Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωτότυπες ιδέες για σνακ και μικρογεύματα στο σχολείο


Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ενδιάμεσα σνακ, πέρα απο το πρωινό και τα δύο βασικά γεύματα της ημέρας (μεσημεριανό-βραδινό). Σε όποια ηλικία και να βρίσκονται, είτε πηγαίνουν παιδικό σταθμό, είτε νήπιο, είτε δημοτικό σχολείο κλπ το κολατσιό τους θα πρέπει να είναι τέτοιο σε ποσότητα ώστε να μην τους περιορίζει την όρεξη για τα βασικά γεύματα. 
Συχνά το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο αποτελεί τον "πονοκέφαλο" των γονιών και όχι άδικα, αφού στην πλειονότητά τους τα κυλικεία προσφέρουν σνακ με πολλά συντηρητικά, χημικά πρόσθετα, τεχνητά χρώματα (π.χ. τσιπς, γαριδάκια, κρουασάν, μπισκότα κ.α.) ενώ και τα παρεχόμενα σφολιατοειδή (τυρόπιτα, μπουγάτσα, λουκανόπιτα) έχουν πολλά και κακής ποιότητας λιπαρά. 
Αποφύγετε τα συγκεκριμένα σνακ κι ετοιμάστε σπιτικά, υγιεινά και θρεπτικά μικρογεύματα για τα παιδιά σας. Δείτε κάποιες προτάσεις και πάρτε ιδέες για να δημιουργήσετε ακόμα περισσότερα δικά σας, πρωτότυπα σνακ.

Αλμυρά σνακ-μικρογεύματα :

  • Τυροπιτάκια ή σπανακοπιτάκια με χωριάτικο φύλλο και λίγο ελαιόλαδο
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί κρέμα ή κριτσίνια με σουσάμι, ηλιόσπορο κ.α.
  • Τοστ με τυρί ή/και αβγό και λαχανικά (π.χ. μανιτάρια, ντοματίνια, πιπεριά)
  • Αλμυρά κρακεράκια με τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι κ.α.) & μυρωδικά
  • Σάντουιτς με αραβική πίτα, κοτόπουλο βραστό ή ψητό, μαρούλι και μουστάρδα ή πάστα γλυκιάς πιπεριάς*
  • Μπουρεκάκια με λαχανικά ("spring rolls" με γέμιση λάχανο, καρότο, κρεμμύδι, πιπεριά)
  • Σάντουιτς μεσογειακό με μακρόστενο ή στρογγυλό ατομικό ψωμάκι, τυρί φέτα ή μανούρι, ελιές ή κάπαρη, ντομάτα, ρίγανη
  • Ρυζογκοφρέτες ή καλαμποκογκοφρέτες
  • Πιροσκί (ψητά στο φούρνο) με γέμιση πατάτα
  • Αλμυρό κέϊκ (αντί ζάχαρης προσθέτετε τυριά και λαχανικά και αντί βουτύρου ελαιόλαδο)
Γλυκά :
 
  • Μικρά κέϊκ πορτοκαλιού με μέλι κι ελαιόλαδο (αντί ζάχαρης-βουτύρου)
  • Σταφιδόψωμο
  • Γλυκιά στριφτή κολοκυθόπιτα (με κίτρινο κολοκύθι, σταφίδες, καρύδια, λίγο λάδι κι ελάχιστη ζάχαρη)
  • Μπάρες βρώμης με ξηρούς καρπούς (δείτε τη συνταγή εδώ)
  • Κέικ καρότου με καρύδια και ελαιόλαδο
  • Κουλουράκια με ταχίνι και μέλι ή μπισκότα με φυστικοβούτυρο
  • Γλυκά τυροπιτάκια (με μυζήθρα, μέλι, κανέλα) ή γαλατόπιτα (δείτε τη συνταγή εδώ)
  • Παραδοσιακά παξιμάδια-βουτήματα με μπαχαρικά (κανέλλα, γαρύφαλλο κ.α.), ξηρά φρούτα ή/και ξηρούς καρπούς  
  • Μπισκότα ολικής άλεσης με βρώμη & κομμάτια σοκολάτας
  • Μηλόπιτα με σταφίδες και καρύδια ή αμύγδαλα

Μη σας τρομάζει η προετοιμασία, χρειάζεται λίγο οργάνωση και όχι πολύς χρόνος-για τα περισσότερα απο τα ανωτέρω γεύματα δε θα χρειαστείτε πάνω απο 1 ώρα. Ωστόσο αν σας αγχώνει το μαγείρεμα, ετοιμάστε τα γεύματα μέσα στο Σαββατοκύριακο που, ενδεχομένως, έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Βάλτε και τα παιδιά να συμμετέχουν στο μαγείρεμα, έτσι κατανοούν καλύτερα την αξία του σπιτικού φαγητού.
Προμηθευτείτε τα κατάλληλα φαγητοδοχεία, κατά προτίμηση ανοξείδωτα, και ισοθερμικά τσαντάκια για να διατηρείται η θερμοκρασία του φαγητού σταθερή όταν πρόκειται για ευπαθή τρόφιμα (κοτόπουλο, τυρί). Καλό είναι επιλέξετε το μπολάκι μαζί με τα παιδιά έτσι ώστε να τους προσελκύει το ενδιαφέρον και να ευχαριστηθούν περισσότερο το περιεχόμενο!
Μην ξεχνάτε να εναλλάσσετε ανα 2-3 ημέρες το κολατσιό, για να υπάρχει ποικιλία, συνήθως τα παιδιά βαριούνται το ίδιο γεύμα συνέχεια...



(* Για την πάστα γλυκιάς πιπεριάς : Βάζετε 10-15 πιπεριές Φλωρίνης στο φούρνο και ψήνετε τόσο ώστε να μαλακώσουν καλά. Αφαιρείτε το κοτσάνια, τις φλούδες και τα σπόρια, αλέθετε στο μπλέντερ να γίνουν πολτός. Βάζετε τον πολτό πιπεριάς σε κατσαρολάκι μαζί με 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλιά ξύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο αλάτι και πάπρικα. Σιγοβράζετε 5-10 λεπτά να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα. Αφού κρυώσει τη βάζετε σε αποστειρωμένο βαζάκι και τη διατηρείτε στο ψυγείο.)


                                                                                                       Αθανασία Κακλαμάνου
                                                                                                Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc







   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.