Λόγω της μεγάλης θρεπτικής της αξίας είναι πολύ σημαντικό τρόφιμο για άτομα που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίοι συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε τροφές υψηλής ποιότητας. Σε σχετικές μελέτες έχει φανεί ότι εκτός των διατροφικών της στοιχείων στη γλυκοπατάτα περιέχονται και κάποια άλλα συστατικά με σημαντική οφέλη για την υγεία.
Μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως ακριβώς και η κλασική πατάτα, δηλαδή βραστή, ψητή, στον ατμό ή/και τηγανιτή.
Θρεπτική αξία
Μια μέτρια σε μέγεθος γλυκοπατάτα περιέχει 130 θερμίδες περίπου. Αποτελείται κυρίως απο υδατάνθρακες (ποσοστό 25-30%) τόσο άμυλο όσο και απλά ζάχαρα, λίγες πρωτείνες (2%) και σχεδόν καθόλου λιπαρά (0.1%). Περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών (3%), κυρίως αδιάλυτες.
Η γλυκοπατάτα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (στη μορφή του β-καροτένιου), βιταμίνης C και καλίου. Περιέχει επίσης μαγγάνιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε.
Στη γλυκοπατάτα, όπως στα περισσότερα φυτικά τρόφιμα, περιέχεται σημαντικός αριθμός αντιοξειδωτικών, όπως είναι η β-καροτίνη, οι ανθοκυανίνες και κουμαρινικά παράγωγα. Η συγκέντωση των αντιοξειδωτικών αυξάνεται όσο το χρώμα της γλυκοπατάτας γίνεται πιο έντονο!
Οφέλη στην υγεία
- Προλαμβάνει την έλλειψη βιταμίνης Α. Όταν η βιταμίνη Α δεν έιναι επαρκής τότε παρατηρείται βλάβη στα μάτια και μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
- Συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του ζαχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ένας συγκεκριμένος τύπος γλυκοπατάτας (λευκού χρώματος) έχει βρεθεί σε κάποιες μελέτες να μειώνει το ζάχαρο νηστείας και τα επίπεδα της LDL χοληστείνης ενώ αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ωστόσο δε μπορεί να θεωρηθεί θεραπευτικό τρόφιμο...
- Προστατεύει απο τις οξειδωτικές βλάβες των κυττάρων (ιδιαίτερα η μωβ γλυκοπατάτα που έχει και περισσότερα αντιοξειδωτικά) οπότε μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου
- Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Συμπερασματικά...
Η γλυκοπατάτα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, με αρκετά οφέλη στον οργανισμό. Ταυτόχρονα είναι ένα φθηνό τρόφιμο που μπορεί πολύ εύκολα να ενταχθεί στο διαιτολόγιό μας. Υπερέχει σε κάποια σημεία σε σχέση με την κλασική πατάτα οπότε μπορεί άνετα να την αντικαταστήσει σε κάποια γεύματα. Δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε!
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
Αναφορές :
Tanaka M., et al. Functional components in sweet potato and their genetic improvement. Breeding Science 2017;67:52-61
Mohanraj R., Sivasankar S. Sweet potato-a valuable medicinal food : a review. J Med Food 2014;17(7):733-41
Ooi CP., Loke SC. Sweet potato for type 2 diabetes mellitus. Cochrane Database Syst Rev 2013;9
Tanaka M., et al. Functional components in sweet potato and their genetic improvement. Breeding Science 2017;67:52-61
Mohanraj R., Sivasankar S. Sweet potato-a valuable medicinal food : a review. J Med Food 2014;17(7):733-41
Ooi CP., Loke SC. Sweet potato for type 2 diabetes mellitus. Cochrane Database Syst Rev 2013;9
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.