Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ομελέτα φούρνου !

Μια εναλλακτική πρόταση για μια ελαφριά, νόστιμη αλλά και χορταστική ομελέτα. Ιδανική για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο για μαγείρεμα αλλά και για εκείνους που δε διαθέτουν ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες! 


Υλικά (2 μερίδες) : 

                 4 αβγά
     100γρ. κίτρινο τυρί light
    4 κουταλιές γάλα φρέσκο 
    1 κοφτή κουταλιά αλεύρι
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια (ή 3-4 φρέσκα)
          1 μικρό κρεμμύδι 
         1 σκελίδα σκόρδο 
              1 πιπεριά
   4-5 ντοματίνια (προαιρετικά)
     2 κουταλιές ελαιόλαδο 
       αλάτι, πιπέρι, ρίγανη  


Εκτέλεση

Ψιλοκόβετε την πιπεριά, τα ντοματίνια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια (εάν βάλετε φρέσκα μανιτάρια θα πρέπει πρώτα να τα σωτάρετε 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά με ελάχιστο ελαιόλαδο). Απλώνετε τα λαχανικά σε ένα ρηχό αντικολλητικό ταψάκι 24 εκατοστών και περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Έπετα χτυπάτε τα αβγά με αλάτι και πιπέρι, προσθέτετε το γάλα και τέλος το αλεύρι. Ανακατεύετε πολύ καλά, να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Περιχύνετε τα λαχανικά με το μίγμα των αβγών. Τέλος προσθέτετε το τυρί (σε λεπτές φέτες ή τριμμένο) και πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου, να σταθεροποιηθεί η ομελέτα και να ροδίσει καλά η επιφάνεια.



Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc 


















Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Διατροφικά tips για μαραθωνοδρόμους

Η συμμετοχή σε ένα αγώνισμα αντοχής όπως ο μαραθώνιος δρόμος απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία ώστε ο αθλητής να είναι σωματικά αλλά και πνευματικά έτοιμος να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του αγώνα. Η διατροφή διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην προετοιμασία του σώματος του αθλητή, είτε αυτός λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά στοχεύοντας στον απλό τερματισμό της κούρσας είτε πρόκειται για έναν έμπειρο μαραθωνοδρόμο που στοχεύει στη βελτίωση του ατομικού του χρόνου.
Βασικά σημεία στη δίαιτα των μαραθωνοδρόμων είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεϊνες και τα υγρά. Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας, οι πρωτεϊνες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί η μέγιστη μυική δύναμη και τα υγρά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου υδάτωσης.

Πριν τον αγώνα

Οι υδατάνθρακες είναι το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για τους μαραθωνοδρόμους επειδή είναι αυτό που θα "γεμίσει" τις αποθήκες γλυκογόνου (μύες και ήπαρ) και θα τις διατηρήσει σταθερές καθόλη τη διάρκεια του αγωνίσματος. Μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες δε θα σας κάνει να τρέξετε γρηγορότερα αλλά θα καθυστερήσει σημαντικά την εμφάνιση της κούρασης και θα σας επιτρέψει να τρέχετε με μια σταθερή ταχύτητα για περισσότερο χρόνο. Γι αυτό το λόγο την τελευταία εβδομάδα πριν τον αγώνα μειώστε σημαντικά την έντονη προπόνηση και αυξήστε την πρόσληψη υδατανθράκων (ειδικά τις 3 τελευταίες ημέρες πριν τον αγώνα)-κατά μέσο όρο χρειαζεστε 7-12 γραμμάρια υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά (7-12g/Kg/day) για να επιτευχθεί η πλήρης φόρτιση του οργανισμού με υδατάνθρακες. Η πρόσληψη της πρωτεϊνης θα πρέπει να είναι της τάξης των 1,2-1,8 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά.
Πρακτικά επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, σαλάτες, όσπρια) και συνδυάστε τα με μέτρια ποσότητα πρωτεϊνης (άπαχο κρέας και κοτόπουλο, ψάρι, αβγό, τυρί). Οργανώστε τα γεύματά σας ώστε να τρώτε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, γεύμα, δείπνο) και 2-3 ενδιάμεσα σνακ. Μην ξεχνάτε τα ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (το γάλα και το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών αποτελούν γεύματα που συνδυάζουν υδατάνθρακες και πρωτεϊνες ενώ περιλαμβάνουν και το απαραίτητο ασβέστιο) και φυσικά τα φρούτα.


 Κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου δρόμου

Ο ρόλος της διατροφής κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι να συμβάλλει στην πρόληψη της κόπωσης, να παρατείνει τη διάρκεια και την ένταση και να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ υγρών και ηλεκτρολυτών. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να αναπληρώνονται τα αποθέματα μυικού και ηπατικού γλυκογόνου για να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία που επιφέρει εξάντληση. Συστήνεται να λαμβάνονται 30-60 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ώρα και λίγο περισσότερο όταν ο αγώνας γίνεται κάτω απο ζέστη και υγρασία. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να επιλέξετε τρόφιμα πρακτικά που να μεταφέρονται εύκολα και να μπορούν επίσης να φαγωθούν εύκολα! Πολύ καλές λύσεις αποτελούν τα διάφορα αθλητικά gel και τα αθλητικά ποτά. Προσοχή: επιλέξτε ένα απο τα 2 και ποτέ μην τα τρώτε ταυτόχρονα, δηλαδή αν επιλέξετε gel φάτε το με λίγο νερό αλλιώς καταναλώστε ένα αθλητικό ποτό που να περιέχει υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες. Η ποσότητα εξαρτάται απο τη διάρκεια και την ένταση του τρεξίματος αλλά και το σωματικό βάρος του αθλητή. 

Μετά τον αγώνα 

Όσον αφορά στη φάση αποκατάστασης θα πρέπει να θυμάστε 3 πράγματα : αναπλήρωση αποθηκών γλυκογόνου, αποκατάσταση μυικών τραυματισμών και επανυδάτωση. Η διαδιακασία
της αποκατάστασης θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Οι μύες χρειάζεται να
προσλάβουν υδατάνθρακες οπωσδήποτε τα πρώτα 30 λεπτά μετά το τέλος της κούρσας και μετά σταδιακά μέσα στις επόμενες ώρες θα πρέπει να καταναλώνονται υδατάνθρακες μαζί με πρωτεϊνη για τη γρηγορότερη αναπλήρωση γλυκογόνου αλλά και την "επιδιόρθωση" των μυικών βλαβών. Επειδή συνήθως η όρεξη των μαραθωνοδρόμων είναι μειωμένη αμέσως μετά το τέλος του αγώνα συστήνονται εύληπτες τροφές, όπως για παράδειγμα ένα φρούτο, χυμός ή γάλα χαμηλών λιπαρών. Μην παραλείψετε την επαρκή ενυδάτωση-αποφύγετε όμως ροφήματα όπως το τσάι και ο καφές και μην καταναλώσετε αλκοόλ


Σημαντικά tips

  • Με την αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, υδατανθράκων, πρωτεϊνών και υγρών η πλειονότηττα των αθλητών καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες για το μαραθώνιο δρόμο. Δε χρειάζεται να καταφύγετε σε διατροφικά συμπληρώματα με αμφίβολα αποτελέσματα και να ρισκάρετε πιθανές παρενέργειες την ώρα του αγώνα
  • Κάντε διάφορες δοκιμές πριν τον αγώνα, σε συνθήκες που προσομοιάζουν στις αγωνιστικές, για να διαπιστώσετε ποιό τρόφιμο ή ποτό είναι κατάλληλο για εσάς και ποιό σας ταιριάζει καλύτερα. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο που να λειτουργεί το ίδιο σε όλους τους αθλητές. Σε καμία περίπτωση πάντως μη δοκιμάσετε κάτι καινούριο την ημέρα του αγώνα!
  • Οργανωθείτε αρκετές ημέρες πριν. Προμηθευτείτε τα τρόφιμα και τα ποτά που θα χρειαστείτε την ημέρα του αγώνα για να τα έχετε διαθέσιμα τη στιγμή που πρέπει. Ενημερωθείτε για το που βρίσκονται οι διάφοροι σταθμοί ανεφοδιασμού.

 * (Για οδηγίες ενυδάτωσης δείτε εδώ)


Καλή επιτυχία !

Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc


Βιβλιογραφία :

Jeukendrup AE. Nutrition for endurance sports:marathon, triathlon, and road cycling. J Sports Sci;2011:29 Suppl 1:S91-9

Burke LM. Nutrition strategies for the marathon:fuel for training and racing.Sports Med 2007;37(4-5):344-7

Wilson PB., Ingraham SJ., et al. Dietary tendencies as predictors of marathon time in novice marathoners. Int J Sport Nutr Exerc Metab 2013;23(2):170-7

www.sportdietitians.com 





Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Η ψυχολογική πείνα...

Έχετε αναρωτηθεί πόσες φορές τρώτε χωρίς πραγματικά να πεινάτε; "Πολλές", θα απαντούσαν κάποιοι, "τις περισσότερες φορές" θα έλεγαν κάποιοι άλλοι..Η αλήθεια είναι ότι έχει συμβεί λίγο πολύ στον καθένα μας, αφού το φαγητό δεν ικανοποιεί πλέον μόνο τις βιολογικές μας ανάγκες. Το να συμβαίνει κάποιες φορές είναι λοιπόν φυσιολογικό, όταν όμως γίνεται συχνά τότε αρχίζει κι αποτελεί πρόβλημα γιατί επηρεάζει και την εικόνα του σώματος (αυξάνεται το σωματικό βάρος) αλλά και την ψυχολογία μας. Δείτε σε ποιές περιπτώσεις ένα άτομο τρώει χωρίς στην ουσία να χρειάζεται τροφή, γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό αλλά και το πώς θα διακρίνετε αυτή τη συμπεριφορά, είτε συμβαίνει σε σας είτε στους γύρω σας.

Σύνδεση συναισθημάτων και φαγητού 

Η διατροφική συμπεριφορά ενός ατόμου είναι πολύπλοκη κι επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, απο τη διάθεση και τα συναισθήματα. Συνήθως όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση στρες, είναι κουρασμένοι ή θυμωμένοι αλλάζουν την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν, συγκεκριμένα τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό και προτιμούν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη. Τα άτομα αυτά χρησιμοποιούν στην ουσία αυτές τις τροφές ως μέσο για να ανακουφιστούν απο τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν. 
Η στενή αυτή σχέση μεταξύ της συναισθηματικής κατάστασης και της πρόσληψης τροφής υποστηρίζεται και βιολογικά καθώς έχει βρεθεί ότι τα εύγεστα τρόφιμα ενεργοποιούν στον εγκέφαλο τις ίδιες περιοχές ευχαρίστησης και ανταμοιβής που δραστηριοποιούνται και στον εθισμό σε διάφορες επικίνδυνες ουσίες! Μπορεί λοιπόν η υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη να θεωρηθεί ένα είδος εθισμού, όπου τα άτομα εξαρτώνται φυσικά και ψυχολογικά απο αυτά τα τρόφιμα. Γι αυτό και πολλά άτομα δυσκολεύονται να σταματήσουν να τρώνε ένα συγκεκριμένο φαγητό ακόμα κι αν δεν πεινούν.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι γευματίζουν μαζί με άλλους τότε μεταβάλλουν και την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν. Έτσι, όταν τρώμε παρέα με κάποιον άλλο παρατηρούμε τον τρόπο που τρέφεται και τρεφόμαστε κι εμείς με παρόμοιο τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερη ποσότητα όταν γευματίζουν με κάποιον που τρώει λίγο φαγητό και αντίστοιχα τρώνε περισσότερη τροφή όταν ο διπλανός τους καταναλώνει κι αυτός περισσότερο φαγητό! Έχει επίσης παρατηρηθεί σε αντίστοιχες μελέτες ότι τα άτομα προκειμένου να κάνουν καλή εντύπωση σε κάποιον που τους ενδιαφέρει επιλέγουν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας και μικρή ποσότητα φαγητού.
Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την πρόσληψη τροφής σε συναισθηματικό επίπεδο είναι η αυξημένη διαθεσιμότητα των "ανθυγιεινών" τροφίμων (πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά). Σήμερα μπορεί κανείς να βρει παντού πολύ εύκολα τέτοια τρόφιμα, σε μεγάλες ποσότητες και οικονομική τιμή, κι αυτό προάγει την υπερκατανάλωση και την εθιστική διατροφική συμπεριφορά. 

