Η πίτσα είναι ένα φαγητό λατρεμένο-δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που να μην έχει την πίτσα ως ένα από τα αγαπημένα του φαγητά. Από την άλλη, οι περισσότεροι τη θεωρούν ένα κακό τρόφιμο και πιστεύουν ότι το το να τρως πίτσα είναι μια άκρως ανθυγιεινή συνήθεια...
Η αλήθεια είναι ότι η πίτσα (όπως και τα περισσότερα τρόφιμα) δεν είναι από μόνη της ένα κακό φαγητό. Το αν θα μας ωφελήσει ή θα μας βλάψει εξαρτάται από το πώς επιλέγουμε να την τρώμε αλλά και το πόσο συχνά την καταναλώνουμε. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να κάνουμε την πίτσα ένα άκρως υγιεινό γεύμα.
Για να γίνει λοιπόν η πίτσα πιο ελαφριά (με λιγότερες θερμίδες) και πιο υγιεινή :
Αποφύγετε:
- Τα αλλαντικά. Δεν υπάρχει υγιεινό αλλαντικό, ακόμα κι αν είναι light (με λίγες θερμίδες)
- Τη λευκή σάλτσα. Έχει πολύ περισσότερα λιπαρά και κακής ποιότητας
- Την αφράτη ζύμη. Έχει σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες από τη λεπτή ζύμη ενώ θυμίζει περισσότερο ψωμί παρά ζύμη πίτσας. Προτιμήστε ένα σάντουϊτς αν πεινάτε πολύ!
- Τα μεγάλα μεγέθη. Μια κλασική πίτσα 26 εκατοστών είναι κατάλληλη για 2-3 άτομα Εάν είστε μόνος καλύτερα να επιλέξετε ατομική πίτσα, για να μην ξεφύγετε στην ποσότητα. Εννοείται ότι η πίτσα "γίγας" απευθύνεται σε μια παρέα ατόμων!
- Το extra τυρί. Η πίτσα που έχει επιπλέον τυρί (είτε στη ζύμη είτε από πάνω) φορτώνει το γεύμα σας με επιπλέον θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά
- Την πίτσα "special". Οι πολλοί και διαφορετικοί συνδυασμοί υλικών (πολλά τυριά, αλλαντικά διάφορα όπως μπέικον-πεπερόνι-λουκάνικο κλπ, η κέτσαπ ως σάλτσα) καθιστούν την πίτσα οπωσδήποτε ένα άκρως ανθυγιεινό φαγητό
- Τις έτοιμες προπαρασκευασμένες πίτσες. Εκτός από τις έτοιμες κατεψυγμένες πίτσες υπάρχουν κι έτοιμες ζύμες, στις οποίες απλά προσθέτεις τα υλικά. Και στις 2 περιπτώσεις περιέχονται στα τρόφιμα αυτά πολλά συντηρητικά και χημικά πρόσθετα
Προτιμήστε:
- Πίτσα με λαχανικά. Η προσθήκη λαχανικών στην πίτσα ενισχύει πολύ το γευστικό αποτέλεσμα (ειδικά η πιπεριά, το κρεμμύδι και η φρέσκια ντομάτα)
- Κόκκινη σάλτσα. Η κλασική σάλτσα της πίτσας είναι και η καλύτερη επιλογή αφού φτιάχνεται απλά με ντομάτα, ελαιόλαδο και μυρωδικά
- Λεπτή-τραγανή ζύμη. Αποδίδει λιγότερες θερμίδες από την αφράτη ενώ δε βαραίνει το στομάχι, αφού η πέψη της είναι πολύ πιο γρήγορη
- Κανονική μερίδα. Η πίτσα είναι ένα πλήρες γεύμα κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Εάν θέλετε να φάτε την πίτσα ως σνάκ ή ελαφρύ γεύμα τότε επιλέξτε πολύ μικρότερη ποσότητα
- Απλά υλικά. Μια απλή πίτσα με λαχανικά και λίγο τυρί είναι αρκετή να σας χορτάσει αλλά και να σας ικανοποιήσει γευστικά. Δε χρειάζονται υπερβολές στην επιλογή των υλικών
- Τις σπιτικές πίτσες. Εκτός από την σπιτική εξίσου καλή επιλογή είναι το να παραγγείλουμε από ένα εστιατόριο που παρασκευάζει πίτσα με φρέσκα υλικά, κατά προτίμηση σε παραδοσιακό φούρνο, και τηρεί τους κανόνες υγιεινής τροφίμων.
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.