Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση ήπατος είναι πλέον μια πολύ συχνή πάθηση-νόσος, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ακόμα και σε καρκίνο του ήπατος.
Είναι στενά συνδεδεμένη με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, το διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία.
Όπως δείχνουν σχετικές μελέτες, το 90% των ατόμων με παχυσαρκία έχει λιπώδες ήπαρ ενώ το 50% των ατόμων με διαβήτη εμφανίζει λιπώδη διήθηση επίσης.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή, γι αυτό και συστήνεται η αλλαγή του τρόπου ζωής για την αντιμετώπιση της νόσου. Η διατροφή, η άσκηση και η απώλεια βάρους είναι οι τρείς παρεμβάσεις που μπορούν να παρεμποδίσουν την πρόοδο της νόσου, ειδικά εάν αυτή διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο.
Απώλεια βάρους
Όλοι οι υπέρβαροι (ΔΜΣ>25) και σίγουρα όλοι οι παχύσαρκοι (ΔΜΣ>30) συστήνεται να χάσουν βάρος. Αυτό θα πρέπει να γίνει με ήπιο τρόπο καθώς η απώλεια δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη απο 1 κιλό/εβδομάδα. Οι πολύ αυστηρές δίαιτες (<400 θερμίδων) πρέπει να αποφεύγονται διότι θα επιδεινώσουν την ήδη υπάρχουσα φλεγμονή και θα αλλάξουν προς το χειρότερο τα συμπτώματα.
Διατροφικές συστάσεις
- Ακολουθήστε την παραδοσιακή Μεσογειακή δίαιτα, που είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις κι αντιοξειδωτικές ουσίες
- Περιορίστε την υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης, η οποία κυρίως μεταβολίζεται στο ήπαρ και μεγάλη ποσότητα αυτής προκαλεί φλεγμονή
- Μειώστε δραστικά τα κορεσμένα λιπαρά και προτιμήστε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα
- Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα (γλυκίσματα και σνακ του εμπορίου) με θρεπτικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
- Διακόψτε την πρόσληψη αλκοόλ
Μεσογειακή δίαιτα
Οι τροφές που απαρτίζουν τη Μεσογειακή διατροφή έχει βρεθεί ότι αναστρέφουν τη λιπώδη διήθηση ακόμα και χωρίς απώλεια βάρους!
Γι αυτό η καθημερινή διατροφή θα πρέπει να βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά.
Αντιθέτως τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος, αναψυκτικά-χυμοί-ροφήματα και γλυκίσματα πλούσια σε ζάχαρη και σιρόπι αγαύης, σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο), το λάδι καρύδας, το λευκό αλεύρι και γενικά όσα προϊόντα έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία είναι τα πλέον βλαπτικά.
Αθανασία Κακλαμάνου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Βιβλιογραφία
Shirin Hassani Zadeh et al . Relationship between dietary patterns and non alcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis. Journal of Gastroenterology and Hepatology 2021;36(6):1470-1478
Berna G., Romero-Gomez. The role of nutrition in non-alcoholic fatty liver disease:Pathophysiology and management Liver International 2020;40(Suppl 1):102-108
George ES., ret al. Practical Dietary Recommendations for the Prevention and Management of Nonalcoholic Fatty Liver Disease in Adults American Society for Nutrition 2018;9:30-40
Lujan PV., et al Overview of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) and the Role of Sugary Food Consumption and Other Dietary Components in Its Development Nutrients 2021;13:1442
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.