Πώς θα διακρίνετε την πραγματική απο την ψυχολογική πείνα ;

Εάν νιώσετε ξαφνικά ότι πεινάτε, ιδιαίτερα όταν δεν έχει περάσει πολύ ώρα απο το τελευταίο σας γεύμα τότε πιθανότατα η πείνα σας δεν είναι πραγματική. Η βιολογική πείνα αναπτύσσεται αργά και σταδιακά και προειδοποιεί με συγκεκριμένα συμπτώματα αρκετή ώρα νωρίτερα για την ανάγκη λήψης τροφής.
Όταν νιώθετε την ανάγκη να φάτε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο τότε δεν πεινάτε πραγματικά αλλά έχετε αυξημένη όρεξη γι αυτό το τρόφιμο, πιθανότατα επειδή δε νιώθετε καλά για κάποιο λόγο. Στη βιολογική πείνα έχουμε ανάγκη να φάμε οποιοδήποτε τρόφιμο και όχι κάποιο συγκεκριμένο.
Για να μπορέσετε καλύτερα να αντιληφθείτε πότε πεινάτε πραγματικά και πότε όχι, χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, όπου θα καταγράφετε για ένα διάστημα τα φαγητά που τρώτε, κάτω απο ποιές συνθήκες και τα συναισθήματα που αυτά σας προκαλούν. 
  

Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc 


Βιβλιογραφία :

Ulrich-Lai Y.M., Fulton S., et al. Stress Exposure, Food Intake, and Emotional State. Stress 2015;18(4):381-399

Singh M. Mood, food, and obesity. Frontiers in Psychology 2014;vol 5:925

Moore C.F., Sabino V., et al. Neuroscience of Compulsive Eating  Behavior. Frontiers in Neuroscience 2017;vol 11:469

Polivy J. What's that you're eating?Social comparison and eaitng behavior. Journal of Eating Disorders 2017;5:18
 




Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Μπαχαρικά, ένας σύμμαχος της υγείας μας!

Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται απο την αρχαιότητα για διάφορους σκοπούς και τύχαιναν μεταξύ άλλων ιδιαίτερης εκτίμησης. Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα και κυριαρχούσαν στο εμπόριο μεταξύ των κρατών. Αρχαία συγγράματα αναφέρουν ότι χρησιμοποιούνταν ως φάρμακα στην Αρχαία Αίγυπτο και σε Ασιατικές χώρες ενώ οι Αρχαίοι Ρωμαίοι και  Έλληνες τα χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα αλλά και στη συντήρηση των τροφίμων. 
Η ποικιλία των μπαχαρικών είναι τεράστια, ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής : πιπέρι, πάπρικα, μπούκοβο, τσίλι, κάρυ, κανέλα, μπαχάρι, κύμινο, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλο, γλυκάνισος, πιπερόριζα (τζίντζερ), κάρδαμο, κουρκουμάς και άλλα πολλά.

Χαρακτηριστικά και ιδιότητες μπαχαρικών :

Τα μπαχαρικά είναι στην ουσία τμήματα κάποιου φυτού τα οποία έχουν αποξηρανθεί και κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (ολόκληροι καρποί, κόκκοι, σπόροι, σκόνη κ.α.). Ένα μπαχαρικό (ή καρύκευμα όπως αλλιώς λέγεται) μπορεί να προέλθει απο τη ρίζα, το φλοιό, το σπόρο, το βολβό, το φύλλο, το λουλούδι ή τμήμα του ανθού αυτού του φυτού και η πιο συνήθης χρήση του είναι η προσθήκη στα φαγητά, όπου εκτός απο χρώμα προσδίδει και ιδιαίτερη γεύση. 
Τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (κυρίως πολυφαινόλες) και περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως έχει επιβεβαιώσει πλήθος μελετών. Αρκετά καρυκεύματα περιέχουν υπολογίσιμα ποσά βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων ενώ τα μπαχαρικά δεν περιέχουν θερμίδες. Στα καρυκεύματα περιέχεται επίσης πλήθος φυσικών φυτοχημικών, ουσίες με ευεργετικές δράσεις στην υγεία.

