Η γεύση της θυμίζει το γνωστό και λατρεμένο, για πολλούς, σιροπιαστό γλυκό. Βέβαια, η πίτα αυτή έχει πολύ λιγότερα λιπαρά κι ελάχιστη ζάχαρη ανά μερίδα σε σχέση με το γαλακτομπούρεκο, ενώ αποτελεί ένα πλήρες γεύμα. Η συγκεκριμένη συνταγή προέρχεται απο τα χωριά της Φθιώτιδας, όπου οι νοικοκυρές, τα παλαιότερα χρόνια κυρίως (και σημερινές γιαγιάδες πλέον), ετοίμαζαν τη γαλατόπιτα για το καθημερινό τραπέζι, ως το βασικό τους φαγητό. Μπορείτε να την καταναλώσετε ως μεσημεριανό, βραδινό ή ακόμα και στο πρωινό σας, ενώ μεταφέρεται εύκολα στη δουλειά, στο γραφείο, στο σχολείο, στη βόλτα, στην εκδρομή.
Υλικά :
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι χωριάτικο
1 πρέζα αλάτι
2 αβγά (προαιρετικά)
2 αβγά (προαιρετικά)
2/3 φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασιού ζάχαρη
100 γρ. τυρί τύπου φέτα light
5-6 λετπά χωριάτικα φύλλα
Εκτέλεση :
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα. Τότε αποσύρετε απο τη φωτιά και προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αβγά (αν βάλετε) και το λάδι, ανακατεύετε πολύ καλά, να ομογενοποιηθεί το μίγμα, αφήνετε να κρυώσει καλά, με σκεπασμένο καπάκι. Στο μεγάλο ταψί του φούρνου (40εκ.) βάζετε λίγο λάδι και στρώνετε ένα ένα τα φύλλα ακτινωτά έτσι ώστε να εξέχουν λίγο απο το ταψί, ραντίζοντας με λίγο νερό το καθένα. Ενδιάμεσα στα φύλλα σκορπίζετε το τυρί. Πάνω απο το τελευταίο φύλλο βάζετε την κρέμα, αφού έχει κρυώσει καλά, την απλώνετε να έχει το ίδιο πάχος παντού.Τέλος φτιάχνετε τον κόθρο γυρίζοντας τα φύλλα προς τα μέσα, έτσι σχηματίζεται ένα "στεφανάκι" γύρω απο την πίτα στα τοιχώματα του ταψιού ενώ η υπόλοιπη επιφάνεια παραμένει ξεσκέπαστη. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο (180 βαθμούς) στον αέρα κατά προτίμηση, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί καλά η βάση της πίτας. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.
Σημείωση : το χωριάτικο αλεύρι είναι εκείνο με το κιτρινωπό χρώμα, το οποίο είναι κατάλληλο για πίτες και ψωμί. Για πιο "ανάλαφρη" γεύση αν θέλετε αντικαταστήστε το 1 φλιτζάνι αλεύρι με σιμιγδάλι.
Σημείωση : το χωριάτικο αλεύρι είναι εκείνο με το κιτρινωπό χρώμα, το οποίο είναι κατάλληλο για πίτες και ψωμί. Για πιο "ανάλαφρη" γεύση αν θέλετε αντικαταστήστε το 1 φλιτζάνι αλεύρι με σιμιγδάλι.
Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.