Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Γιατί πρέπει να τρώμε φουντούκια;

Τα φουντούκια είναι ένας από τους πιο αγαπημένους και δημοφιλείς ξηρούς καρπούς, τους οποίους καλό είναι να βάλουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, για πολλούς λόγους.

Ήδη γνωστά από την αρχαιότητα για τις ωφέλιμες ιδιότητές τους, αφού ο Διοσκουρίδης (σημαντικός γιατρός στην αρχαιότητα) τα χρησιμοποιούσε ως φάρμακο εναντίον των κρυολογημάτων αλλά και για να προάγει την υγεία των μαλλιών, και του δέρματος! Σε άλλα κείμενα της εποχής δίνονταν στα φουντούκια μαγικές ιδιότητες αφού αναφέρονταν ως συστατικό που χρησιμοποιούσαν οι μάγισσες στα ξόρκια τους!!!

Στη σημερινή εποχή και μετά από αρκετές αναλύσεις κι επιστημονικές μελέτες έχει φανεί ότι τα φουντούκια έχουν να προσφέρουν πολλά θετικά στην υγεία μας. Γιατί πρέπει λοιπόν να τρώμε φουντούκια, αν είναι δυνατόν και καθημερινά;

  1. Είναι πολύ πλούσια στα πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ειδικά σε ολεϊκό οξύ (βασικό συστατικό του ελαιόλαδου)
  2. Είναι καλή πηγή φυτικής πρωτεϊνης, με ευεργετική αναλογία αμινοξέων
  3. Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (βιταμίνη Ε κυρίως) 
  4. Έχει φανεί σε σχετικές μελέτες ότι μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) χωρίς να επηρεάζεται η καλή χοληστερίνη HDL)
  5. Μπορούν να μειώσουν τους δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό μας
  6. Βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου (εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων)
  7. Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας εξισορροπώντας την ομαλή λειτουργία του εντέρου
  8. Βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, άρα είναι κατάλληλη όσο και απαραίτητη τροφή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη
  9. Συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους 
  10. Προσφέρουν γρήγορο κορεσμό (χορταίνουν γρήγορα) και μας κρατούν χορτάτους για αρκετή ώρα, αποτρέποντας το τσιμπολόγημα ανθυγιεινών σνακ και γλυκισμάτων

Τα φουντούκια είναι ωφέλιμα όταν τα καταναλώνουμε ωμά ή ψημένα, χωρίς αλάτι. Μπορούμε να τα φάμε μόνα τους ή σε συνδυασμό με ξηρά φρούτα ή/και γαλακτοκομικά (π.χ. γιαούρτι). Επίσης μπορούν εύκολα να προστεθούν σε κέϊκ, μπάρες δημητριακών, σαλάτες και smoothies. Από την άλλη, θα πρέπει να αποφεύγονται έτοιμα τυποποιημένα προϊόντα επάλειψης (πραλίνα φουντουκιού) αφού στην πλειονότητά τους περιέχουν πολλά συντηρητικά και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. 


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc


Βιβλιογραφία:


Perna S., et al. Effects of Hazelnut Consumption on Blood Lipids and Body Weight:A Systematic Review and Bayesian Meta-Analysis. Nutrients 2016;8:747

Machado de Souza., et al. Nuts and Human Health Outcomes:A Systematic Review. Nutrients 2017;9:1311

Damavandi RD., et al. Effects of hazelnut consumption on fasting blood sugar and lipoproteins in patients with type 2 diabetes. J Res Med Sci 2013;18(4):314-321 

Casas-Agustench P., et al. Meditteranean nuts:origins, ancient medicinal benefits and symbolism. Public Health Nutrition. 2011;12(A):2296-301


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.