Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Οι θαυμαστές ιδιότητες της κολοκύθας!

Το φθινόπωρο είναι, μεταξύ άλλων, και η εποχή της κολοκύθας. Είναι η εποχή αυτού του πολύ νόστιμου και ταυτόχρονα θρεπτικού λαχανικού. Συνήθως η κολοκύθα είναι στρογγυλή και πορτοκαλί, αν και το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα την ποικιλία. 

Η κολοκύθα είναι στην ουσία φρούτο, αφού περιέχει σπόρους αλλά απο διατροφικής άποψης κατηγοριοποιείται στα λαχανικά. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα αγγούρια και τα πεπόνια. 

Απο τα πιο σημαντικά μέρη της κολοκύθας είναι ο σπόροι της, πλούσιοι σε πρωτεϊνη και χαμηλή σε λιπαρά. Tο δεύτερο πιο σημαντικό μέρος είναι η σάρκα της-όταν δεν έχει ωριμάσει πολύ μαγειρεύεται ως λαχανικό ενώ όταν είναι πολύ ώριμη χρησιμοποιείτε στην παρασκευή γλυκών αλλά και ροφημάτων, ακόμα και αλκοολούχων ποτών. 

Θρεπτική σύσταση

Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό πολύ χαμηλό σε ενεργειακό περιεχόμενο, καθώς 1 φλυτζάνι μαγειρεμένης κολοκύθας αποδίδει μόνο 50 θερμίδες. Σε αυτή την ποσότητα περιέχονται επίσης 12 γραμμάρια υδατανθράκων, 2 γραμμάρια πρωτεϊνών και 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Περιέχει επίσης αρκετές βιταμίνες (Κ, C, E, A) και ιχνοστοιχεία (κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο, λίγο σίδηρο). Είναι ιδιαίτερα υψηλή σε β-καροτένιο ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μετατρέπεται στο σώμα μας σε βιταμίνη Α. 

Ιδιότητες-οφέλη στην υγεία

Η κολοκύθα, όπως δείχνουν σχετικές μελέτες, έχει αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές και δυνητικά αντικαρκινικές ιδιότητες. Ειδικότερα:

  • Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα συστατικά που περιέχονται στην κολοκύθα έχουν τη δυνατότητα να διεγείρουν το σχηματισμό των λευκών αιμοσφαιρίων, την πρώτη "γραμμή άμυνας" του οργανισμού σε κάθε "εισβολέα"
  • Διατηρούν την όρασή μας σε καλή κατάσταση. Με την υψηλή περιεκτικότητα σε β καροτένιο, λουτεϊνη και ζεαξανθίνη η κολοκύθα όταν καταναλώνεται συχνά προστατεύει απο τις εκφυλιστικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς (ωχρά κηλίδα, καταρράκτης κ.α.)
  • Όταν η διατροφή μας περιλαμβάνει κολοκυθόσπορους μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, του μαστού και των πνευμόνων. Τα καροτενοειδή που περιέχονται στην κολοκύθα φαίνεται να προστατεύουν απο την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη
  • Η κατανάλωση κολοκύθας συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Με την περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης. 
  • Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει οι κολοκύθα και οι φαινολικές ενώσεις είναι δυνατό να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να βελτιώσουν έτσι την υγεία των αγγείων, συμβάλλοντας στην καλύτερη ρύθμιση χρόνιων ασθενειών και παθήσεων (διαβήτης, νευρολογικές παθήσεις, αυτοάνοσα νοσήματα)
Πώς να την καταναλώσετε

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να εντάξετε την κολοκύθα στη διατροφή σας. Μπορείτε να την καταναλώσετε ψητή μαζί με άλλα λαχανικά, να την κάνετε πουρέ ή σούπα. Η κολοκύθα μπαίνει σε πίτες και δίνει ένα πολύ γευστικό γλυκό αποτέλεσμα. Επίσης, η κολοκύθα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γλυκά-δοκιμάστε κέικ και μπισκότα με κολοκύθα, θα εκπλαγείτε απο τη νοστιμιά τους ενώ είναι κι ένας τρόπος να φάνε τα παιδιά λαχανικά.


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc

Βιβλιογραφία

Saavedra MJ., Aires A., et al. Evaluation of the potential of squash pumpkin by-products (seeds and shell) as sources of antioxidant and bioactive compounds. J Food Sci Technol 2015;52(2):1008-1015

Yadav M., Jain S., et al. Medicinal and biological potential of pumpkin:an updated review Nutrition Research Reviews 2010;23:184-190

organicfacts.net





Related Posts:

  • Χειμώνας, ο ιδανικός καιρός για σούπες ! Οι χειμωνιάτικοι μήνες είναι η περίοδος που αναζητούμε, μεταξύ άλλων, φαγητά που θα μας χαλαρώσουν και θα μας προσφέρουν παράλληλα τόνωση και ενέργεια. Έτσι αρκετά συχνά καταφεύγουμε στις σούπες, ένα κατεξοχήν χειμωνιά… Read More
  • Τα υπέρ και τα κατά της νηστείας Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν τη νηστεία ως τρόπο διατροφής. Κάποιοι το βλέπουν ως ευκαιρία για αποτοξίνωση, άλλοι ακολουθούν μια γενικότερη τάση προς μια πιο υγιεινή διατροφή ενώ αρκετοί κάνου… Read More
  • Το "παρεξηγημένο" αβγό... To αβγό εδώ και πολλές δεκαετίες θεωρείται ένα αμφιλεγόμενο τρόφιμο, και πολλοί ειδικοί είχαν πολλές επιφυλάξεις για το αν είναι υγιές να καταναλώνονται αβγά τακτικά. Εξάλλου μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης πίστευε (και πο… Read More
  • Μπαχαρικά, ένας σύμμαχος της υγείας μας! Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται απο την αρχαιότητα για διάφορους σκοπούς και τύχαιναν μεταξύ άλλων ιδιαίτερης εκτίμησης. Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα και κυριαρχούσαν στο εμπόριο μεταξύ των κρατών. Αρχαία συγγράματα αναφέρουν… Read More
  • Τι μας προσφέρουν τα κάστανα ; Τα κάστανα έχουν την τιμητική τους κάθε χρόνο τέτοια εποχή καθώς είναι η περίοδος όπου συλλέγονται στο ορεινά μέρη της Ελλάδας και διανέμονται είτε αποθηκεύονται για μετέπειτα κατανάλωση. Τα κάστανα είναι οι καρποί της … Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.