Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Παιδική παχυσαρκία:ποιοί οι στόχοι της θεραπείας;

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η παχυσαρκία στα παιδιά αποτελεί ένα απο τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, παγκοσμίως. Στην Ελλάδα τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και χρειάζεται πλέον παρέμβαση απο όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ειδικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχουν οι γονείς, η συμμετοχή των οποίων κρίνεται όχι μόνο απαραίτητη αλλά και καθοριστική για την επιτυχία της θεραπευτικής παρέμβασης. 

Αφού εκτιμηθεί ο βαθμός παχυσαρκίας του παιδιού, αναλυθούν τα αίτια και ληφθεί ένα πλήρες ιστορικό (ιατρικό και διατροφικό) τότε θα πρέπει να σχεδιασθεί η θεραπευτική παρέμβαση, η οποία περιλαμβάνει 2 βασικούς στόχους: την αλλαγή των διαιτητικών συνηθειών και την υποστήριξη της ομαλής ανάπτυξης

Οι στόχοι της απώλειας βάρους καθορίζονται απο το βαθμό της παχυσαρκίας και την ύπαρξη παθήσεων που σχετίζονται με τα επιπλέον κιλά. Έτσι, για ένα παιδί με ήπιου βαθμού παχυσαρκία συστήνεται η σταθεροποίηση του βάρους, ούτως ώστε το παιδί καθώς αναπτύσσεται να αποκτήσει ένα φυσιολογικό βάρος για το ύψος του.  

Στην περίπτωση που το παιδί εμφανίζει σοβαρού βαθμού παχυσαρκία με επιπλοκές τότε συστήνεται απώλεια βάρους, της τάξης του 1 κιλού/μήνα για παιδιά 2-11 ετών και 2-3 κιλών/μήνα για παιδιά που βρίσκονται στη εφηβεία. 

Στις συνεδρίες που θα πρέπει να πραγματοποιούνται με την παρουσία γονέων σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 15 ημέρες συνήθως) χρησιμοποιούνται τεχνικές συμπεριφορικής θεραπείας (δείτε λεπτομέρειες εδώ) με στόχο τη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνει το παιδί καθημερινά, τη μείωση του χρόνου που το παιδί περνάει καθιστό μπροστά στην τηλεόραση και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα προτείνεται η μείωση των σνακ που περιέχουν πολλά λιπαρά και ζάχαρη κι ενθαρρύνεται η συμμετοχή του παιδιού σε κάποιο άθλημα. 

Έπειτα απο 3 μήνες παρέμβασης γίνεται αξιολόγηση του προγράμματος και εάν κριθεί αναγκαίο η θεραπεία μπορεί να αλλάξει μορφή ή/και οι συναντήσεις να γίνονται πλέον σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα. 


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc


Πηγή : Kumar S., Kelly A.S. Review of Childhood Obesity : From Epidemiology, Etiology, and Comorbidities to Clinical Assessment and Treatment. Mayo Clin Proc 2017;92:(2):251-265


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.