Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Οι πρωτεϊνικές ανάγκες των αθλητών

Οι περισσότεροι αθλητές έχουν την εντύπωση ότι οι πρωτεϊνες είναι το βασικό συστατικό στη διατροφή τους που θα βελτιώσει την αθλητική τους απόδοση. Ειδικά οι αθλητές δύναμης είναι τόσο πεπεισμένοι γι αυτό ώστε φτάνουν να καταναλώνουν, κυρίως μέσω συμπληρωμάτων, πολύ μεγάλες (και ουσιαστικά αχρείαστες) ποσότητες πρωτεϊνης.

Η αλήθεια είναι ότι οι πρωτεϊνες είναι απαραίτητες και στους αθλητές, όπως σε όλους τους ανθρώπους, και χρειάζονται τόσο για τα αγωνίσματα δύναμης όσο και για την άσκηση αντοχής. Όμως, οι πρωτεϊνες είναι εξίσου σημαντικές με τους υδατάνθρακες στην αθλητική διατροφή.  

Σημασία πάντως έχει εκτός απο την ποσότητα και το είδος της πρωτεϊνης αλλά και το χρονικό διάστημα που αυτή θα πρέπει να καταναλωθεί για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δείτε  την αναγκαιότητα των πρωτεϊνών και τις επίσημες συστάσεις για την ποσότητα και το είδος της απαιτούμενης πρωτεϊνης:


Γιατί είναι απαραίτητες οι πρωτεΪνες στους αθλητές ;

  • Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, ειδικά στην παρατεταμένη άσκηση όταν εξαντλούνται τα αποθέματα γλυκογόνου
  • Επιδιορθώνουν τις μυϊκές βλάβες και γενικότερα τους τραυματισμούς των ιστών που προκαλεί η άσκηση
  • Ως βασικό συστατικό των μυών είναι αναγκαίες για τη διατήρηση (ή/και την αύξηση σε κάποιες περιπτώσεις) της μυϊκής μάζας
Πόση πρωτεϊνη χρειάζεται ένας αθλητής ;

Οι ανάγκες σε πρωτεϊνη είναι αυξημένες στους αθλητές σε σχέση με τα άτομα που δεν ασκούνται. Σε γενικές γραμμές μια πρόσληψη της τάξης των 1,4-2 γραμμαρίων πρωτεϊνης/κιλό σωματικού βάρους καθημερινά καλύπτει τις ανάγκες της πλειονότητας των αθλητών. Μεγαλύτερες ποσότητες είναι πιθανό να χρειαστούν αθλητές κάτω απο ειδικές συνθήκες (π.χ. κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού, όταν ακολουθείται υποθερμιδική δίαιτα κ.α.).
Εκτιμάται ότι η πρωτεϊνική πρόσληψη των αθλητών σήμερα ξεπερνάει σε αρκετές περιπτώσεις τα 3 γραμμάρια/κιλό σωματικού βάρους καθημερινά...

Τι είδους πρωτεϊνη πρέπει να προτιμάται ;

Οι αθλητές θα πρέπει να λαμβάνουν πρωτεϊνη που πέπτεται εύκολα και περιέχει στο μεγαλύτερο ποσοστό της τα απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης είναι αναγκαίο η πρωτεϊνη να περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες λευκίνης, ενός απαραίτητου αμινοξέος το οποίο δε μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός. Καλό θα είναι να προτιμώνται τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνη και ταυτόχρονα χαμηλές σε λιπαρά-πολύ καλές επιλογές είναι το αβγό, το ψάρι, το άπαχο κρέας και τα ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά.

Πότε είναι καλύτερα να λαμβάνεται η πρωτεϊνη ;

Γεύματα που περιλαμβάνουν πρωτεϊνη καλό είναι να υπάρχουν στο καθημερινό διαιτολόγιο και να κατανέμονται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ιδανικά κάθε 3-4 ώρες. Τελευταίες μελέτες δείχνουν τα οφέλη της κατανάλωσης πρωτεϊνης πριν τον ύπνο. 



Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc

Πηγή : Jager R., Kerksick C.M., Campbell B.I, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand : protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2017;14:20



 








 

Related Posts:

  • Η διατροφή του αθλητή vegan Η αυστηρή χορτοφαγία (veganism) γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ανάμεσα στους αθλητές τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό έχει συμβάλλει και η τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας-μέσα απο το διαδίκτυο και ιδιαίτερα απο τα κοινωνικά … Read More
  • Τα 5 συχνότερα διατροφικά λάθη των αθλητών Τα στοιχεία, αλλά και η εμπειρία μας, δείχνουν ότι οι αθλητές σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν ακολουθούν μια διατροφή που θα τους βοηθήσει στο αγώνισμα τους. Έτσι, είτε υπερβάλλουν σε κάποια θέματα είτε υποτιμούν τη σημασία κά… Read More
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα:γιατί είναι τόσο σημαντικά για τον αθλητή; Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά απο τους αθλητές, είτε αυτοί είναι επαγγελματίες είτε ασκούνται περιστασιακά. Το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι όπως κι άλλα λιγότερο γνωστά γαλακτοκομικά (όπως εί… Read More
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια:τί να τρώτε και τί να αποφεύγετε Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια σοβαρή νόσος του αναπνευστικού συστήματος που εμφανίζεται πολύ συχνά ανάμεσα στους καπνιστές, αλλά όχι μόνο. Χαρακτηρίζεται απο φλεγμονή των αεραγωγών και μειωμένη ροή α… Read More
  • Πώς η διατροφή συμβάλλει στη μακροζωία; Η εξέλιξη της επιστήμης έχει βοηθήσει στο να αυξηθεί σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης τα τελευταία χρόνια. Όμως αυτά τα επιπλέον χρόνια που ζούν οι άνθρωποι στην εποχή μας συχνά συνοδεύονται απο χρόνιες ασθένειες που επη… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.