Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Τροφική αλλεργία στα παιδιά : τι είναι, που οφείλεται, πως αντιμετωπίζεται

Η τροφική αλλεργία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στην παιδική ηλικία. Εμφανίζεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια και αφορά σε ολοένα και περισσότερα παιδιά απο τη βρεφική κιόλας ηλικία. 

Τι είναι η τροφική αλλεργία

Στην περίπτωση που οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού διαταραχθούν τότε η κατανάλωση ενός, κατά τ 'άλλα αβλαβούς τροφίμου, προκαλεί σοβαρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λεγόμενη "αλλεργική αντίδραση". Η τροφική αλλεργία δεν πρέπει να συγχέεται με την τροφική δυσανεξία-στην αλλεργία εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ στη δυσανεξία δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στη δυσανεξία συνήθως υπάρχει ένα λειτουργικό πρόβλημα, π.χ. η έλλειψη κάποιου ενζύμου οπότε δεν πέπτονται ή δεν απορροφώνται ικανοποιητικά κάποια συστατικά των τροφών. Εξάλλου τα συμπτώματα στην αλλεργία είναι πολύ πιο έντονα και σοβαρά και σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούν άμεση ή επείγουσα παρέμβαση. 

Τι προκαλεί την αλλεργική αντίδραση ;

Η τροφική αλλεργία προκαλείται σε παιδιά με γενετική προδιάθεση όταν αυτά καταναλώσουν κάποια συστατικά των τροφίμων, συγκεκριμένα κάποιες πρωτεϊνες οι οποίες λέγονται αλλεργιογόνα. 
Στις περισσότερες περιπτώσεις (ποσοστό άνω του 90%) τα συνήθη αλλεργιογόνα είναι τα αγελαδινό γάλα, το αβγό, τα αράπικα φυστίκια, τα θαλασσινά (οστρακοειδή), οι ξηροί καρποί. 

Ποιά είναι τα συμπτώματα ;

Τα συμπτώματα ποικίλουν απο παιδί σε παιδί και αφορούν σε διάφορα συστήματα του οργανισμού. Έτσι μπορεί να εμφανιστεί ερύθημα (κοκκινίλα), φαγούρα, ατοπική δερματίτιδα, γαστρίτιδα και εντερίτιδα, εντεροκολίτιδα και χρόνια δυσκοιλιότητα σε κάποιες περιπτώσεις βρεφικής αλλεργίας. Ακόμα υπάρχουν συμπτώματα απο το αναπνευστικό : ρινίτιδα, δυσκολία στην αναπνοή κ.α. Επίσης μπορεί το παιδί να παρουσιάσει ωτίτιδα, αυπνία ή ακόμα και πόνο στις αρθρώσεις. 

Πώς αντιμετωπίζεται η τροφική αλλεργία

Η δίαιτα αποκλεισμού είναι ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης της τροφικής αλλεργίας στα παιδιά. Δηλαδή το τρόφιμο που προκάλεσε την αλλεργία αποκλείεται παντελώς απο τη δίαιτα, ακόμα και τροφές που περιέχουν ως συστατικό το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο τρόφιμο σε μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Στην περίπτωση που το παιδί θηλάζει το τρόφιμο που προκαλεί την αλλεργία θα πρέπει να αποκλείεται και απο τη διατροφή της μητέρας.
Ωστόσο επειδή κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός κι έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά θα πρέπει η δίαιτα να εξατομικεύεται και κάθε παιδί είναι αναγκαίο να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. 
Παράλληλα, ένα σημαντικό μέλημα αποτελεί η ομαλή ανάπτυξη του παιδιού γι αυτό θα πρέπει το διαιτολόγιο να είναι ισορροπημένο και θρεπτικά επαρκές, ειδικά στην περίπτωση που απομακρύνονται τρόφιμα βασικά όπως είναι το γάλα απο την καθημερινή διατροφή.

Υπάχουν άλλες διατροφικές συστάσεις ;

Αρκετά είναι τα συστατικά των τροφίμων είτε κάποιοι διατροφικοί παράγοντες που μελετώνται για την επίδρασή τους στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας.
Για παράδειγμα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (λινελαϊκό και λινολενικό οξύ) έχει βρεθεί ότι είναι ρυθμιστές του ανοσοποιητικού συστήματος και η έλλειψη τους στα παιδιά έχει συσχετισθεί σε κάποιες περιπτώσεις με την εμφάνιση ατοπικής δερματίτιδας. 
Επίσης η βιταμίνη D φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλοι διατροφικοί παράγοντες που μελετώνται για την επίδρασή τους στην ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε πιθανά αλλεργιογόνα είναι τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά. 
Σε κάποιες μελέτες έχει φανεί θετική ανταπόκριση σε παιδιά με τη χορήγηση προβιοτικών, δηλαδή παρατηρήθηκε μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εκζέματος.

Όμως δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις για τη χρήση οποιουδήποτε απο τα ανωτέρω ως αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας στα παιδιά και πολλές περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. 

Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc


Βιβλιογραφία :

Mazzocchi A., Venter C., et al. The Role of Nutritional Aspects in Food Allergy : Prevention And Management. Nutrients 2017;9:850

Sardecka I., Krogulska A., et al. The influence of dietary immunomodulatory factors on development of food allergy in children. Adv Dermatol Allergol 2017;XXXIV(2):89-96

Radlovic N., Lekovic Z., et al. Food allergy in children. Srp Arh Celok Lek. 2016;144(1-2):99-103
  











Related Posts:

  • Παιδική παχυσαρκία : ποιές οι επιπτώσεις ; Η επίπτωση της παιδικής παχυσαρκίας έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται μάλιστα ότι αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο απο την παχυσαρκία των ενηλίκων. Επίσης ανησυχητική είναι η … Read More
  • Εναλλακτικές προτάσεις για παιδικό πάρτι ! Τα παιδικά πάρτι αποτελούν μια απο τις αγαπημένες εκδηλώσεις των παιδιών - τα περισσότερα παιδιά περιμένουν πως και πως τη στιγμή που οι γονείς θα οργανώσουν τη δική τους γιορτή ή θα πάνε στο πάρτι κάποιου συγγενή, φίλου … Read More
  • Όταν το παιδί δεν τρώει ψάρι… Το ψάρι είναι ένα τρόφιμο απολύτως απαραίτητο για τα παιδιά αφού περιέχει πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες αλλά και τα αναγκαία ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι αναγκαία για τη σωστή ανάπτυξη, ιδιαίτερα του νευρι… Read More
  • Οδηγίες σίτισης για νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας Η διατροφική συμπεριφορά των νηπίων, των παιδιών δηλαδή που βρίσκονται στους πρώτους 24 μήνες της ζωής τους, εξελίσσεται σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή την περίοδο. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μεταβαίνουν απο την κατανάλωση … Read More
  • Η διατροφή στα παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας Το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας είναι μια διαταραχή νευροβιολογικής φύσεως και διαγιγνώσκεται συνήθως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η διαταραχή χαρακτηρίζεται απο δυσκολία στη συγκέντρωση (το παιδί α… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.