Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Υπάρχει κατάλληλη διατροφή για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, συστηματική φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που πλήττει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το νόσημα προσβάλλει σχεδόν όλες τις αρθρώσεις του σώματος προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία, οίδημα και διόγκωση. Αποτέλεσμα είναι να καταστρέφεται προοδευτικά ο χόνδρος των οστών, των συνδέσμων και των τενόντων. Ως εκ τούτου επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, ανάλογα και τη βαρύτητα με την οποία εμφανίζεται στο κάθε άτομο, και οδηγεί σε κάποιες περιπτώσεις σε μόνιμες αναπηρίες. 

Η ασθένεια επηρεάζεται απο τη διατροφή ;

Οι ασθενείς που πάσχουν απο ρευματοειδή αρθρίτιδα συχνά αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες και ρωτούν τους γιατρούς για το αν η διατροφή παίζει κάποιο ρόλο στην εξέλιξη της νόσου. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφείς και συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες που να οδηγούν σε ένα σίγουρο αποτέλεσμα και να επηρεάζουν καθοριστικά το νόσημα. Αυτό οφείλεται στην απουσία μεγάλων και καλά σχεδιασμένων μελετών, με τα ποιοτικά εκείνα χαρακτηριστικά που θα απορρίψουν ή θα επιβεβαιώσουν την επίδραση κάποιων θρεπτικών συστατικών στην αρθρίτιδα.

Παρόλα ταύτα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις κι ευρήματα, που όμως χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, απο τους ειδικούς επιστήμονες. 

Διατροφικοί παράγοντες που φαίνεται να βοηθούν

  1. Χορτοφαγικές δίαιτες (λόγω αποφυγής πιθανών αλλεργιογόνων στα ζωικά τρόφιμα)
  2. Μεσογειακή δίαιτα (λόγω τροφών πλούσιων σε ω3 λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες)
  3. Δίαιτα χωρίς γλουτένη (περιορισμένα επιστημονικά δεδομένα)
  4. Μακροχρόνια λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου (ω3 λιπαρά οξέα) και αυξημένη πρόσληψη ψαριών
  5. Λήψη προβιοτικών (λόγω βελτίωσης της εντερικής μικροχλωρίδας)
Διατροφικοί παράγοντες που φαίνεται ότι επιβαρύνουν

  1. Τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά (κόκκινο κρέας και αλλαντικά, τηγανιτά, πλήρη γαλακτοκομικά, έτοιμα προπαρασκευασμένα τρόφιμα)
  2. Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι
  3. Αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ 
  4. Χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών 
  5. Υψηλή πρόσληψη ω 6 λιπαρών οξέων (σπορέλαια όπως αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο κλπ)
Συμπερασματικά....

Στον τομέα της διατροφής αναμένονται μελλοντικές έρευνες καλύτερα σχεδιασμένες και πιο στοχευμένες για να εξακριβωθεί ο ακριβής ρόλος συστατικών της δίαιτας στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. 
Προς το παρόν, οι πάσχοντες θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, υϊοθετώντας ένα πρότυπο στα πλαίσια της Μεσογειακής διατροφής, που θα τους ωφελήσει ούτως ή άλλως και στη γενικότερη υγεία τους.

 Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc

Βιβλιογραφία
Badsha H. Role of Diet Influencing Rheumatoid Arthritis Disease Activity. The Open Rheumatology Journal 2018;12:19-28

Khanna S., et al. Managing Rheumatoid Arhtritis with Dietary Interventions. Frontiers in Nutrition 2017;4:52

Navarini L., et al. Polyunsaturated fatty acids:any role in rheumatoid arthritis? Lipids in health and Disease 2017;16:197
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.