Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Μπάρες βρώμης με ξηρούς καρπούς

Φτιάξτε στο σπίτι εύκολα νόστιμες, υγιεινές μπάρες και γλιτώστε απο τα παντός είδους πρόσθετα των έτοιμων τυποποιημένων. Είναι ιδανικές για το πρωινό σας, το κολατσιό των παιδιών αλλά και για τους αθλητές ως ενδιάμεσο σνακ. Κάθε μπάρα αποδίδει περίπου (ανάλογα τα συστατικά που θα επιλέξετε) 250 θερμίδες.

Υλικά : (14 μπάρες)

 

1,5 φλιτζάνι πίτουρο βρώμης 
3/4 φλιτζ. αμύγδαλα ή φουντούκια ή καρύδια
1/2 φλιτζ. σταγόνες σοκολάτας (ή σταφίδες)
1/2 φλιτζ. μέλι 
2 κουταλιές ζάχαρη καστανή (ή μαύρη) 
1 κουταλιά κανέλα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο αλάτι 



Εκτέλεση :

Ψιλοκόβετε τους ξηρούς καρπούς.
Σε μεγάλο μπρίκι (ή μικρό κατσαρολάκι) βάζετε το μέλι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε καλά κι αφήνετε να πάρει μια βράση, πρέπει να γίνει ένα μίγμα σα σιρόπι.
Σε μπολ βάζετε τους ξηρούς καρπούς, τη βρώμη και τη σοκολάτα (ή τις σταφίδες), ανακατεύετε. Περιχύνετε με το σιρόπι, ανακατεύετε πολύ καλά να βραχεί όλο το μίγμα με το υγρό.
Σε ταψάκι στρώνετε λαδόκολλα κι απλώνετε καλά το μίγμα (σε σχήμα παραλληλόγραμμο), ισόπαχα σε όλη την επιφάνεια. Πατάτε λίγο να ενωθούν καλά τα υλικά, χαράσετε με κοφτερό μαχαίρι ώστε να σχηματιστούν 14 ισομεγέθεις μακρόστενες μπάρες.
Ψήνετε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 10 λεπτά (ανάλογα το φούρνο σας, μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο). Το μίγμα θα πρέπει να είναι μαλακό, μην τις ψήσετε περισσότερο γιατί όταν κρυώσουν θα σφίξουν.
Βγάζετε απο το φούρνο μετά τα 10 λεπτά, κόβετε στα σημεία που έχετε χαράξει κι αφήνετε τις μπάρες να κρυώσουν. Φυλάσετε σε φαγητοδοχείο που κλείνει καλά, εκτός ψυγείου (ή στο ψυγείο το καλοκαίρι).  


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc 


Η συνταγή είναι παραλλαγή της συνταγής "Μπάρες βρώμης" (https://cookpad.com/gr/sintages/3086424-mpares-bromis)









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.