Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Κόκκινο κρασί:8 πολύτιμα οφέλη...

Το κρασί, όπως είναι γνωστό, αποτελεί προϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους (μούστος). Ειδικότερα, το κόκκινο κρασί παράγεται με την αλκοολική ζύμωση του μούστου παρουσία των στερεών τμημάτων του (φλούδα και σπόρια) σε αντίθεση με το λευκό κρασί το οποίο παράγεται αποκλειστικά απο τη ζύμωση του μούστου. 
Είναι ένα αλκοολούχο ποτό, ιδιαίτερα διαδεδομένο και στην Ελλάδα ήδη απο την αρχαιότητα καθώς συνδέονταν με διάφορες γιορτές και εκδηλώσεις αλλά χρησιμοποιούνταν και στην ιατρική απο τον Ιπποκράτη. Το κόκκινο κρασί σήμερα συνδέεται άμεσα με τη μεσογειακή διατροφή ενώ έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο και στη θρησκευτική παράδοση. 
Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι το κόκκινο κρασί κανεί καλό στην υγεία και ειδικά στην καρδιά. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο ωφέλιμο και πόση ποσότητα πρέπει να καταναλώνει κανείς ;

Χαρακτηριστικά του κόκκινου κρασιού 

  • Περιέχει πολυφαινόλες σε μεγάλη ποσότητα (2000-6000 mg/L) η οποία εκτιμάται ότι είναι 10πλάσια σε συγκέντρωση σε σχέση με το λευκό κρασί
  • Οι κύριες βιοδραστικές πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί είναι κυρίως φλαβανόλες, φλαβονόλες, ανθοκυανίνη και ρεσβερατρόλη. Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά είναι κυρίως υπεύθυνα για τις ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού
  • Η σύσταση του κρασιού σε πολυφαινόλες ποικίλλει ανάλογα τον τύπο του σταφυλιού, τη μέθοδο οινοποίησης, τον τύπο του εδάφους, τις καιρικές συνθήκες. Επίσης η βιοδιαθεσιμότητα των φαινολών εξαρτάται απο τις συνθήκες αποθήκευσης αλλά και άλλους διαιτητικούς παράγοντες (π.χ. την παρουσία ή οχι στο ίδιο γεύμα αναστολέων απορρόφησης)
  • Το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του οφείλεται στην παρουσία και των στερεών τμημάτων του σταφυλιού (φλούδα, σπόρια) κατά τη ζύμωση και όχι απαραίτητα στο χρώμα του σταφυλιού !
  • Είναι το κατεξοχήν είδος του κρασιού που προορίζεται συνήθως για παλαίωση

Οφέλη στην υγεία 

  • Περιορίζει την αθηρωμάτωση (στένωση αρτηριών) μέσω διαφόρων μηχανισμών όπως είναι η βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, η αγγειοδιαστολή και ο περιορισμός της φλεγμονής
  • Αποτρέπει τις θρομβώσεις περιορίζοντας τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων 
  • Αυξάνει την "καλή χοληστερίνη" (HDL)  και παράλληλα μειώνει την οξείδωση της "κακής" χοληστερίνης (LDL), προστατεύοντας έτσι απο την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου
  • Οι πολυφαινόλες έχει φανεί ότι δρούν εναντίον των ελευθέρων ριζών, των αλλεργιών, της φλεγμονής, διαφόρων ιών και άλλων τοξικών παραγόντων συμβάλλοντας έτσι στην αντιγήρανση αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών ισχαιμικών επεισοδίων
  • Ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, ρυθμίζοντας καλύτερα το ζάχαρο στο αίμα
  • Οι φλαβανόλες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί προστατεύουν την υγεία του νευρικού συστήματος καθώς έχει βρεθεί σε αρκετές μελέτες ότι μπορούν και αναστέλλουν ή/και ρυθμίζουν διάφορες νευροεκφυλιστικές διαδικασίες
  • Η ρεσβερατρόλη έχει φανεί σε πλήθος μελετών να δρα προστατευτικά έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου
Προσοχή ! Οι ευεργετικές επιδράσεις του κόκκινου κρασιού γίνονται περισσότερο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής γενικότερα, όπως είναι η Μεσογειακή διατροφή και η τακτική άσκηση, και φυσικά η απουσία καπνίσματος.

Πoιά είναι η κατάλληλη ποσότητα ;

Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού λαμβάνονται μόνο όταν γίνεται μέτρια κατανάλωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί για τις γυναίκες σε καθημερινή βάση και 1-2 ποτηράκια την ημέρα για τους άντρες είναι η ανώτερη συνιστώμενη ποσότητα, κατά προτίμηση με το φαγητό. Απο κει και πέρα όσο περισσότερο αυξάνεται η κατανάλωση τόσο συχνότερα κάνουν την εμφάνισή τους αρνητικές επιπτώσεις.


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc


Βιβλιογραφία :

Markoski M.M., Garavaglia J., et al. Molecular Properties of Red Wine Compounds and Cardiometabolic Benefits. Nutrition and Metabolic Insights 2016;9:51-57

Saleem M., Basha D. Red wine : A drink to your heart. JCDR Vol 1/ No 4

Basli A., Soulet S., et al. Wine Polyphenols : Potential Agent in Neuroprotection. Oxidative Medicine and Cellural Longevity 2012, ID805762


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.