Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Διαβήτης στην παιδική ηλικία

Παρόλο που ο διαβήτης τύπου 2 θεωρείται μια νόσος των ενηλίκων εντούτοις τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της επίπτωσής του στα παιδιά. Οι αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση του διαβήτη σε μικρή ηλικία είναι ίδιες με εκείνες των ενηλίκων όμως η αντιμετώπιση της πάθησης διαφέρει. 

Τα παιδιά που έχουν εμφανίσει διαβήτη (είτε τύπου Ι είτε τύπου ΙΙ) βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για πολλές επιπλοκές. Γι αυτό η έγκαιρη διάγνωση, ο έλεγχος και η κατάλληλη αντιμετώπιση της νόσου είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών του διαβήτη. 

Τι συμβαίνει πρακτικά στο διαβήτη 

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού κατά την οποία παρατηρείται αυξημένο ζάχαρο (γλυκόζη) στο αίμα. Το πάγκρεας αρχικά εκκρίνει κανονικά ινσουλίνη αλλά αυτή δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο τα κύτταρα και να "δουλέψει" όπως πρέπει (υπάρχει όπως λέμε "αντίσταση στην ινσουλίνη") με αποτέλεσμα η γλυκόζη να παραμένει στο αίμα και να μην  εισέρχεται στα κύτταρα. Κάποια στιγμή, καθώς η διαταραχή εξελίσσεται, το  πάγκρεας αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε ινσουλίνη οπότε εμφανίζεται ο διαβήτης (υπεργλυκαιμία=αυξημένο ζάχαρο στο αίμα).

Αίτια-Παράγοντες κινδύνου

Σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 βρίσκονται τα παιδιά που :

  1. Είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
  2. Έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη (είτε η μητέρα εμφάνισε διαβήτη στην κύηση)
  3. Κάνουν καθιστική ζωή
  4. Παρουσιάζουν σημάδια αντίστασης στην ινσουλίνη (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στα κορίτσια που εισέρχονται στην εφηβεία)
Συμπτώματα

Τα βασικά σημάδια που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι:πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία και ταυτόχρονη απώλεια βάρους. Μπορεί το παιδί παράλληλα να αισθάνεται αδυναμία, κόπωση, ζαλάδα, υπνηλία.

Διάγνωση 

Η οριστική διάγνωση τίθεται απο το γιατρό μετά απο συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος (ζάχαρο νηστείας, καμπύλη γλυκόζης, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κ.α.)
 
Αντιμετώπιση

Για τη διαχείριση του διαβήτη στην παιδική ηλικία συστήνονται αρχικά αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Προτείνεται τακτική άσκηση, δραστική μείωση του χρόνου που περνάει το παιδί μπροστά στην τηλεόραση, διατροφική εκπαίδευση για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στο φαγητό,  διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους στα φυσιολογικά όρια ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού. Αν χρειαστεί, συστήνεται απώλεια βάρους, η οποία θα πρέπει να είναι ήπια και σταδιακή για να μην διαταραχθεί η ομαλή ανάπτυξη του παιδιού.

Εάν δε ρυθμιστεί ο διαβήτης με αυτές τις παρεμβάσεις ενδεχομένως να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, αυτό όμως είναι κάτι που θα το κρίνει ο γιατρός αφού λάβει υπ όψιν του όλα τα δεδομένα. 
 

Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc


Πηγή : Tillotson CV., Boktor SW. Diabetes Mellitus , Type 2, Pediatric. NCBI Bookshelf (ID:NBK431046)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.