Για να το απαντήσουμε αυτό πρώτα πρέπει να δούμε κάποια χαρακτηριστικά των βιταμινών :
Γνωρίζετε ότι ...
- Οι βιταμίνες διακρίνονται σε υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές. Στην πρώτη περίπτωση μεγάλο μέρος των βιταμινών αποβάλλεται απο το σώμα ενώ οι λιποδιαλυτές έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύονται στον οργανισμό.
- Η περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε βιταμίνες εξαρτάται απο το στάδιο ωρίμανσης τους και φυσικά απο την εποχικότητα.
- Απο τη στιγμή που θα συλλεγούν και θα αποθηκευτούν τα φρούτα και τα λαχανικά (είτε στο ράφι είτε στο ψυγείο των καταστημάτων) αρχίζουν και χάνουν μέρος των βιταμινών τους.
- Οι βιταμίνες είναι θερμοευαίσθητες, δηλαδή καταστρέφονται εύκολα όταν εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως πχ συμβαίνει όταν μαγειρεύουμε ένα τρόφιμο
- Αρκετές βιταμίνες είναι ευαίσθητες στο φως και στον αέρα, οξειδώνονται εύκολα δηλαδή και χάνουν μέρος της δραστικότητάς τους.
- Καταναλώνετε σε καθημερινή βάση τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών για να έχετε συνεχή πρόσληψη των υδατοδιαλυτών βιταμινών. Για την καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών θα πρέπει κάθε γεύμα σας να περιλαμβάνει κάποια ποσότητα λίπους.
- Τρώτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, όλων των χρωμάτων. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά εποχής κι αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα.
- Αγοράστε την ποσότητα που θα καταναλώσετε άμεσα και αποθηκεύστε τη στο ψυγείο για 1-2 ημέρες το πολύ. Μην πλένετε τα τρόφιμα πριν τα βάλετε στο ψυγείο.
- Προτιμήστε να μαγειρέψετε στον ατμό τα λαχανικά-όταν βράζετε σε νερό και ειδικά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα απομακρύνεται μεγάλο μέρος των βιταμινών. Σκεπάστε την κατσαρόλα καθώς μαγειρεύετε για να περιορίσετε περαιτέρω την απώλεια τους.
- Κόψτε τα λαχανικά λίγο πριν τα καταναλώσετε και όταν καθαρίσετε φρούτα ή στίψετε ένα χυμό καταναλώστε τα αμέσως !
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.