Εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία της, αυτή η αρωματική βασιλόπιτα είναι ιδανική για όσους προτιμούν αυτό το πρωτοχρονιάτικο γλυκό σε μορφή κέικ. Καλή χρονιά !
Υλικά :
Εκτέλεση :
500γρ. αλεύρι φαρίνα
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκια baking powder
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι κονιάκ
ξύσμα απο 1 λεμόνι
χυμό & ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
4 αβγά
1 φλιτζάνι αμύγδαλα
1 κέρμα (για φλουρί !)
ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση :
Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια κρέμα.
Προσθέτετε σταδιακά το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, βάζετε και το χυμό πορτοκάλι.
Έπειτα προσθέτετε το γιαούρτι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μίγμα.
Τέλος, ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι με το baking (καλύτερα να είναι κοσκινισμένα), όταν απορροφηθεί σταματάτε το χτύπημα.
Προσθέτετε τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα και ανακατεύετε απαλά με το χέρι. Εάν θέλετε χρησιμοποιήστε τα μισά αμύγδαλα για να γράψετε το έτος.
Βάζετε και το φλουρί και αδειάζετε το μίγμα σε ταψί 28 εκατοστών που έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 35 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. (Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του-μετά τα 35 λεπτά ψησίματος-και το μαχαίρι βγεί καθαρό).
Αν θέλετε πασπαλίζετε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη, όταν κρυώσει.
Προσθέτετε σταδιακά το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, βάζετε και το χυμό πορτοκάλι.
Έπειτα προσθέτετε το γιαούρτι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μίγμα.
Τέλος, ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι με το baking (καλύτερα να είναι κοσκινισμένα), όταν απορροφηθεί σταματάτε το χτύπημα.
Προσθέτετε τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα και ανακατεύετε απαλά με το χέρι. Εάν θέλετε χρησιμοποιήστε τα μισά αμύγδαλα για να γράψετε το έτος.
Βάζετε και το φλουρί και αδειάζετε το μίγμα σε ταψί 28 εκατοστών που έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 35 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. (Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του-μετά τα 35 λεπτά ψησίματος-και το μαχαίρι βγεί καθαρό).
Αν θέλετε πασπαλίζετε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη, όταν κρυώσει.
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.