Οι χειμωνιάτικοι μήνες είναι η περίοδος που αναζητούμε, μεταξύ άλλων, φαγητά που θα μας χαλαρώσουν και θα μας προσφέρουν παράλληλα τόνωση και ενέργεια. Έτσι αρκετά συχνά καταφεύγουμε στις σούπες, ένα κατεξοχήν χειμωνιάτικο φαγητό, αφού τρώγονται συνήθως ζεστές και προσφέρουν εκτός της χαλάρωσης και μια αίσθηση θαλπωρής.
Οι σούπες προσθέτουν ποικιλία στη διατροφή μας, είναι ένα παραδοσιακό πιάτο για τα περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα και αποτελούν στις περισσότερες περιπτώσεις μια υγιεινή επιλογή. Αρκετοί έχουν τις σούπες στη σκέψη τους ως ένα φαγητό για ασθενείς όμως αυτό το πιάτο μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί απο όλους με το κατάλληλο μαγείρεμα βέβαια.
Ποιά είδη σούπας υπάρχουν
- Οι σούπες με βάση την πρωτεϊνη. Βασική πρώτη ύλη αποτελούν το κρέας, το ψάρι ή τα πουλερικά οπότε προκύπτουν αντίστοιχα κρεατόσουπες, ψαρόσουπες ή κοτόσουπες. Συνήθως προστίθεται και κάποιο αμυλούχο τρόφιμο, όπως για παράδειγμα ρύζι ή πατάτα οπότε μια τέτοια σούπα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα
- Σούπες με βάση το άμυλο. Σε αυτή την κατηγορία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τρόφιμα αμυλούχα, για παράδειγμα το κριθαράκι, ο τραχανάς, το κους κους, ο φιδές κ.α. Είναι κατά κανόνα πιο ελαφριές και για να γίνουν ολοκληρωμένο γεύμα καλό είναι να συνοδεύονται απο μικρή ποσότητα πρωτεϊνης, π.χ. λίγο τυρί ή γιαούρτι
- Χορτόσουπες, βασικό συστατικό των οποίων αποτελούν ένα ή περισσότερα λαχανικά. Οι συνδυασμοί λαχανικών που μπορούν να γίνουν για να παρασκευαστεί μια χορτόσουπα είναι πραγματικά αμέτρητοι και το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα πολύ γευστικό. Στις σούπες αυτές προστίθεται συχνά και κάποιο αμυλούχο τρόφιμο για να "δέσει" καλύτερα τη σούπα και να χυλώσει ευκολότερα ενώ συνοδεία πρωτεϊνης μπορούν να αποτελέσουν και αυτές ένα πλήρες γεύμα
- Όσπρια. Οι γνωστές σε όλους φασολάδες, ρεβιθόσουπες, οι φακές σούπα κ.α. παραδοσιακά πιάτα. Συνδυάζουν πρωτεϊνη και άμυλο και συχνά προστίθεται σε αυτές και κάποιο λαχανικό.
Γιατί να προτιμήσουμε μια σούπα
- Είναι ελαφριές και εύληπτες. Συνήθως τα συστατικά τους είναι ψιλοκομμένα οπότε δε χρειάζονται πολύ μάσημα και ως εκ τούτου είναι πιο εύκολες στην πέψη, χωρίς να βαραίνουν το στομάχι
- Είναι θρεπτικές. Οι σούπες είτε περιέχουν κρέας, είτε ψάρι, είτε κάποιο αμυλούχο τρόφιμο είτε λαχανικό είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία (όπως το νάτριο, το κάλιο κ.α.) τα οποία διατηρούνται μέσα στο φαγητό, αφού μαγειρεύονται μέσα σε υγρό. Εξάλλου, οι σούπες καταναλώνονται μαζί με το ζουμί όπου έβρασαν, οπότε τα συστατικά αυτά προσλαμβάνονται ακέραια σε μεγάλο βαθμό
- Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες. Οι σούπες αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό απο νερό, οπότε περιέχουν σε μικρή σχετική ποσότητα τα τρόφιμα που σε άλλη περίπτωση θα τρώγονταν σε μεγαλύτερη μερίδα. Εάν δεν προστεθεί μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου η ενεργειακή αξία μειώνεται ακόμα περισσότερο
- Αποτελούν μια υγιεινή επιλογή, αφού παρασκευάζονται με βράσιμο των τροφίμων. Ακόμα και αν σωταριστούν τα λαχανικά ή τα όσπρια στην αρχή του μαγειρέματος αυτό δεν επιβαρύνει πολύ τον οργανισμό, ενώ η διαδικασία αυτή προσθέτει γεύση και νοστιμιά
- Προσθέτουν ποικιλία και γεύση στην καθημερινή διατροφή. Ένα τουλάχιστον κύριο κι ένα ελαφρύ μέσα στην εβδομάδα μπορεί κάλλιστα να αποτελείται απο σούπα, π.χ. αντί για το κλασικό κοτόπουλο με πατάτες φτιάξτε μια κοτόσουπα (με ή χωρίς λαχανικά) και για βραδινό αντί κανονικού γεύματος ετοιμάστε μια νόστιμη χορτόσουπα ή έναν τραχανά, πολύ καλές επιλογές και τα παιδιά
Συμβουλές για πιο γευστικές και υγιεινές σούπες
- Μην προσθέτετε πολύ νερό στο βράσιμο γιατί χάνεται έτσι η γεύση. Μια ποσότητα ίσα που να καλύπτει τα υλικά είναι αρκετή
- Παρασκευάστε τη σούπα σε χύτρα ταχύτητας κατά προτίμηση, γιατί όταν τα τρόφιμα δεν εκτίθονται στον αέρα συγκρατούν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Εάν επιμένετε να μαγειρεύετε σε κατσαρόλα, τουλάχιστον κλείστε το καπάκι για να περιορίσετε τις απώλειες. Μην το παρακάνετε με το χρόνο μαγειρέματος, όταν μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά ή τα αμυλούχα τρόφιμα το φαγητό είναι έτοιμο
- Η γεύση στις σούπες απογειώνεται όταν προστεθεί κάποιος ζωμός στο βράσιμο
- Για να ενισχύσετε τη γεύση αλλά και τη θρεπτική αξία της σούπας, προσθέστε αρωματικά και μπαχαρικά
- Είναι προτιμότερο να προσθέτετε το ελαιόλαδο προς το τέλος του μαγειρέματος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.