Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Οδηγίες σίτισης για νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας

Η διατροφική συμπεριφορά των νηπίων, των παιδιών δηλαδή που βρίσκονται στους πρώτους 24 μήνες της ζωής τους, εξελίσσεται σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή την περίοδο. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μεταβαίνουν απο την κατανάλωση αποκλειστικά μητρικού γάλακτος στα υπόλοιπα τρόφιμα και μαθαίνουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα τρέφονται (π.χ. το πως θα σερβίρονται στο τραπέζι, πως θα κρατούν το πιρούνι κ.α.). Επειδή η διατροφή των νηπίων εξαρτάται απο τους γονείς και τα άλλα άτομα που τα φροντίζουν, δηλαδή οι γονείς είναι υπεύθυνοι για το πώς, τί και πότε θα φάνε τα παιδιά, θα πρέπει η σίτιση των νηπίων να ακολουθεί κάποιους κανόνες προκειμένου να αποκτήσουν τα παιδιά σωστή διατροφική συμπεριφορά. 
Επίσης επειδή σε αυτή την ηλικία διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό οι διατροφικές προτιμήσεις είναι ευκαιρία για τους γονείς να προωθήσυν την υγιεινή διατροφή επιλέγοντας τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια κ.α.

Εκτός λοιπόν απο το τι θα πρέπει να τρώνε τα νήπια σημασία έχει και το πώς αυτά θα σιτιστούν. Δείτε κάποιους βασικούς και προσπαθήστε να εφαρμόσετε τους περισσότερους, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα κάθε παιδιού. 

  1. Σχεδιάστε μια διατροφή που να περιλαμβάνει μια ποικιλία απο τρόφιμα θρεπτικά, καλής ποιότητας. Μην προσφέρετε στο παιδί συγκεκριμένα μόνο τρόφιμα ενώ αποκλείετε κάποια άλλα. 
  2. Προσφέρετε διαφορετικά τρόφιμα απο κάθε ομάδα τροφίμων κάθε φορά, για να εξοικειώνετε το παιδί με διάφορες γεύσεις. Εάν δεν τους αρέσει κάποιο τρόφιμο αφαιρέστε το και ξαναδώστε το μια άλλη φορά. 
  3. Σερβίρετε μόνο την ποσότητα που χρειάζεται το παιδί, ανάλογα την ηλικία του και ποτέ μεγαλύτερη. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερη μερίδα προσφέρεται τόσο περισσότερη ποσότητα θα φάει ένα παιδί. 
  4. Μην επιμένετε ποτέ να φάει το παιδί πιο γρήγορα ή όλο το φαγητό του, επιτρέψτε του να φάει όσο θέλει. Αποσύρετε το φαγητό όταν το παιδί δείχνει να έχει χορτάσει. 
  5. Δημιουργήστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα όταν ταίζετε το νήπιο. Μη φωνάζετε, μη χρησιμοποιείτε βία την ώρα του φαγητού, το παιδί θα επηρεαστεί πολύ αρνητικά.
  6. Να ταίζετε το παιδί καθισμένο στο καρεκλάκι του φαγητού, απομακρύνετε όλα τα παιχνίδια και κλείστε την τηλεόραση. Έτσι, το νήπιο δεν επηρεάζεται απο εξωτερικούς παράγοντες και τρώει έχοντας ως οδηγό μόνο την όρεξή του ενώ σταματά όταν έχει χορτάσει, πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα υγιή ανάπτυξη του και τη διατήρηση ενός φυσιλογικού σωματικού βάρους.  
  7. Φροντίστε να γευματίζετε ταυτόχρονα με το παιδί, έτσι δημιουργείτε ευχάριστες εμπειρίες γύρω απο τα φαγητό και συμβάλλετε στην απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. 
  8. Οργανώστε τα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες και μείνετε σταθεροί σε αυτό το πρόγραμμα σίτισης. Αποφύγετε να ταίζετε το νήπιο συχνά και να του δίνετε όλη την ώρα διάφορα σνακ καθώς έτσι χάνεται το αίσθημα της πείνας και το φαγητό γίνεται συνήθεια. 


Πηγή :

Birch L.L., Doub A.E. Learning to eat:birth to age 2 y. Am J Clin Nutr 2014(99suppl):723S-8S









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.