Αισθάνεστε συνεχώς ότι πεινάτε; Ενώ δεν έχει περάσει πολύ ώρα απο το τελευταίο σας γεύμα νιώθετε ότι θέλετε κι άλλο φαγητό; Νιώθετε ότι δε χορταίνετε εύκολα και δε μπορείτε να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό;
Η πείνα είναι μια δύσκολη κατάσταση και επηρεάζεται απο διάφορους παράγοντες, τόσο βιολογικούς όσο και ψυχολογικούς. Το γιατί μπορεί κάποιος να νιώθει συνεχώς πείνα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί σε μία πρόταση. Υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες, τις βασικότερες απο τις οποίες θα αναλύσουμε λίγο περισσότερο: Πιθανόν λοιπόν να πεινάτε διαρκώς επειδή...
- Τρώτε πολλούς (επεξεργασμένους) υδατάνθρακες: Εάν η βάση της διατροφής σας αποτελείται απο λευκό ψωμί και ζυμαρικά, διάφορα έτοιμα σνακ (μπισκότα, τσιπς κ.λ.π.), δημητριακά με ζάχαρη κ.α. τότε είναι λογικό να αισθάνεστε πεινασμένοι. Όλα αυτά τα τρόφιμα ανεβάζουν πολύ γρήγορα το ζάχαρο στο αίμα και το ίδιο γρήγορα το κατεβάζουν οπότε ξανανιώθετε πείνα σχετικά γρήγορα μετά το γεύμα.
- Δεν τρώτε σαλάτα: Όλα τα λαχανικά περιέχουν τις πολύτιμες φυτικές ίνες, οι οποίες προσφέρουν κορεσμό, κρατούν δηλαδή τον οργανισμό "χορτάτο" για αρκετή ώρα. Επίσης σαν τρόφιμα έχουν μεγάλο όγκο, μας κάνουν συνεπώς και τρώμε πιο αργά το φαγητό μας κι έτσι καθυστερεί λίγο περισσότερο η πέψη οπότε δεν πεινάμε για αρκετή ώρα μετά.
- Παραλείπετε γεύματα : Στην περίπτωση που τρώτε μόνο 1 ή 2 φορές την ημέρα το ζάχαρο στο αίμα σας πέφτει αρκετά χαμηλά στο ενδιάμεσο, εξαντλούνται δηλαδή σύντομα οι αποθήκες γλυκόζης, οπότε το αίσθημα της πείνας έρχεται γρηγορότερα απο το συνηθισμένο.
- Τρώτε πολλά γλυκά: Η πείνα σε αυτή την περίπτωση έρχεται γρήγορα λόγω της γρήγορης πτώσης του ζαχάρου, μετά την απότομη αύξησή του (κατά τρόπο παρόμοιο όπως όταν τρώτε επεξεργασμένους υδατάνθρακες).
- Δε λαμβάνετε αρκετή πρωτεϊνη: H πρωτεΪνη θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε κύριο γεύμα σας, επειδή καθυστερεί την πέψη, παραμένει δηλαδή για περισσότερη ώρα στο στομάχι σε σχέση με τους υδατάνθρακες οπότε προσφέρει το αίσθημα της πληρότητας για περισσότερο χρόνο. Όταν απουσιάζει η πρωτεϊνη συνεπώς πεινάμε σχετικά γρήγορα.
- Δεν πίνετε αρκετό νερό: Όταν δε λαμβάνεται μέσα στην ημέρα τις απαιτούμενες ποσότητες νερού ο οργανισμός σας δε μπορεί να λειτουργήσει ομαλά. Εμφανίζονται τότε συχνά συμπτώματα αδυναμίας, κόπωσης, ζαλάδες με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι έχετε ξεμείνει απο ενέργεια και χρειάζεστε φαγητό ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεστε στα όρια της αφυδάτωσης.
- Είστε αγχωμένοι-εκνευρισμένοι: Έχετε παρατηρήσει συχνά να πεινάτε ενώ βρίσκεστε σε κακή διάθεση; Η απάντηση σε αυτήν την περίπτωση βρίσκεται στις ορμόνες σας. Όταν το σώμα είναι σε κατάσταση στρες τότε παράγεται αρχικά η ορμόνη αδρεναλίνη και στη συνέχεια, εφ όσον το άγχος επιμένει, η ορμόνη κορτιζόλη. Και οι δυο αυτές ορμόνες αυξάνουν το αίσθημα της πείνας.
- Κακή ποιότητα διατροφής:Το σώμα σας δεν έχει ανάγκη απλά τις θερμίδες για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση-χρειάζεται πρωτεϊνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Οπότε εάν τα τρόφιμα που τρώτε καθημερινά δεν είναι υψηλής θρεπτικής αξίας (δεν περιλαμβάνουν δηλαδή όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά) θα νιώθετε πεινασμένοι διαρκώς καθώς ο οργανισμός σας δε θα σταματήσει να τα αναζητά!
- Έχετε αυξημένη δραστηριότητα: Υπάρχει η πιθανότητα εάν μέσα στην ημέρα βρίσκεστε συνεχώς σε κίνηση ή ασχολείστε με κάποιο άθλημα να μην καλύπτετε την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεστε οπότε η πείνα είναι φυσικό επακόλουθο.
- Ύπαρξη κάποιας ασθένειας: Κάποιες παθήσεις απορρυθμίζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και οδηγούν, μεταξύ άλλων, και σε αίσθημα πείνας ή αυξημένης όρεξης. Τέτοιες παθήσεις είναι για παράδειγμα ο διαβήτης είτε ο υπερθυρεοειδισμός. Ελέγξτε εάν πάσχετε απο κάποια τέτοια ή παρόμοια πάθηση.
Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε για ποιό λόγο είστε συνεχώς πεινασμένοι. Αφού γίνει αυτό, το επόμενο βήμα είναι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό, εάν σας απασχολεί έντονα ή έχει αρνητικές συνέπειεςστο σώμα σας. Επειδή δεν είναι τόσο απλή υπόθεση να οργανωθείτε είτε στο θέμα της διατροφής είτε σε άλλον τομέα, εάν δυσκολεύεστε εμπιστευθείτε έναν ειδικό για πιο αποτελεσματική και οριστική αντιμετώπιση του θέματος.
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.