Το παστέλι είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχει πλήθος ωφέλιμων συστατικών. Αποτελεί ένα απο τα παραδοσιακά Ελληνικά γλυκίσματα με ρίζες στην αρχαιότητα και συνδέεται άμεσα, ειδικά στα νησιά, με κοινωνικές εκδηλώσεις αφού το ετοίμαζαν και το προσέφεραν σε γάμους, βαφτίσεις, γιορτές κ.α.
Αποτελείται κυρίως απο σουσάμι και μέλι, ενώ ανάλογα τον τόπο παραγωγής μπορεί να περιέχει μυρωδικά αλλά και μπαχαρικά, όπως π.χ. το μελεκούνι, παραδοσιακό παστέλι που παρασκευάζεται στη Ρόδο. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην αγορά και διάφορες παραλλαγές, δηλαδή βρίσκει κανείς παστέλι με ξηρούς καρπούς (φυστίκια, αμύγδαλα ή συνδυασμό ξηρών καρπών), ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό (σιρόπι γλυκόζης) κι άλλες ουσίες.
Είναι το ιδανικό σνακ για τα παιδιά, τους αθλητές, αλλά και οποιονδήποτε ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή. Επίσης λόγω της εύκολης μεταφοράς και της μεγάλης διάρκειας ζωής που έχει, το παστέλι είναι η κατάλληλη επιλογή για κάποιον που βρίσκεται συχνά εκτός σπιτιού αλλά και για τους ταξιδιώτες!
Θρεπτική αξία :
Το κλασικό παστέλι (μέλι, σουσάμι) ανα 100 γραμμάρια αποδίδει περίπου 500 θερμίδες, 30 γραμμάρια λιπίιδίων, 40 γραμμάρια υδατανθράκων, 16 γραμμάρια πρωτεϊνών ενώ περιέχει σε ποσοστό 6-8% φυτικές ίνες. Δεν περιέχει χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και Ε, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο.
Περιέχει κυρίως απλά ζάχαρα (φρουκτόζη και γλυκόζη). Τα λιπίδιά του, που προέρχονται απο το σουσάμι, είναι κατά κύριο λόγο μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ενώ η πρωτεϊνη του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
Σημαντικό συστατικό του παστελιού είναι οι λιγνάνες, φυτοοιστρογόνα με ευεργετική δράση. Επιπλέον, λόγω κυρίως του μελιού, στο παστέλι περιέχονται πολλές αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ουσίες, αρκετά ιχνοστοιχεία και κάποια ένζυμα.
- Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό απο τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές
- Παρέχει άμεσα ενέργεια και τόνωση χωρίς να επιβαρύνει το σώμα με περιττά ζάχαρα και κορεσμένα λιπαρά
- Βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του ζαχάρου, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης
- Αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλει στην καλύτερη πέψη των τροφών
- Ενδυναμώνει τα οστά
- Προσφέρει υγιές δέρμα και μειώνει τα σημάδια πρόωρης γήρανσης
- Οι ευεργετικές ιδιότητες του παστελιού οφείλονται στα 2 βασικά συστατικά του, το σουσάμι και το μέλι. Επιλέξτε λοιπόν την κλασική εκδοχή του γλυκίσματος κι αποφύγετε τις παραλλαγές. Στην αγορά θα βρείτε πλέον και βιολογικό παστέλι
- Σε μερικά άτομα το παστέλι μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, λόγω του σουσαμιού κυρίως
- Παρόλες τις πολλές και σημαντικές ιδιότητές του, το παστέλι παραμένει ένα σνακ με υψηλή θερμιδική αξία, οπότε δώστε προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσετε
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.