Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Σπιτικό ψωμί για τοστ (συνταγή)

Τα ψωμιά για τοστ που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι μεν μια εύκολη λύση για ένα γρήγορο σνακ, αλλά δεν είναι και η πιο οικονομική επιλογή. Επιπλέον περιέχουν αρκετά συντηρητικά και άλλα πρόσθετα, που μόνο αθώα δεν είναι...Μπορείτε λοιπόν, αν θέλετε, να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να φτιάξετε το δικό σας ψωμί για τοστ στο σπίτι-το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!


                          Υλικά 

    300γρ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
    200γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
    1 κύβο νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
    1 κουταλιά μέλι
    300ml (1 1/2 φλιτζ.περίπου) νερό  
    1 κουταλάκι αλάτι




Εκτέλεση 

Σ ένα μπολ βάζετε το νερό με τη μαγιά και το μέλι κι ανακατεύετε να λιώσουν. 

Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνετε ταυτόχρονα. Στο τέλος ρίχνετε και το αλάτι. 
Ζυμώνετε αρκετά (10 λεπτά περίπου) μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει πολύ θα βάλετε λίγο ακόμα αλεύρι.
(Η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα στο μίξερ, με το εξάρτημα "γάντζος". Τότε χρειάζεται ζύμωμα 5-6 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του κάδου).

Σκεπάζετε το μπολ με τη ζύμη κι αφήνετε σε ζεστό μέρος (χωρίς ρεύματα αέρα) να φουσκώσει στο διπλάσιο του αρχικού όγκου (χρειάζεται περίπου 1 ώρα). 

Έπειτα μαζεύετε τη ζύμη απο το μπολ και πλάθετε ένα μακρόστενο φραντζολάκι, το οποίο τοποθετείτε σε μια λαδωμένη μακρόστενη φόρμα για κέϊκ. Απλώνετε με το χέρι να πάει παντού.
Το ξαναβάζετε σε ζεστό μέρος να (ξανα)φουσκώσει στο διπλάσιο (15-20 λεπτά). 

Χαράσετε ελαφρά την επιφάνεια του ψωμιού μ' ενα μαχαίρι σε 2-3 σημεία και βάζετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ψήνετε για 40-45 λεπτά. Προσοχή: δεν ανοίγετε το φούρνο όσο ψήνετε το ψωμί!

Αφού ψηθεί το αφήνετε 5 λεπτά στη φόρμα, μετά το ξεφορμάρετε προσεκτικά, το τυλίγετε σε στεγνή πετσέτα κουζίνας και το αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσει αρκετά. 

Μπορείτε να το κόψετε σε φέτες όταν κρυώσει τελείως και να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να το φάτε βγάλτε το στη συντήρηση για λίγες ώρες και θα είναι σα φρέσκο. 

Καλή επιτυχία !


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.