Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Σουβλάκι : πότε ωφελεί & πότε βλάπτει;

Το σουβλάκι είναι η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων κάθε ηλικίας. Θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί μέρος της "ταυτότητας" του Έλληνα καθώς το σουβλάκι είναι ξακουστό σε όλο τον κόσμο και ταυτισμένο με την ελληνική κουζίνα. 

Η κλασική συνταγή θέλει το σουβλάκι να αποτελείται απο κομμάτια χοιρινού κρέατος περασμένα σε μικρή σούβλα.

Πλέον υπάρχουν αρκετές παραλλαγές και πολλά συνοδευτικά για αν απολαύσει κανείς ένα σουβλάκι. 

Στη συνείδηση των περισσοτέρων το σουβλάκι είναι ένα "κακό" φαγητό (αρκετοί το τοποθετούν στην κατηγορία "βρώμικο", όμως υπό προϋποθέσεις μπορεί ν' αποτελέσει μια υγιεινή επιλογή για ένα πρόχειρο ή ακόμα και κυρίως γεύμα. 

Πότε το σουβλάκι μπορεί να είναι ωφέλιμο :

  1. Όταν το κρέας του είναι χοιρινό με λίγο λίπος ή κοτόπουλο σκέτο (χωρίς μπέϊκον)
  2. Όταν είναι σωστά ψημένο, δηλαδή μαλακό και ζουμερό
  3. Στην περίπτωση που η συνοδευτική πίτα είναι ψητή, χωρίς λάδι
  4. Όταν περιλαμβάνει λαχανικά (κρεμμύδι, ντομάτα, μαρούλι). Τα λαχανικά εκτός των αντιοξειδωτικών και των βιταμινών που προσδίδουν στο σουβλάκι δημιουργούν κι ένα γρηγορότερο αίσθημα κορεσμού.
  5. Όταν για σως επιλέγεται μουστάρδα ή λίγο τζατζίκι
  6. Στην περίπτωση που το ετοιμάσουμε σπίτι με υλικά προσεκτικά διαλεγμένα
  7. Όταν καταναλώνεται σε λογική ποσότητα λίγες φορές την εβδομάδα
Το σoυβλάκι βλάπτει όταν :

  1. Το κρέας είναι γύρος (χοιρινός, κοτόπουλου, ντονέρ κ.α). Συνήθως στην παρασκευή του γύρου χρησιμοποείται κρέας χαμηλής ποιότητας με πολλά λιπαρά κι αρκετές φορές προστίθενται αλλαντικά αλλά και πολύ αλάτι
  2. Είναι παραψημένο ή "καρβουνισμένο". Τα μαύρα καμμένα σημεία πάνω στο κρέας αποτελούνται απο ουσίες επικίνδυνες για την υγεία και θα πρέπει οπωσδήποτε να απομακρύνονται πριν φάμε το σουβλάκι. Το ίδιο ισχύει και για τις παραψημένες πίτες ή πατάτες
  3. Η πίτα τηγανίζεται 
  4. Συνοδεύεται απο τηγανιτές πατάτες. Αποφύγετε τις πατάτες αφού εκτός απο πολλές θερμίδες τηγανίζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, σε κακής ποιότητας λάδι
  5. Οι συνοδευτικές σως αποτελούνται απο κέτσαπ, μαγιονέζα, σως μπάρμπεκιου ή άλλες παρόμοιες σάλτσες
  6. Δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής του προσωπικού που ετοιμάζει το σουβλάκι είτε οι χώροι του καταστήματος είναι προβληματικοί
  7. Καταναλώνεται πολύ συχνά ή σε καθημερινή βάση, παραμερίζοντας άλλα θρεπτικά τρόφιμα-φαγητά (όσπρια, ψάρια κλπ)
 Όσον αφορά τις θερμίδες έχετε υπ' όψιν σας ότι :

  • 1 σουβλάκι χοιρινό αποδίδει 160-230 θερμίδες (ανάλογα το μέγεθος και την περιεκτικότητα σε λίπος)
  • μια κλασική πίτα (ψητή χωρίς λάδι) έχει 150 θερμίδες
  • 1 κουταλιά τζατζίκι αποδίδει 80 θερμίδες
  • 2-3 φέτες ντομάτα και λίγο κρεμμύδι συνολικά έχουν 50 θερμίδες
Αν στο σουβλάκι σας προσθέσετε τηγανιτές πατάτες και σως τότε εκτός απο πολύ περισσότερες θερμίδες επιβαρύνετε και τον οργανισμό σας με αρκετά λιπαρά κακής ποιότητας. Η τελική επιλογή είναι δική σας !


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.