- Η ενέργεια (θερμίδες) θα πρέπει να επαρκεί για να υποστηρίξει την ανάπτυξη αλλά και να διατηρεί το φυσιολογικό βάρος, ανάλογα την ηλικία
- Προτιμήστε τρόφιμα χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και "trans" λιπαρά (τηγανιτά και επεξεργασμένα τρόφιμα), χαμηλή χοληστερίνη-περιορίστε το αλάτι και τη ζάχαρη
- Διατηρήστε την πρόσληψη λιπαρών στο 30-35% των ημερήσιων θερμίδων για παιδιά 2-3 ετών και μειώστε αυτό το ποσοστό στο 25-30% για παιδιά κι εφήβους 4-18 ετών. Η πλειονότητα των λιπαρών θα πρέπει να προέρχεται απο τρόφιμα με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά όπως είναι το ψάρι, οι ξηροί καρποί και τα φυτικά έλαια, με έμφαση στο ελαιόλαδο
- Επιλέξτε ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες (γαλακτοκομικά, κρέας-ψάρι-κοτόπουλο-αβγά-όσπρια, ψωμί-δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο)
- Προωθήστε τη φυσική δραστηριότητα, τα παιδιά θα πρέπει να είναι σωματικά ενεργά για τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα
- Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης, η μισή τουλάχιστον ποσότητα του ψωμιού και των δημητριακών ημερησίως θα πρέπει να προέρχεται απο αλεύρι ολικής άλεσης
- Σερβίρετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά, περιορίστε την πρόσληψη χυμών. Οι συστάσεις για την πρόσληψη φρούτων ποικίλλουν με την ηλικία (π.χ. για παιδιά 1-3 ετών συστήνεται 1 φλιτζάνι φρούτων ημερησίως ενώ για παιδιά 4- 18 ετών η σύσταση είναι 2 φλιτζάνια την ημέρα). Αντίστοιχα κυμαίνονται και οι συστάσεις για τα λαχανικά
- Προσφέρετε στα παιδιά τακτικά ψάρι, 2 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον. Αποφύγετε τα έτοιμα προπαρασκευασμένα σχετικά προίόντα, π.χ. fish-sticks
- Τα γαλακτοκομικά θα πρέπει να είναι ημιαποβουτυρωμένα (1 ή 2% περιεκτικότητας σε λιπαρά). Τα παιδιά εώς 8 ετών χρειάζονται 2 φλιτζάνια γάλακτος (ή υποκατάστατων) ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται 3 φλιτζάνια ημερησίως
- Μην προσφερετε μεγαλύτερες ποσότητες απο τις συνιστώμενες. Οι εκτιμώμενες θερμίδες που χρειάζονται τα παιδιά κυμαίνονται απο 900Kcal/ημέρα για παιδιά 1 έτους εώς και 1800Kcal/ημέρα για κορίτσι 14-18 ετών ή 2200Kcal/ημέρα για αγόρι της ίδιας ηλικίας
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
Πηγή : American Heart Association
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.