Οφέλη στην υγεία :

Προσθέτοντας κανείς μπαχαρικά στο φαγητό του διευκολύνει την πέψη και βοηθάει γενικότερα το πεπτικό του σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.
Τα μπαχαρικά λόγω των φυτοχημικών που περιέχουν συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης διαφόρων χρόνιων παθήσεων.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά των μπαχαρικών αναστέλλουν τις βλάβες που προκαλούνται στους ιστούς απο τα υψηλά επίπεδα ζαχάρου και λιπιδίων στο αίμα. Επίσης έχει φανεί σε κάποιες μελέτες μείωση των δεικτών φλεγμονής και ελάττωση στο αίμα ουσιών σχετιζόμενων με το οξειδωτικό στρες όταν καταναλώθηκε φαγητό με προσθήκη μπαχαρικών έναντι της κατανάλωσης φαγητού χωρίς καρυκεύματα. 
Οι πολυφαινόλες, το βασικό συστατικό των μπαχαρικών, έχουν ευεργετικές δράσεις έναντι της αυξημένης αρτηριακής πίεσης αλλά και έναντι του σχηματισμού θρόμβων, οπότε η προσθήκη καρυκευμάτων στο φαγητό μπορεί να συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς. 
Μελέτες έχουν δείξει εξάλλου την προστατευτική δράση των ουσιών των μπαχαρικών στο νευρικό σύστημα, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας αλλά και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης σχετικών νόσων, όπως για παράδειγμα η νόσος Alzheimer. 
Λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων των μπαχαρικών αυτά έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας για την πρόληψη και τη θεραπεία διάφορων μορφών καρκίνου. Μελέτες επιδημιολογικές έχουν δείξει ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου αλλά απαιτούνται πολλές περαιτέρω μελέτες, οι οποίες κυρίως θα διερευνήσουν το μηχανισμό δράσης των ουσιών που περιέχονται στα μπαχαρικά. 

Τι να προσέξετε :

  • Επιλέξτε ολόκληρα μπαχαρικά όπου έχετε τη δυνατότητα αντί για τριμμένα σε σκόνη, η διαφορά στη γεύση είναι μεγάλη!
  • Φυλάξτε τα σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς, σε χώρο χωρίς υγρασία μακριά απο ήλιο και ζέστη, αφού έτσι διατηρούνται αναλλοίωτα για μεγαλύτερο διάστημα και προστατεύεται η γεύση και το άρωμά τους.
  • Ο χρόνος ζωής τους δεν είναι απεριόριστος! Τα ολόκληρα μπαχαρικά διατηρούνται μέχρι και 3 χρόνια ενώ τα τριμμένα και τα μίγματα μπαχαρικών εώς 2 χρόνια
  • Μη ρίχνετε τα μπαχαρικά σας απ ευθείας απο το μπουκάλι μέσα σε σκεύος που βράζει το φαγητό, οι ατμοί που εξέρχονται καταστρέφουν μέρος του αρώματος και προσδίδουν υγρασία στο μπαχαρικό.
  • Μην το παρακάνετε με την ποσότητα (ιδιαίτερα όσοι έχετε προβλήματα με το πεπτικό σας σύστημα). Μια μικρή εώς μέτρια ποσότητα στο φαγητό (ανάλογα τις προτιμήσεις του καθένα) δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες. 

Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
 
Βιβλιογραφία :

Tapsell LC., Hemphill I., Cobiac L., et al. Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future. Med J Aust 2006;185(4 Suppl):S4-24

Vasanthi H.R., Parameswari R.P. Indian Spices for Healthy Heart:An overview. Current Cardiology Reviews.2010;6:274-279

Panickar K.S. Beneficial effects of herbs, spices and medicinal plants on the metabolc syndrome, brain and cognitive function. Cent Nerv Syst Agents Med Chem. 2013;13:(1):13-29

Zheng J., Zhou Y., et al. Spices for Prevention and Treatment of Cancers. Nutrients 2016;8:495

Opara E., Chohan M. Culinary Herbs and Spices:Their Bioactive Properties, the Contribution of Polyphenols an the Challenges in Deducing their True Health Benefits. Int J Mol Sci 2014;15




Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Το παιδί δεν τρώει αυτό που πρέπει...γιατί;

Η κατανόηση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών και της στάσης τους απέναντι στα τρόφιμα έχει μεγάλη σημασία επειδή επηρεάζει άμεσα την υγεία τους αλλά και την ανάπτυξή τους. Εξάλλου οι συνήθειες, οι προτιμήσεις και οι αποστροφές στα διάφορα φαγητά που αποκτούνται κατά την παιδική ηλικία συνήθως μεταφέρονται και στην ενήλικη ζωή. 
Μελέτες έχουν δείξει ότι παράγοντες τόσο του φυσικού όσο και του κοινωνικού περιβάλλοντος έχουν ισχυρή επίδραση στις διατροφικές επιλογές κι επηρεάζουν σημαντικά το τι και πόσο θα φάνε τα παιδιά. Οι σημαντικότεροι απο αυτούς τους παράγοντες είναι :

  1. Διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα σε συγκεκριμένα τρόφιμα : τα παιδιά επιλέγουν τρόφιμα που βρίσκονται συχνά στο σπίτι και μαγειρεύονται τακτικά. Όσο πιο συχνά τους σερβίρεται ή τους προτείνεται ένα τρόφιμο τόσο περισσότερο το τρώνε και το συγκεκριμένο τρόφιμο γίνεται πλέον οικείο σε αυτά. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι όσο μεγαλύτερη μερίδα προσφέρεται στα παιδιά τόσο περισσότερη ποσότητα θα καταναλώνουν σταδιακά.
  2. Χαρακτηριστικά τροφίμων : Τα παιδιά επηρεάζονται σημαντικά απο την εμφάνιση αλλά και την υφή των τροφίμων. Συχνά προτιμούν τρόφιμα χρωματιστά και τραγανά, επιλέγουν τα τρυφερά και ζουμερά φαγητά ενώ αντιθέτως απορρίπτουν τρόφιμα στεγνά, σκληρά, με δυσάρεστη κι έντονη μυρωδιά. Η προτίμησή τους στα γλυκά και στα φαγητά πλούσια σε λιπαρά είναι προφανής στα περισσότερα παιδιά και συνδέεται άμεσα με τα θετικά συναισθήματα που προκύπτουν απο την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, ειδικά όταν είναι πεινασμένα.
  3. Συνθήκες γεύματος :  Όταν το παιδί γευματίζει σε ήρεμο περιβάλλον, μαζί με την οικογένειά του, χωρίς να ασχολείται με κάποια άλλη δραστηριότητα (π.χ. παιχνίδι,
    διάβασμα, τηλεόραση) φαίνεται ότι αποκτά πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και αντιλαμβάνεται ευκολότερα τη σημασία του φαγητού αλλά ρυθμίζει κι ευκολότερα τις ποσότητες που θα φάει. Ιδιαίτερα σημαντική επιρροή έχει η τηλεόραση καθώς πλήθος μελετών δείχνει ότι όσο συχνότερα παρακολουθούν τα παιδιά διαφημίσεις συγκεκριμένων τροφίμων τόσο αυξάνεται η επιθυμία τους γι αυτά τα τρόφιμα και τόσο συχνότερα κι εντονότερα τα αναζητούν.
  4. Πρότυπα μοντέλα διατροφής : Οι διατροφικές επιλογές των παιδιών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό απο τις διαιτητικές συνήθειες των γονέων αλλά και των συνομηλίκων τους. Έτσι είναι πολύ πιθανό το παιδί να επιλέξει να φάει ένα φαγητό το οποίο αρέσει στους φίλους του στο σχολείο και αντιστρόφως να απορρίψει ένα φαγητό το οποίο δεν το επιλέγουν οι φίλοι του-το ίδιο ισχύει και για τους γονείς.
  5. Πρακτικές σίτισης : Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση των γευμάτων αλλά και τον τρόπο που επιβλέπουν ή ελέγχουν τη διατροφή των παιδιών κι αυτό επηρεάζει τις συνήθειές τους. Για παράδειγμα ο ασφυκτικός έλεγχος στο τι και στο πόσο τρώνε τα παιδιά αλλά και η απαγόρευση συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συμπεριφορές (υπερβολική λήψη τροφής ή του συγκεκριμένου απαγορευμένου τροφίμου, διατροφικές διαταραχές κ.α.). Επίσης η επιμονή των γονέων στο να φάνε τα παιδιά υγιεινά τρόφιμα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, όσπρια) μπορεί να δημιουργήσει αποστροφή των παιδιών προς αυτά τα τρόφιμα.
  6. Συναισθηματική κατάσταση των παιδιών : Όταν τα παιδιά για κάποιο λόγο είναι θυμωμένα, αγχωμένα, ανήσυχα, μπορεί να φάνε λιγότερη ποσότητα απο τη συνηθισμένη και αντίθετα όταν βρίκονται σε χαρούμενη διάθεση να φάνε περισσότερο και πιο εύκολα ένα φαγητό το οποίο δεν προτιμούν υπό κανονικές συνθήκες. Επίσης, τα παιδιά χρησιμοποιούν συχνά το φαγητό ως μέσο πίεσης προς τους γονείς για να αποσπάσουν αυτό που θέλουν (για παράδειγμα μπορεί να μείνουν νηστικά για ώρες προκειμένου να στείλουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα στους γονείς τους!). 
Προκειμένου λοιπόν να αποκτήσουν τα παιδιά υγιεινές συνήθειες διατροφής χρειάζεται να ληφθούν υπ'όψιν αρκετά χαρακτηριστικά που εμπλέκονται τόσο με την τροφή αυτή καθεαυτή όσο και με τις συνθήκες σίτισης. 
Μια καλή πρακτική πρόταση είναι η κατανομή της ευθύνης του φαγητού μεταξύ των γονέων και των παιδιών. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την παροχή υγιεινών τροφίμων σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον ενώ είναι ευθύνη των παιδιών να αποφασίζουν πότε και πόσο θα φάνε. 


