Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Κουλούρια Θεσσαλονίκης (συνταγή)

Τα κουλούρια αυτής της συνταγής δε διαφέρουν γευστικά απο τα έτοιμα, πολλοί απο εσάς ίσως τα βρείτε και νοστιμότερα! Ετοιμάστε όλη τη δόση, κρατήστε όσα θα φάτε σε 1-2 ημέρες και τα υπόλοιπα αφού κρυώσουν καλά τυλίξτε το καθένα ξεχωριστά σε μεμβράνη τροφίμων και λαδόκολλα και βάλτε τα στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να τα φάτε κατεβάστε τα απο το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση του ψυγείου και το επόμενο πρωί είναι έτοιμα, σα φρέσκα. 

Υλικά (15 κουλούρια) 


      300γρ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
         200γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
         250ml (1 φλιτζ.) χλιαρό νερό
           1 φακελάκι ξηρή μαγιά
                 1 κουταλάκι αλάτι 
            40γρ. (1 κουταλιά) ζάχαρη

Επικάλυψη : 2 φλιτζάνια νερό
                    1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
                      250γρ. σουσάμι 


Εκτέλεση 

Ετοιμάζετε πρώτα το μίγμα για την επικάλυψη. Βάζετε το νερό (τα 2 φλιτζάνια) με τη ζάχαρη (1/2 φλιτζ.) σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνετε να κρυώσει καλά. 
Για τα κουλούρια : Aνακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνετε καλά ώστε να έχετε μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια, χρειάζεται περίπου 15 λεπτά ζύμωμα. Για ευκολία μπορείτε να ζυμώσετε στο μίξερ χρησιμοποιώντας το γάντζο, το ειδικό εξάρτημα για τις ζύμες.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 15 ίσα μέρη και πλάθετε λεπτά μπαστουνάκια, μήκους περίπου 30 εκατοστών, κλείνετε σε κουλούρια. Πατάτε καλά στην ένωση να κολλήσoυν. 
Βουτάτε ένα ένα τα κουλούρια στο νερό με τη ζάχαρη για λίγα δευτερόλεπτα και αμέσως μετά τα κυλάτε στο σουσάμι, να κολλήσει καλά απο όλες τις πλευρές. 
Τα ακουμπάτε σε ταψί με λαδόκολλα (λίγο αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν) και ψήνετε σε δυνατό φούρνο (230 βαθμούς) στον αέρα για 15-20 λεπτά, να ροδίσουν και να ξεροψηθούν.


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.