Η βρώμη τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής και ολοένα και περισσότεροι τη συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους. Τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με αυτό το δημητριακό είναι αρκετά και δείχνουν ότι η βρώμη και τα παράγωγά της έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και πολλά οφέλη για την υγεία.
Με τα δεδομένα αυτά η βρώμη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας με αποτέλεσμα προϊόντα που περιέχουν αυτό το δημητριακό να κατακλύζουν στην κυριολεξία τα ράφια των super market και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Βρώμη θα βρεί πλέον κανείς σε πληθώρα τροφίμων:σε δημητριακά πρωινού, στο ψωμί, σε μπισκότα και κουλουράκια, σε διάφορα ροφήματα, ακόμα και σε παιδικές τροφές...
Τα πολύτιμα συστατικά της βρώμης
Η βρώμη είναι ένα τρόφιμο με μια καλή ισορροπία θρεπτικών συστατικών, αφού περιέχει :
- Πρωτεϊνες σε ποσοστό 11-15%. Η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη
- Υδατάνθρακες κατά 60% περίπου
- Λιπαρά, κυρίως πολυακόρεστα, σε ποσοστό 5-9%
- Φυτικές ίνες, με χαρακτηριστικότερη τη β-γλυκάνη
- Φυτοχημικά και φαινολικές ενώσεις, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση
- Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Δράσεις-Οφέλη στην υγεία
Τα περισσότερα οφέλη αποδίδονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες, ειδικότερα στην ύπαρξη της β-γλυκάνης. H βρώμη οφελεί όλα σχεδόν τα συστήματα του οργανισμού. Ειδικότερα:
- Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα
- Προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού, χορταίνει κανείς ευκολότερα όταν τρώει βρώμη
- Βοηθάει στο να διατηρηθεί ένα σταθερό σωματικό βάρος
- Μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της "κακής" (LDL) χοληστερίνης
- Συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της πίεσης του αίματος
- Ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα, αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμη σε όσους πάσχουν απο διαβήτη
- Αυξάνει τη θρεπτική αξία σε μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης
- Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
- Μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, προστατεύοντας τα αγγεία του κυκλοφορικού
- Προστατεύει δυνητικά απο την εμφάνιση καρκίνου
Τι να προσέξετε...
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι υγιεινά, ότι περιέχουν βρώμη, δεν έχουν ζάχαρη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Όμως, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις η βρώμη είτε βρίσκεται σε μικρή ποσότητα, είτε το τρόφιμο έχει κρυμμένη ζάχαρη, είτε σε αυτό περιλαμβάνονται συντηρητικά, χρώματα και αρωματικές ύλες διαβάστε προσεκτικά τη διατροφική ετικέτα. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 γραμμάρια/μερίδα του τροφίμου.
Προτιμήστε το πίτουρο βρώμης, επειδή συγκεντρώνει όλες τις ωφέλιμης ιδιότητες του δημητριακού κι αποφύγετε τις νιφάδες (π.χ. κουάκερ ή ανάλογα μίγματα). Η καλύτερη επιλογή είναι το βιολογικό πίτουρο (ή έστω οι νιφάδες) βρώμης απο εταιρείες με πιστοποίηση, χωρίς άλλα πρόσθετα συστατικά.
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
Βιβλιογραφία :
Rasane P., Jha A., et al. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods-a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662-675
Marais ML. Health from grain : oat beta-glucan. Microbial Ecology in Health and Disease.2017. vol 28
Marais ML. Health from grain : oat beta-glucan. Microbial Ecology in Health and Disease.2017. vol 28
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.