Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Ζυμαρικά:πόσο μας παχαίνουν τελικά;

Τα ζυμαρικά είναι χωρίς αμφιβολία απο τα πιο αγαπημένα τρόφιμα για τους περισσότερους απο εμάς. Ταυτόχρονα όμως είναι κι απο εκείνα τα φαγητά τα οποία οι περισσότεροι τρώνε με τύψεις καθώς πιστεύουν ότι μια μακαρονάδα οπωσδήποτε είναι ένα παχυντικό γεύμα. 
Πόσο μάλλον όταν κανείς βρίσκεται σε φάση δίαιτας προκειμένου να χάσει κιλά-οι περισσότεροι έχουν στο νου τους ότι στη δίαιτα απαγορεύονται οι μακαρονάδες. Άλλοι πάλι αποκλείουν τα ζυμαρικά ακόμα κι όταν κάνουν υγιεινή διατροφή!

Πόσα από αυτά τα στερεότυπα ισχύουν τελικά στην πράξη; Όντως παχαίνουν τα ζυμαρικά; 

Η αλήθεια είναι ότι τα ζυμαρικά είναι απλά ένα τρόφιμο όπως όλα τα υπόλοιπα και το αν θα παχύνουμε ή όχι τρώγοντας μια μακαρονάδα εξαρτάται από τον τρόπο που θα επιλέξουμε να τη φάμε. 

Ο βασικός παράγοντας που κάνει τη μακαρονάδα παχυντική είναι η ποσότητα. Εάν κάποιος φάει παραπάνω από αυτό που χρειάζεται, όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα φαγητά, προφανώς θα παχύνει. Η κατάλληλη ποσότητα για τον καθένα είναι διαφορετική κι εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το βάρος και τη φυσική δραστηριότητα. Προφανώς εάν φάει μια μερίδα που του αναλογεί (σύμφωνα με τα προηγούμενα) τότε δε θα έχει κανένα πρόβλημα.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα υπόλοιπα υλικά που περιέχονται σε μια μακαρονάδα. Έτσι, εάν επιλέξουμε μια μακαρονάδα πλούσια σε λιπαρά (βούτυρο, κρέμα γάλακτος, αλλαντικά κλπ) οπωσδήποτε θα έχει περισσότερες θερμίδες σε σχέση με μια μακαρονάδα με σάλτσα λαχανικών και λίγο άπαχο τυρί ή κοτόπουλο, στην ίδια ποσότητα. 



Τα ζυμαρικά μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και δε θα πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή μας σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο. 

Εάν επιθυμούμε να φάμε μια υγιεινή μακαρονάδα τότε καλό είναι να επιλέξουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης (για να χορτάσουμε και πιο εύκολα) και μια σάλτσα με λίγο ελαιόλαδο και λαχανικά. Για να είναι ένα πλήρες γεύμα θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποια ποσότητα άπαχης, κατά προτίμηση, πρωτεϊνης (τυρί, κοτόπουλο, θαλασσινά, αβγό, κιμάς).

Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να στερούμαστε τα αγαπημένα μας ζυμαρικά, αρκεί να προσέξουμε πόσο θα φάμε και με τί θα το συνοδέψουμε, αν θέλουμε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στη ζυγαριά...


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.