Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που ακούω να μου λένε: "είναι light, άρα μπορώ να το φάω ελεύθερα...". Και πάντα η απάντησή μου είναι ότι "μην κοιτάτε μόνο τις θερμίδες σε ένα τρόφιμο αλλά τη συνολική του διατροφική αξία". Ένα τρόφιμο δεν περιέχει μόνο ενέργεια αλλά πολλά άλλα συστατικά τα οποία δεν πρέπει να αγνοούμε, ούτε όταν βρισκόμαστε σε δίαιτα ούτε όταν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή γενικότερα.
Τι είναι τα light προϊόντα;
Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες των προϊόντων light: τα τρόφιμα με λιγότερη (ή και καθόλου) ζάχαρη και τα τρόφιμα με μειωμένα (ή και καθόλου) λιπαρά. Και στις δύο περιπτώσεις τα τρόφιμα έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία ούτως ώστε το τελικό προϊόν να έχει σημαντικά λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το αρχικό.
Ποιές είναι οι παγίδες των light;
- Τα light τρόφιμα έχουν μεν λιγότερες θερμίδες αλλά εξακολουθούν να παρέχουν αρκετή ενέργεια, άρα δε μπορούμε να τα καταναλώνουμε σε απεριόριστη ποσότητα. Οπότε αν κάποιος παρασυρθεί και φάει παραπάνω απο ένα light φαγητό (που συνήθως αυτό γίνεται!) τότε στην ουσία δεν έχει καμία διαφορά απο ότι εάν έτρωγε κανονική ποσότητα απο ένα πλήρες σε λιπαρά γεύμα.
- Όταν αφαιρείται απο ένα τρόφιμο είτε λίπος είτε ζάχαρη τότε προστίθεται συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα απο την άλλη κατηγορία, για να παραμείνει το ίδιο γευστικό. Δηλαδή ένα τρόφιμο με λίγη ζάχαρη πιθανό να περιέχει παραπάνω βούτυρο. Άρα οι συνολικές θερμίδες του μπορεί τελικά να μη διαφέρουν και τόσο απο ένα συμβατικό τρόφιμο.
- Τα υποκατάστατα της ζάχαρης δεν είναι λιγότερο βλαβερά για την υγεία μας. Για παράδειγμα, η φρουκτόζη και το σιρόπι αγαύης έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνουν τα τριγλυκερίδια και το σπλαχνικό λίπος. Επιπλέον οι αλκοόλες (μαλτιτόλη, σορβιτόλη κ.α.) που αντικαθιστούν τη ζάχαρη σε πολλά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο πεπτικό μας σύστημα.
- Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου αφαιρείται ζάχαρη είτε λίπος είτε ολόκληρα συστατικά απο ένα τρόφιμο (π.χ. προϊόντα χωρίς αβγά) αυτά που προστίθενται μπορεί να μην έχουν καθόλου θερμίδες αλλά δεν έχουν και κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό! Το αντίθετο μάλιστα, συνήθως είναι κάποιο τεχνητό υλικό, με αρωματικές και χρωστικές ύλες που μόνο ως υγιεινό δε μπορεί να χαρακτηρισθεί...
- Τα light προϊόντα συνήθως περιέχουν σε πολλές περιπτώσεις αρκετό παραπάνω αλάτι απο ότι τα συμβατικά, προκειμένου να είναι νόστιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα τυριά χαμηλά σε λιπαρά αλλά και κάποια αλλαντικά.
Ένα τρόφιμο δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως υγιεινό αλλά ούτε και λιγότερο παχυντικό μόνο και μόνο επειδή φέρει το όνομα "light". Θα πρέπει να διαβάζουμε τη διατροφική ετικέτα κι εκτός απο τις θερμίδες να κοιτάμε τα συνολικά ζάχαρα και τα λιπαρά του τροφίμου. Επίσης εάν η λίστα με τα συστατικά του είναι πολύ μεγάλη τότε καλύτερα να αποφύγουμε να το καταναλώσουμε, επειδή έχει υποστεί πολύ μεγάλη επεξεργασία και δεν έχει και τόσα πολλά να μας προσφέρει τελικά..
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.