Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Φυστικοβούτυρο : βάλτε το οπωσδήποτε στη διατροφή σας !

Το φυστικοβούτυρο, όχι και τόσο δημοφιλές τρόφιμο στην Ελλάδα, είναι απο τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει κανείς. Οι ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία είναι πολλαπλές και εκτείνονται σχεδόν στο σύνολο των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.

Τι είναι το φυστικοβούτυρο  

Το φυστικοβούτυρο είναι μια πάστα, ένας πολτός, που παρασκευάζεται απο ξηρά και ψημένα φυστίκια (peanuts). Η ποικιλία των φυστικιών τα οποία αλέθονται για να προκύψει το φυστικοβούτυρο είναι τα λεγόμενα "αράπικα" και η θρεπτική τους αξία πολλαπλασιάζεται όταν αυτά ψηθούν και πολτοποιηθούν. 
Διακρίνεται σε 2 τύπους : λείο (smooth-creamy)  και τραγανό (crunchy). Επίσης μπορείτε να το βρείτε αλατισμένο ή ανάλατο. 
Προσοχή : Τα οφέλη του φυστικοβούτυρου προκύπτουν όταν το προϊόν προέρχεται αποκλειστικά απο την άλεση ψημένων φυστικιών (κατά προτίμηση βιολογικών) χωρίς την προσθήκη άλλων υλικών.

Διατροφική αξία 

Το φυστικοβούτυρο περιέχει φυτικές πρωτείνες σε ποσοστό περίπου 25%, λιπαρά (κυρίως μονοακόρεστα) κατά 50%, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (κυρίως αδιάλυτες). Η θερμιδική του αξία είναι υψηλή αφού 100 γραμμάρια αποδίδουν κατά μέσο όρο 595 θερμίδες. Περιέχει ακόμα πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει επίσης ρεσβερατρόλη, μια αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει και στο κόκκινο κρασί.

Ευεργετικές δράσεις 

  • Προστατεύει την καρδιά καθώς μειώνει την ολική και την LDL χοληστερίνη. Μελέτες αναφέρουν ότι η επίδραση του φυστικοβούτυρου στην υγεία της καρδιάς είναι μεγαλύτερη απο ότι μια δίαιτα χαμηλή σε λίπος !
  • Συμβάλλει στην ελάττωση της πίεσης του αίματος
  • Ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλοντας στην πρόληψη του διαβήτη
  • Έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες 
  • Μειώνει τη φλεγμονή
  • Προστατεύει απο την εμφάνιση καρκίνου
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων του νευρικού συστήματος, όπως είναι η νόσος Αlzheimer
  • Ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χολολιθίασης (πέτρα στη χολή)
  • Βελτιώνει την υποθρεψία σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη-ανάρρωση υποσιτισμένων παιδών και ασθενών αντίστοιχα
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος με την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες 
  • Λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτείνες και λιπαρά προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού
  • Προάγει την καλή λειτουργία των μυών και συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών

Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc

Αναφορές  

Arya S.S., Salve A.R., Chauhan S. Peanuts as functional food : a review. J Food Sci Technol, 2016;53(1):31-41

organicfacts.net

USDA National nutrient database








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.