Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Κουλούρι : 5 λόγοι για να το προτιμήσετε !

Ποιός δε γνωρίζει το κουλούρι Θεσσαλονίκης, το σουσαμένιο εκείνο παραδοσιακό σνακ που η γεύση του δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο ! Πρωτοεμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη  (προερχόμενο απο την Κωνσταντινούπολη) αλλά πλέον το βρίσκει κανείς παντού στην Ελλάδα και σε πολλές πλέον παραλλαγές (γεμιστό με τυρί, σοκολάτα κ.α., διπλό, ολικής άλεσης κλπ). 

Οι ιδιότητες που αναφέρονται εδώ αντιστοιχούν στο κλασικό κουλούρι. 

Είναι ένα τρόφιμο τόσο θρεπτικό όσο και υγιεινό, με χαρακτηριστική γεύση που αρέσει σχεδόν σε όλους ! Το κουλούρι συστήνεται κυρίως για τους εξής λόγους :

  1. Είναι οικονομικό, προσιτό και μπορεί κανείς να το βρεί εύκολα σε φούρνους, super market ή/και στο δρόμο απο πλανώδιους πωλητές.
  2. Αποδίδει σχετικά λίγες θερμίδες (140 κατά μέσο όρο, ανάλογα το μέγεθος). 
  3. Είναι χορταστικό και προσφέρει άμεσα ενέργεια, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. 
  4. Μεταφέρεται εύκολα για να καταναλωθεί όπου εσείς θέλετε ή σας βολεύει (στη βόλτα, στη δουλειά, στο σχολείο, στην προπόνηση, στα ταξίδια...)
  5. Περιέχει αρκετό ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά-συστατικά όλα γνωστά για τα σημαντικά οφέλη στην υγεία 
Προτιμήστε το κουλούρι ολικής άλεσης, όπου το βρείτε και προσοχή στους κανόνες υγιεινής (να μην είναι εκτεθειμένο στον ήλιο ή στον αέρα και ο πωλητής να χρησιμοποιεί γάντι ή τσιμπίδα).
Όσο για εσάς που προτιμάτε το σπιτικό φαγητό (και που είναι σε κάθε περίπτωση ανώτερο απο πολλές απόψεις) δείτε εδώ μια συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας κουλούρια. Μη σας αγχώνει, δεν είναι δύσκολη, απαιτεί μόνο λίγο χρόνο και φυσικά όρεξη ! 



Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.