Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Το αλκοόλ ανεβάζει ή όχι την πιέση;

Το αλκοόλ είναι ένας από τους διατροφικούς παράγοντες που επηρέαζουν την πίεση του αίματος με αυτή του τη δράση να υποεκτιμάται, ακόμα και από ειδικούς. 


Με δεδομένο ότι η υπέρταση είναι ένας απο τους παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος και άλλων σοβαρών νοσημάτων είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς και πόσο επηρεάζει η κατανάλωση αλκοόλ την πίεση.

Οι επιδράσεις του αλκοόλ στην πίεση του αίματος είναι παροδικές σε κάποιες περιπτώσεις και αναστρέψιμες σε κάποιες άλλες, όμως σε κάθε περίπτωση είναι σοβαρές και οι συνέπειες δεν πρέπει να παραγκωνίζονται. Ειδικά σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σε συχνά χρονικά διαστήματα χρειάζεται να γίνει ειδική παρέμβαση, για να αποφευχθούν επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία.

Eπηρεάζει ή όχι το αλκοόλ την πίεση ;

Πλήθος έγκυρων μελετών έχουν επιβεβαιώσει την στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πίεσης του αίματος. 

Η μεγάλη και συχνή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Όποιος πίνει μεγάλες ποσότητες θα παρατηρήσει αργά ή γρήγορα βλαβερές συνέπειες στη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Έχει παρατηρηθεί ότι η χρόνια έκθεση του οργανισμού στο αλκοόλ μεταβάλλει κάποιες συγκεκριμένες ορμόνες οι οποίες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της υπέρτασης. Στα άτομα που το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες έχει γίνει καθημερινή συνήθεια παρουσιάζεται επίσης βλάβη στο ήπαρ, η οποία είναι μη αναστρέψιμη και μπορεί να καταλήξει σε κίρρωση.

Το αλκοόλ αυξάνει την πίεση ανεξάρτητα απο την ηλικία, την εθνικότητα, το σωματικό βάρος, απο το αν καπνίζει ή όχι κάποιος αλλά και απο την κατανάλωση καφέ. Οι αυξήσεις στην πίεση αρχίζουν και γίνονται εμφανείς μέσα σε λίγες ημέρες είτε εβδομάδες απο την έναρξη κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ. 

Οι ηλικιωμένοι είναι μια ειδική κατηγορία ατόμων, καθώς συχνά εμφανίζουν κάποια πάθηση ή νόσημα για το οποίο λαμβάνουν φάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κατανάλωση αλκοόλ είναι ζημιογόνος ούτως ή άλλως.

Από την άλλη η ήπια εώς μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1 ποτηράκι και 1-2 ποτηράκια για γυναίκες και άντρες αντίστοιχα) όχι μόνο δεν είναι βλαβερή αλλά αν το αλκοόλ προέρχεται απο το κρασί τότε είναι και ωφέλιμη, καθώς φαίνεται ότι δρα καρδιοπροστατευτικά.

Μια σχετική μελέτη έδειξε ότι η μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα που έπιναν πάνω απο 2-3 ποτήρια την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική ελάττωση στην πίεση του αίματος. Αντίθετα όσοι έπιναν μέχρι 2 ποτηράκια την ημέρα και μείωσαν αυτή την ποσότητα δεν παρατήρησαν καμία διαφορά στην πίεσή τους.

Οπότε θα πρέπει να κρατήσουμε ότι το αλκοόλ επηρεάζει σημαντικά την πίεση μόνο όταν γίνεται κατάχρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.



Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc


Βιβλιογραφία :

Briasoulis A., et al. Alcohol Consumption and the Risk of Hypertension in Men and Women: A Systematic Review and Meta-Analysis. The Journal of Clinical Hypertension.2012;14(11):792-798

Samadian F., et al. Lifestyle Modifications to Prevent and Control Hypertension. IJKD 2016;10:237-63

Roerecke M., et al. The effect of a reduction in alcohol consumption on blood pressure:a systematic review and meta-analysis. Lancet Public Health 2017;2:e108-20










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.