res Rev 2017;30(1):82-96
Leite A.M., Miguel M.A.L, et al. Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir : a natural probiotic beverage. Brazilian Journal of Microbiology. 2013;44(2):341-349
Rosa DD., Dias MMS., et al. Milk kefir : nutritional, microbiological and health benefits. Nutr Res Rev 2017;30(1):82-96
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.