Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Έχω δυσπεψία...τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου;

Η δυσπεψία είναι μια διαταραχή ιδιαίτερα διαδεδομένη που χαρακτηρίζεται απο επίμονο ή/και επαναλαμβανόμενο πόνο ή δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς. Υπολογίζεται ότι 15-20% των ατόμων σε παγκόσμιο επίπεδο θα αισθανθεί δυσπεψία κάποια στιγμή στη ζωή του. 

Είναι στην ουσία ένα σύμπτωμα, αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης και όχι μια ασθένεια απο μόνη της. Ο πάσχων νιώθει συχνά "κάψιμο" στο στομάχι ή στο στήθος, πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα-πρήξιμο, αέρια, ναυτία, τάση για εμετό. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως αυξάνονται σε καταστάσεις στρες. 

Πρόληψη-τρόποι ανακούφισης

Ο καλύτερος τρόπος για να προληφθεί η δυσπεψία είναι η αποφυγή των τροφίμων που δημιουργούν ή εντείνουν το πρόβλημα. Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες μπορεί να αισθανθείτε ότι ανακουφίζεστε απο τα ενοχλητικά συμπτώματα. 

  • Να τρώτε μικρά σε ποσότητα γεύματα, για να μην κουράζετε το στομάχι σας
  • Να τρώτε αργά, μασώντας καλά την τροφή-έτσι διευκολύνετε σημαντικά την πέψη
  • Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν οξέα (εσπεριδοειδή, ντομάτα κ.α.) 
  • Φροντίστε ώστε να μειώσετε τα λιπαρά στη διατροφή σας
  • Αποφύγετε τα έντονα καρυκεύματα
  • Μειώστε στο ελάχιστο το αλκοόλ και τα ροφήματα με καφεϊνη 
  • Διακόψτε την κατανάλωση αναψυκτικών με ανθρακικό
Ο ρόλος του διατροφολόγου... 

Επειδή η φαρμακευτική αγωγή δεν ενδείκνυται για τη δυσπεψία, καθώς τις περισσότερες φορές δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα, η κατάλληλη διατροφή παραμένει ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης. 

Άρα ο ρόλος του διαιτολόγου είναι κρίσιμος και καθοριστικός σε αυτή την κατάσταση. Ο ειδικός επιστήμονας της διατροφής θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό, ιατρικό και διατροφικό που πιθανόν να αποκαλύψει τα αίτια της δυσπεψίας. 
Στη συνέχεια, για να βοηθήσει τον πάσχοντα θα τον προμηθεύσει με ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, στο οποίο ο πάσχων καλείται να συμπληρώνει αναλυτικά τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνει αλλά και τα συμπτώματα που ακολουθούν την κατανάλωση φαγητού, για κάποιο διάστημα.
Έπειτα, ο διατροφολόγος θα αξιολογήσει το ημερολόγιο και θα προτείνει τις απαιτούμενες αλλαγές. Σε συνεργασία με τον ασθενή είναι εφικτή μια σημαντική αλλαγή στην πάθηση, με αισθητή μείωση των συμπτωμάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής του πάσχοντα.  


 Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc


Αναφορές

Pen J. Diet in the Etiology and Management of Functional Dyspepsia. http://dx.doi.org/10.5772/57138

Tan VP. The low-FODMAP diet in the management of functional dyspepsia in East and Southeast Asia. Journal of Gastroenterology and Hepatology. 2017;32(Suppl.1):46-52 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.