Οι αθλητές είναι ανάγκη να έχουν εκτός απο τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα σνακ, για τρεις κυρίως λόγους : 1) για να καλύψουν τις πολύ αυξημένες ενεργειακές ανάγκες που έχουν, 2) γιατί όταν τρώνε μικρότερα γεύματα τα θρεπτικά συστατικά αφομοιώνονται καλύτερα απο τον οργανισμό και 3) επειδή πριν και μετά το τέλος της άσκησης θα πρέπει να εφοδιαστεί ο οργανισμός με τα απαραίτητα προκειμένου να υπάρχει ένα καλό αγωνιστικό αποτέλεσμα.
Ειδικότερα, μετά την προπόνηση είναι απαραίτητο ένα σνακ, για να αναπληρωθούν οι θερμίδες που καταναλώθηκαν, να "γεμίσουν" ξανά οι αποθήκες γλυκογόνου και να αποκατασταθούν οι μυϊκές βλάβες. Έτσι τα μικρογεύματα που είναι κατάλληλα για μετά την προπόνηση πρέπει να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεϊνες και χαμηλά σε λιπαρά.
Ενδεικτικά παραδείγματα σνακ που συνδυάζουν όλα τα παραπάνω είναι :
- Γλυκό τοστ (με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι και μπανάνα)
- Σπιτική γκρανόλα (μίγμα ψημένων δημητριακών με ξηρούς καρπούς, σπόρους, ξηρά φρούτα και μέλι)
- Ημιαποβουτυρωμένο γάλα με κακάο
- Παραδοσιακό γιαούρτι με μέλι (όχι επιδόρπια γιαουρτιού)
- Σπιτικά κουλουράκια ή μπισκότα ή κέϊκ με ελαιόλαδο & φυσικά γλυκαντικά (μέλι, πετιμέζι, μελάσα κ.α.)
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.