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc 

Βιβλιογραφία :
 
Patrick H., Nicklas T. A Review of Family and Social Determinants of Children's Eating Patterns and Diet Quality. Journal of the American College of Nutrition 2005:83-92

Scaglioni S., Salvioni M., Galimberti C. Infuence of parental attitudes in the development of children eating behaviour. British Journal of Nutrition 2008;99(Suppl 1):S22-S25

Birch L.L., Fischer J.O. Development of Eating Behavious Among Children and Adolescents. Pediatrics 1998;101:539-549  
 

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Τι να φάω πριν τον αγώνα;

Η ερώτηση "Τι πρέπει να φάω πριν τον αγώνα;" είναι απο τις συχνότερες που μπορεί να κάνει ένας αθλητής. Ο προσεκτικός σχεδιασμός των γευμάτων για έναν αθλητή είναι (ή θα πρέπει να είναι) τόσο σημαντικό όσο και η προπόνηση. Εκτός απο το είδος του γεύματος σημαντικότατο ρόλο παίζει και η χρονική στιγμή που αυτό θα καταναλωθεί. Αυτό φυσικά εξαρτάται απο την ώρα του αγώνα καθώς διαφορετικά λειτουργεί το σώμα τις πρωινές ώρες και αλλιώς το απόγευμα ή το βράδυ οπότε το γεύμα και τα ενδιάμεσα σνακ θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα.

Οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεϊνες και χαμηλό σε λιπαρά βελτιώνει την απόδοση κατά τη διάρκεια του αγώνα. Επίσης αυτή η σύσταση του προαγωνιστικού γεύματος διατηρεί τα επίπεδα του μυικού γλυκογόνου σταθερά και προστατεύει τους μύες απο τον καταβολισμό τους για την παραγωγή ενέργειας.

Όσον αφορά την ώρα, ένα γεύμα πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες που έχει καταναλωθεί περίπου 2-3 ώρες πριν τον αγώνα έχει φανεί ότι αυξάνει την απόδοση σε αγωνίσματα αντοχής.

