Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Το κολατσιό της παραλίας !

Ολοένα και περισσότεροι παίρνουν πλέον απο το σπίτι κάποιο φαγητό ή σνακ για την παραλία δεδομένου ότι οι ώρες που βρίσκεται κανείς στη θάλασσα είναι αρκετές- ειδικά το Σαββατοκύριακο για πολλές οικογένειες ή παρέες η μισή ημέρα τουλάχιστον ξοδεύεται στην παραλία. 

Το κολατσιό απο το σπίτι είναι οπωσδήποτε μια οικονομική λύση αλλά αποτελεί και την πιο υγιεινή επιλογή αφού τα περισσότερα σνακ μπαρ ή καντίνες στις παραλίες προσφέρουν έτοιμα τυποποιημένα σνακ με αρκετά λιπαρά και ζάχαρη, αναψυκτικά και άλλα προπαρασκευασμένα φαγητά, που καλό είναι ν' αποφεύγονται, ειδικά απο τα μικρά παιδιά.

Μαζί λοιπόν με τον υπόλοιπο εξοπλισμό της παραλίας, τοποθετείστε στις τσάντες και το κολατσιό, των παιδιών ή/και το δικό σας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι δοχεία φαγητού, κατά προτίμηση ανοξείδωτα, όρεξη και λίγο χρόνο για την προετοιμασία των γευμάτων.
Εκτός απο το κλασικό τοστ και τα φρέσκα φρούτα την επόμενη φορά δοκιμάστε να πάρετε μαζί σας κάτι απο τα παρακάτω :

  • μπάρες δημητριακών (προτεινόμενη συνταγή εδώ)
  • σταφιδόψωμο
  • τυρόψωμο ή ελιόψωμο
  • αλμυρό κέικ ή muffin 
  • σπιτικά κριτσίνια ή κράκερ με τυρί
  • μπιφτέκια λαχανικών
  • διάφορες πίτες (χορτόπιτα, κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, γαλατόπιτα)
  • σάντουιτς με αραβική πίτα, ψητό κοτόπουλο ή τόνο & λαχανικά
  • κοτομπουκιές
  • ντολμαδάκια γιαλατζί   

Όλα τα παραπάνω φαγητά τρώγονται πολύ ευχάριστα και κρύα, οπότε μπορείτε να τα μαγειρέψετε απο την προηγούμενη ημέρα ώστε να τα έχετε έτοιμα όταν χρειαστεί. Επίσης τοποθετείστε απο την προηγούμενη ημέρα αρκετές παγοκύστες στο ψυγείο. Έτσι πριν φύγετε απλά τοποθετείτε τα τρόφιμα μέσα στα φαγητοδοχεία κι εκείνα σε μια φορητή τσάντα-ψυγείο και είστε έτοιμοι για την παραλία ! 

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας αρκετό νερό, αποφύγετε τους χυμούς και τα αναψυκτικά. Και βέβαια στην παραλία φυλάσετε το ψυγείο σε σκιερό μέρος εώς ότου καταναλώσετε τα φαγητά. 
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή συντήρηση των τροφίμων και στην κατάλληλη ψύξη αυτών, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη μικροβίων κι αυξάνουν τον κίνδυνο αλλοίωσης των τροφίμων. 

Και φυσικά μην ξεχνάτε έναν βασικό κανόνα για το φαγητό στην παραλία : Βουτήξτε στη θάλασσα αφού έχουν περάσει 1-1,5 ώρες απο ένα ελαφρύ γεύμα και 2,5-3 ώρες μετά απο ένα πλουσιότερο γεύμα.  


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.