Τι είναι η υπογλυκαιμία ;
Η υπογλυκαμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται απο ασυνήθιστα χαμηλό ζάχαρο αίματος, συνήθως κάτω απο 70mg/dl. Στην πλειονότητα των περιστατικών υπογλυκαιμίας αυτή αναφέρεται σε άτομα που πάσχουν απο διαβήτη. Παρόλα ταύτα ένας διαβητικός ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το θεράποντα ιατρό του σχετικά με τους δικούς του, ατομικούς στόχους ζαχάρου και ποιά επίπεδα είναι τα επιθυμητά για τον ίδιο προσωπικά.
Όμως υπογλυκαμία μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε μετά από παρατεταμένη νηστεία (εάν δεν έχει φάει τίποτα για πολλές ώρες) ή να προκληθεί απο τη χρήση κάποιων φαρμάκων.
Όμως υπογλυκαμία μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε μετά από παρατεταμένη νηστεία (εάν δεν έχει φάει τίποτα για πολλές ώρες) ή να προκληθεί απο τη χρήση κάποιων φαρμάκων.
Ποιά είναι τα συμπτώματα ;
Παρόλο που αναγνωρίζονται κάποια γενικά συμπτώματα, η αντίδραση κάθε ατόμου στην υπογλυκαιμία είναι διαφορετική. Γι αυτό είναι απαραίτητο καθένας να αναγνωρίζει τα δικά του σημάδια και συμπτώματα όταν το ζάχαρό του στο αίμα είναι χαμηλό.
Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μάθετε αν βιώνετε υπογλυκαιμία είναι να μετρήσετε το ζάχαρό σας, εάν αυτό είναι εφικτό. Εάν νιώθετε τα συμπτώματα αλλά δε μπορείτε να μετρήσετε το ζάχαρο για οποιοδήποτε λόγο, τότε αντιμετωπίστε την υπογλυκαιμία αμέσως. Η σοβαρή υπογλυκαιμία μπορεί δυνητικά να προκαλέσει ατυχήματα, τραυματισμούς και σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε κώμα αλλά και στο θάνατο.
Τα πιο κοινά συμπτώματα χαμηλού ζαχάρου στο αίμα είναι τα ακόλουθα :
- Αστάθεια
- Νευρικότητα ή άγχος
- Ρίγος ή/και εφίδρωση
- Ευερεθιστότητα ή ανυπομονησία
- Σύγχυση (συμπεριλαμβανομένου και παραληρήματος)
- Γρήγορος καρδιακός παλμός (ταχυκαρδία)
- Ζαλάδα ή πονοκέφαλος
- Πείνα ή/και ναυτία
- Υπνηλία
- Θολή ή μειωμένη όραση
- Μούδιασμα
- Αδυναμία ή κόπωση
- Έλλειψη συντονισμού
- Επιληπτικές κρίσεις
- Απώλεια συνείδησης
- Καταναλώστε άμεσα 15-20 γραμμάρια ζάχαρης ή απλών υδατανθράκων*
- Ελέγξτε ξανά το ζάχαρό σας μετά απο 15 λεπτά
- Εάν η υπογλυκαιμία επιμένει, επαναλάβετε τα 2 πρώτα βήματα
- Όταν το ζάχαρο επανέλθει στο φυσιολογικό καταναλώστε ένα μικρό σνάκ, εάν το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα σας είναι σε περισσότερο απο 1-2 ώρες.
* η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 1/2 φλιτζ. χυμό φρούτων ή 2 κουταλιές σταφίδες ή 1 κουταλιά ζάχαρης ή 1 κουταλιά μελιού ή 1 φλιτζ. ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος
H υπογλυκαιμία συμβαίνει συνήθως όταν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος πέφτουν κάτω απο 70mg/dl. Όμως, πολλοί άνθρωποι έχουν μετρήσεις ζαχάρου κάτω απο αυτό το επίπεδο χωρίς να αισθάνονται συμπτώματα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται άγνοια υπογλυκαιμίας. Τα άτομα με άγνοια υπογλυκαμίας είναι λιγότερο πιθανό να ξυπνήσουν όταν η υπογλυκαιμία συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Συνήθως αυτή η κατάσταση συμβαίνει συχνά σε άτομα που κάνουν συχνά υπογλυκαιμικά επεισόδια (οπότε δεν αναγνωρίζουν τα πρώιμα σημάδια) και σε όσους πάσχουν απο διαβήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εάν πιστεύετε ότι έχετε άγνοια υπογλυκαιμίας απευθυνθείτε σο γιατρό σας προκειμένου να προσαρμόσει τους στόχους γλυκόζης για να αποφύγετε μελλοντικά επεισόδια υπογλυκαιμίας.
Πηγή : American Diabetes Association
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.