Όταν ο αγώνας γίνεται πρωινές ώρες :

Στην περίπτωση που ο αγώνας ξεκινάει εώς τις 8-9 το πρωί θα πρέπει να ξυπνήσετε τουλάχιστον 3 ώρες πριν και να φάτε ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες το οποίο να έχει ολοκληρωθεί το πολύ 1,5-2 ώρες πριν τον αγώνα, για παράδειγμα

  • Γάλα χαμηλών λιπαρών με βρώμη και φρούτα 
  • Φυσικό χυμό & ψωμί με μέλι 
  • Φυσικό χυμό ή γάλα χαμηλών λιπαρών & κουλούρι Θεσσαλονίκης ή κράκερ
Εάν ο αγώνας ξεκινάει στις 11-12π.μ. μπορείτε εκτός απο το πρωινό να φάτε κι ένα επιπλέον σνακ (π.χ. φρούτο ή μπάρα δημητριακών)

Μεσημεριανά αγωνίσματα :

Όταν ο αγώνας αρχίζει μεταξύ 2-5μ.μ. μπορείτε να φάτε το πρωινό σας, ένα ενδιάμεσο σνακ και ένα κυρίως γεύμα, όπως π.χ.

  • Ζυμαρικά με σάλτσα λαχανικών ή σαλάτα και λίγο τυρί light ή κοτόπουλο
  • Πιλάφι με λαχανικά και λίγο κοτόπουλο ή θαλασσινά (π.χ. γαρίδες ή καλαμάρι ψητό)
  • Τραχανά σούπα με λίγο άπαχο τυρί ή αβγό βραστό και 1 μερίδα σαλάτα
  • Πατατοσαλάτα (βραστές πατάτες, λαχανικά, λίγο τυρί ή αβγό βραστό ή βραστό/ψητό κοτόπουλο και λίγο ελαιόλαδο)
Βραδινά αγωνίσματα :

Όταν ο αγώνας έχει προγραμματιστεί για μετά τις 7-8 το βράδυ, τότε τα γεύματα μέσα στην ημέρα θα πρέπει να είναι αρκετά δηλαδή κάθε 3 ώρες θα πρέπει να εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με ενέργεια για να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία. Πρακτικά εκτός απο το πρωινό, το πρόγευμα και το κανονικό σας γεύμα συστήνεται επιπλέον ένα απογευματινό σνακ το οποίο μπορεί να είναι :

  • Smoothie με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα, μέλι, λίγο κακάο (προαιρετικά)
  • Ξηρά φρούτα με λίγους ξηρούς καρπούς ή παστέλι
  • Σταφιδόψωμο 

Παρόλο που η διατροφή την ημέρα του αγώνα είναι πολύ σημαντική, είναι σχετικά μικρής σπουδαιότητας όταν συγκρίνεται με τη διατροφή που θα πρέπει να έχει ένας αθλητής καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, σε όλες τις φάσεις (προαγωνιστική, αγωνιστική περίοδος και φάση αποκατάστασης). Κι αυτό γιατί είναι αδύνατον τα γεύματα την ημέρα του αγώνα να υποκαταστήσουν διατροφικές ελλείψεις και αστοχίες των τελευταίων εβδομάδων ή/και μηνών. Μια συνεχής και μακροχρόνια προσπάθεια είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η κατάλληλη διατροφή, όπως ακριβώς σχεδιάζεται μακροχρόνια και η προπόνηση για τον κάθε αθλητή. 


Σημαντική σημείωση :
(Οι ανωτέρω οδηγίες αφορούν σε γενικές γραμμές όλους τους αθλητές αλλά οφελούν ιδιαίτερα εκείνους των οποιών η άσκηση έχει παρατεταμένη διάρκεια, δηλαδή μεγαλύτερη της 1 ώρας.
Επίσης κάθε αθλητής προφανώς κι έχει τις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις του, οπότε καλό είναι να προσαρμόζονται τα γεύματα στον καθένα ξεχωριστά κι οπωσδήποτε να έχει δοκιμαστεί το διατροφικό πλάνο μια άλλη ημέρα πριν εφαρμοστεί την ημέρα του αγώνα.)


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
 

Αναφορές :

Benardot D. Advanced Sports Nutrition. Human Kinetics. 2006, pp 133-158

Kerksick C., Harvey T., et al. International Society of Sports Nutrition position stand :Nutrient timing. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2008;5:17

Ormsbee M.J. et al. Pre-Exercise Nutrition: The role of macronutrients, modified starches and supplements on metabolism and endurance performance.Nutrients 2014;6:1782-1808