Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Ταχίνι:ένα τρόφιμο-φάρμακο !

Το ταχίνι είναι μια πάστα που προέρχεται απο την άλεση των σπόρων σουσαμιού. Λόγω των πολλών και ωφέλιμων συστατικών του αποτελεί μια υπερτροφή και καλό είναι να συμπεριλαμβάνεται τακτικά στο διαιτολόγιό μας. 

Χρησιμοποιείται ευρέως σε χώρες της βόρειας Αφρικής, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και σε χώρες της μέσης Ανατολής. Μπορεί να αποτελέσει συστατικό αλμυρών πιάτων (π.χ. χούμους, φαλάφελ) ή να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γλυκών (μπισκότα, κέϊκ, κουλουράκια) ενώ αποτελεί το βασικό συστατικό του χαλβά, που καταναλώνεται κυρίως στη νηστεία.

Θρεπτική αξία 

Το ταχίνι παρέχει αρκετή ενέργεια καθώς 1 κουταλιά της σούπας αποδίδει 100 θερμίδες*.
Επίσης σε 16 γραμμάρια (1 κουταλιά σούπας) περιέχονται 8,8 γραμμάρια λιπαρών- 0,3 γραμμάρια υδατανθράκων-4 γραμμάρια πρωτεϊνών-2 γραμμάρια φυτικών ινών. Τα λιπαρά που περιέχει το ταχίνι είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, ενώ δεν περιέχεi καθόλου χοληστερόλη ούτε και αλάτι.
Επιπλέον το ταχίνι είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και θειαμίνη. Περιέχει βιταμίνη E και άλλα αντιοξειδωτικά, λιγνάνες, φυτοοιστρογόνα.

(*Η σύσταση αναφέρεται στη διατροφική ετικέτα συγκεκριμένου προϊόντος και ενδέχεται να παρουσιάζει διακυμάνσεις σε διαφορετικά προϊόντα, ανάλογα τη μέθοδο παρασκευής)

Ιδιότητες-οφέλη στην υγεία

  • Συμβάλλει στην ελάττωση της πίεσης του αίματος
  • Μειώνει τη χοληστερίνη, γεγονός που αποδίδεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λιγνάνες
  • Βελτιώνει την υγεία των οστών και προστατεύει απο την εμφάνιση αρθρίτιδας και οστεοπόρωσης
  • Συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του ζαχάρου
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προστατεύει απο τη δυσκοιλιότητα
  • Έχει δυνητικά προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου
  • Μειώνει το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, μειώνοντας τη φλεγμονή
  • Βοηθάει στην απόκτηση ενός υγιούς δέρματος
  • Συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους    
  • Είναι σύμμαχος στην αντιγήρανση
Όλες οι ανωτέρω ευεργετικές ιδιότητες αναφέρονται στο κλασικό ταχίνι, χωρίς την προσθήκη άλλων συστατικών π.χ. βιομηχανικά προστιθέμενου κακάο, μελιού, πορτοκαλιού και άλλων συστατικών.
Επίσης οι ιδιότητές του οφείλονται κυρίως στην ύπαρξη του φλοιού του σουσαμιού, το οποίο εάν αφαιρεθεί χάνεται μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας, οπότε προτιμήστε το ταχίνι ολικής άλεσης που διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα ωφέλιμα συστατικά. 


Αθανασία Κακλαμάνου
  Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc  
 
  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.