Η δυσκοιλιότητα είναι ένα απο τα δέκα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Αποτελεί το βασικό λόγο επίσκεψης στον παιδίατρο για το 25% των μικρών παιδιών και των γονέων τους.
Σε γενικές γραμμές η δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται από όχι τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα, από μεγάλα σε μέγεθος κόπρανα κι από πόνο ή δυσκολία στην αφόδευση. Μπορεί να υπάρχουν όμως κι άλλα εμφανή χαρακτηριστικά στα παιδιά όπως είναι ο πόνος και το πρήξιμο στην κοιλιά, η ανορεξία, εμετός ή πυρετός.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τακτική ιατρική παρακολούθηση, διατροφικές οδηγίες, αλλαγή στον τρόπο ζωής κι εκπαίδευση για τον τρόπο χρήσης της τουαλέτας.
Επίσης, η διαχείριση της δυσκοιλιότητας διαφέρει μεταξύ των βρεφών και των παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας.
Συμβουλές για τη διατροφική αντιμετώπιση
Στα βρέφη απο 3-12 μηνών συστήνεται να προσφέρονται χυμοί φρούτων διαλυμένοι σε νερό. Τα φρούτα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι το αχλάδι, το σταφύλι, το δαμάσκηνο και το μήλο με τη φλούδα.
Το μέλι και τα φυτικά σιρόπια θα πρέπει να αποφεύγονται.
Κάποια βρέφη μπορεί να ωφεληθούν κι από την αλλαγή του γάλακτος (αποφυγή του αγελαδινού).
Στα μεγαλύτερα παιδιά συστήνεται η αύξηση των φυτικών ινών μέσω μαγειρεμένων και καθαρισμένων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών. Επίσης η αυξημένη λήψη υγρών βοηθά πολύ. Εκτός από το νερό και οι χυμοί φρούτων πλούσιων σε φυτικές ίνες είναι πολύ χρήσιμοι.
Η αντιμετώπιση στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας διαφέρει σημαντικά επειδή χρειάζεται περισσότερος χρόνος και συνδυασμός σκευασμάτων και στοιχείων της δίαιτας, ανάλογα τη σοβαρότητα της κατάστασης και της ανταπόκρισης του παιδιού.
Πρόληψη υποτροπών
Από τη στιγμή που θα αντιμετωπιστεί επιτυχώς η δυσκοιλιότητα στο παιδί θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ούτως ώστε να μην εμφανιστεί ξανά σε σύντομο διάστημα.
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με ταυτόχρονη επαρκή πρόσληψη υγρών είναι πολύ σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Η ποσότητα των φυτικών ινών που συστήνεται να λαμβάνουν τα παιδιά είναι 0,5 γραμμάρια ανά κιλό βάρους σε καθημερινή βάση. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατορφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
Βιβλιογραφία
Xinias I., Mavroudi A., Constipation in Childhood. An update on evaluation and management. Hippokratia 2015;19(1):11-19
Bae SH. Diets for Constipation. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr 2014;4:203-208
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.