Το ψάρι είναι ένα τρόφιμο απολύτως απαραίτητο για τα παιδιά αφού περιέχει πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες αλλά και τα αναγκαία ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι αναγκαία για τη σωστή ανάπτυξη, ιδιαίτερα του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν ψάρι 2 φορές την εβδομάδα. Δυστυχώς όμως λίγα παιδιά στις μέρες μας καλύπτουν αυτή την ποσότητα. Τα περισσότερα δεν το προτιμούν ενώ κάποια άλλα δε θέλουν ούτε να το δοκιμάσουν...Τι μπορεί να φταίει γι αυτό και πως μπορούμε να πείσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το ψάρι;
Πιθανές αιτίες για την αποφυγή ψαριού
Πιθανές αιτίες για την αποφυγή ψαριού
- Δεν αγοράζετε και δε μαγειρεύετε συχνά ψάρι στο σπίτι. Τα παιδιά συνήθως προτιμούν τρόφιμα τα οποία είναι οικεία και χρησιμοποιούνται στην κουζίνα τακτικά.
- Δεν τρώνε ψάρι οι γονείς, τα αδέρφια είτε τα άτομα που φροντίζουν το παιδί. Γνωρίζετε καλά ότι αποτελείτε πρότυπο για το παιδί σε όλους τους τομείς, άρα και στο φαγητό. Μην περιμένετε να δοκιμάσει το παιδί ψάρι αν εσείς το απεχθάνεστε.
- Προηγούμενη κακή εμπειρία. Αν κάποια στιγμή δοκίμασε ψάρι το παιδί και βρήκε ένα κόκκαλο ή λέπι ή δέρμα το πιθανότερο είναι να φοβάται να ξαναφάει.
- Αντιλήψεις για το ψάρι. Εάν πιστεύετε ότι το ψάρι είναι μια "δύσκολη" τροφή (ακριβή τιμή, χρονοβόρο στο καθάρισμα και το μαγείρεμα, δεν προσφέρει κορεσμό, δεν είναι νόστιμο κ.α.) τότε το παιδί πιθανότατα να υιοθετήσει αυτές τις απόψεις και να αποστραφεί το ψάρι πριν ακόμα το δοκιμάσει.
- Επιλέξτε φιλέτο ψαριού χωρίς κόκκαλο ή ζητήστε απο τον ψαρά να σας καθαρίσει και να φιλετάρει το ψάρι, οι περισσότεροι το κάνουν !
- Μαγειρέψτε και σερβίρετε το ψάρι μαζί με άλλα αγαπημένα τρόφιμα του παιδιού π.χ. τηγανιτές πατάτες ή τραγανά λαχανικά ή βάλτε το ψάρι σε σάλτσα για ζυμαρικά.
- Προσέχετε να μην στεγνώσει και σκληρύνει το ψάρι στο μαγείρεμα, τα στεγνά τρόφιμα απωθούν τα παιδιά ούτως ή άλλως. Μη μαγειρεύετε δεύτερο φαγητό, όταν στο τραπέζι υπάρχει εναλλακτική λύση φυσικά και η επιλογή των παιδιών είναι προφανής!
- Βρείτε πρωτότυπες συνταγές. Για παράδειγμα φτιάξτε φιλέτο πανέ (βουτώντας το ψάρι διαδοχικά σε αλεύρι-αβγό-φρυγανιά) ή φτιάξτε μπιφτέκια απο ψάρι (δείτε τη συνταγή εδώ) και ψήστε τα στο φούρνο. Μην πείτε στο παιδί ότι είναι ψάρι, πιθανότατα δε θα το καταλάβει όταν το φάει!
- Δοκιμάστε να προσθέσετε στο φαγητό με το ψάρι μπαχαρικά για ν'αλλάξει λίγο η γεύση, π.χ. κάρυ, πάπρικα, κόκκινο γλυκό πιπέρι, ρίγανη κ.α. Μην το παρακάνετε στην ποσότητα γιατί οι έντονες γεύσεις μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Βάλτε επίσης μικρή ποσότητα μουστάρδας πάνω ή δίπλα απο το ψάρι.
- Επιλέξτε κάθε φορά διαφορετικό ψάρι, υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία κι αν δεν αρέσει στο παιδί ένα συγκεκριμένο ψάρι μπορεί άνετα να προτιμήσει κάποιο άλλο. Ωστόσο προσέξτε με τα ψάρια ανοικτών ωκεανών (ξιφίας, τόνος, σολομός κ.α.) επειδή συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.
Σε κάθε περίπτωση μην απελπίζεστε και μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Μπορεί να χρειαστεί να προσφέρετε στο παιδί 10 ή και περισσότερες φορές ένα γεύμα με ψάρι μέχρι να το δοκιμάσει ή να καταλήξει να το φάει. Εάν κατορθώσετε τελικά να τρώτε όλοι μαζί ως οικογένεια τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα ψάρι έχετε κάνει μια πολύ σημαντική αρχή.
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.