Οι ανάγκες σε νερό ποικίλουν απο άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα την ηλικία, τη φυσική δραστηριότητα, τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου. Σε ένα μεγάλο ποσοστό (σε παγκόσμιο επίπεδο), ο άνθρωπος δεν καλύπτει τις ανάγκες του σε νερό, κυρίως λόγω μη επαρκούς πρόσληψης.
Παρόλα αυτά η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το εμφιαλωμένο νερό συνήθως επιλέγεται για λόγους γεύσης και οσμής, επειδή το νερό βρύσης σε αρκετές περιπτώσεις έχει μια δυσάρεστη γεύση και μυρίζει έντονα. Ακόμη, είναι η επιλογή των περισσοτέρων που απουσιάζουν απο το σπίτι αρκετές ώρες ενώ σερβίρεται πλέον κατά κόρον και σε καταστήματα εστίασης. Ο βασικότερος όμως λόγος για τον οποίο επιλέγεται εμφιαλωμένο νερό είναι το γεγονός ότι το υπέδαφος (άρα και τα υπόγεια ύδατα) έχει υποστεί μεγάλη μόλυνση κι επιπλέον τα δίκτυα ύδρευσης σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι κατάλληλα.
Σύμφωνα με το νόμο, το πόσιμο νερό πρέπει να είναι καθαρό, άοσμο, άγευστο, άχρωμο. Επιπλέον πρέπει να στερείται παθογόνων μικροοργανισμών και επιβλαβών χημικών ουσιών. Για αυτό το λόγο και το νερό βρύσης αλλά και το εμφιαλωμένο υπόκεινται σε ελέγχους, φυσικούς, μικροβιολογικούς και χημικούς.
Το εμφιαλωμένο νερό διακρίνεται στις εξής κατηγορίες: επιτραπέζιο, μεταλλικό, ανθρακούχο, νερό πηγής και νερό πηγαδιού (αρτεσιανό). Η κατηγοριοποίηση γίνεται κυριώς με βάση την πηγή προέλευσης και τη σύσταση του νερού.
Επιτραπέζιο νερό
Το επιτραπέζιο είναι νερό το οποίο έχει υποστεί απολύμανση, είτε με όζον είτε με άλλες μεθόδους και η σύστασή του δε διαφέρει σημαντικά απο αυτή του νερού βρύσης. Συνήθως προτείνεται σε ασθενείς με μειωμένη λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος ή σε άλλες καταστάσεις όπου η αναλογία μετάλλων και ιχνοστοιχείων έχει σημασία.
Μεταλλικό νερό
Είναι φυσικό νερό υπόγειας προέλευσης και περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Η αναλογία φυσικών μετάλλων και ιχνοστοιχείων είναι σταθερή σε κάθε τύπο μεταλλικού νερού και σχετίζεται άμεσα με την σύσταση της πηγής απο την οποία προέρχεται. Απαγορεύεται η προσθήκη επιπλέον μετάλλων στο μεταλλικό νερό, δεν επιτρέπεται γενικώς καμία επεξεργασία σε αυτό τον τύπο εμφιαλωμένου νερού.
Το φυσικό μεταλλικό νερό κατηγοριοποιείται περαιτέρω αναλόγως της σύστασής του, του ph, της θερμοκρασίας αλλά και της σκληρότητας.
Η κατηγοριοποίηση του μεταλλικού νερού ανάλογα με την περιεκτικότητα αυτού σε φυσικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία βοηθά στο να προσδιορισθούν οι επιδράσεις στην υγεία του συγκεκριμένου νερού αφού αναλόγως τη συγκέντρωση των συστατικών το νερό αυτό αποκτά αντίστοιχες ιδιότητες. Για παράδειγμα, το μεταλλικό νερό πλούσιο σε μαγνήσιο και θειϊκά άλατα βοηθά στην καλύτερη πέψη και βελτιώνει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.
Ανθρακούχο νερό
Το συγκεκριμένο νερό προέρχεται κι αυτό απο πηγή. Στο ανθρακούχο νερό είτε υπάρχει απο τη φύση του διοξείδιο του άνθρακα είτε προστίθεται κατά την επεξεργασία του. Έτσι υπάρχει το "ανθρακούχο νερό πηγής", το "ανθρακούχο μεταλλικό νερό" κ.α.
Νερό πηγής
Είναι νερό το οποίο προέρχεται απο κάποια πηγή, δηλαδή είναι νερό υπόγειας προέλευσης. Το συγκεκριμένο νερό συλλέγεται κατευθείαν απο την πηγή με φυσικό τρόπο, δε χρησιμοποιούνται δηλαδή τεχνητά μέσα, εμφιαλώνεται επί τόπου κι έχει όλες τις φυσικές ιδιότητες της πηγής απο την οποία προέρχεται.
Αρτεσιανό νερό
Το συγκεκριμένο νερό προέρχεται απο κάποιο πηγάδι ή απο μια γεώτρηση. Για την εξαγωγή του χρησιμοποιούνται διάφορα συστήματα και η σύστασή του προσομοιάζει με αυτή του νερού πηγής.
Όσον αφορά στην ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού, τονίζεται ότι εάν οι φιάλες δεν αποθηκευθούν υπό τις κατάλληλες συνθήκες, εκτεθούν δηλαδή σε υψηλές θερμοκρασίες και άμεσο ηλιακό φως, υπάρχει πολύ αυξημένος κίνδυνος επιμόλυνσης του νερού με το προϊόν συσκευασίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το νερό που βρίσκεται σε μικρότερες συσκευασίες τείνει να μολύνεται ευκολότερα και το ίδιο ισχύει και για το ανθρακούχο νερό
Επειδή συνήθως το υλικό συσκευασίας είναι πλαστικό (PET) οπότε δυνητικά τοξικό, μια καλή εναλλακτική μπορεί να είναι το εμφιαλωμένο νερό σε γυάλινη συσκευασία, όταν βέβαια διατηρείται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
Αναφορές :
Quattrini S., Pampaloni B., Brandi L.M. Natural mineral waters:chemical characteristics and health effects. Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism 2016;13(3):173-180
Diduch M., Polkowska Z., Namiesnik J. Chemical Quality of Bottled Waters:A Review Journal of Food Science, 2011, Vol.76, No 9
International Bottled Water Association (www.bottledwater.org)
Diduch M., Polkowska Z., Namiesnik J. Chemical Quality of Bottled Waters:A Review Journal of Food Science, 2011, Vol.76, No 9
International Bottled Water Association (www.bottledwater.org)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.