Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Τi κερδίζουμε τρώγοντας χουρμάδες;

Τι είναι οι χουρμάδες;

Είναι ένα φρούτο με γλυκιά γεύση που καταναλώνεται κυρίως αποξηραμένο. Το δέντρο απο το οποίο προέρχεται καλλιεργείται απο την αρχαιότητα ενώ χρησιμοποιείται ως τροφή για πάνω 6000 χρόνια. Είναι η κύρια καλλιέργεια στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Τα τελευταία χρόνια οι χουρμάδες έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς και ολοένα και περισσότερα άτομα τα εντάσσουν στη διατροφή τους. 

Τι περιέχουν

Οι χουρμάδες, ως φρούτα, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες οπότε και μια καλή πηγή ενέργειας. Περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Συγκεκριμένα, οι χουρμάδες είναι πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, νατρίου, καλίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Απο βιταμίνες περιέχουν θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ και τις λιποδιαλυτές Α και Κ. 

Τα σημαντικότερα όμως συστατικά των χουρμάδων, στα οποία αποδίδονται αρκετές "θεραπευτικές" ιδιότητες είναι τα αντιοξειδωτικά (φαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή).  Μάλιστα η συγκέντρωση των πολυφαινολών στους χουρμάδες είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ξηρά φρούτα.

Πώς ωφελούμαστε;

Προσφέρουν άμεσα ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιστοί στο Ισλάμ για όσο διαρκεί το Ραμαζάνι, διακόπτουν την πολύωρη νηστεία ξεκινώντας να τρώνε χουρμάδες και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα γεύματα. Οπότε,ως άμεση πηγή ενέργειας, είναι μια πολύ καλή λύση για ένα ενδιάμεσο σνακ σε όσους αθλούνται ή γενικά έχουν έντονη δραστηριότητα. 

Οι χουρμάδες ανακουφίζουν απο τη δυσκοιλιότητα και γενικά βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αναιμίας και προστατεύουν απο την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμα, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενδυναμώνουν τα οστά, βοηθούν στην καλύτερη όραση (ειδικά τη νύχτα), είναι σύμμαχος μας στην απώλεια βάρους. Τέλος, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι καταναλώνοντας τακτικά χουρμάδες μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και διάφορων αλλεργικών παθήσεων.

Τι να προσέξετε...

Υπάρχουν πολλοί τύποι χουρμάδων στην αγορά. Οι καλύτεροι είναι εκείνοι που έχουν υποστεί τη λιγότερο δυνατή επεξεργασία, δεν έχουν δηλαδή άλλα πρόσθετα. Δώστε προσοχή να μην έχουν εμποτιστεί σε σιρόπι γλυκόζης ή άλλα γλυκαντικά.

Επειδή η επιφάνειά τους είναι κολλώδης, προσελκύουν πολλές ακαθαρσίες. Οπότε σκόπιμο είναι να αγοράζετε τους συσκευασμένους χουρμάδες και να αποφεύγετε όσους πωλούνται χύμα. Καλό είναι επίσης να πλένονται πριν φαγωθούν, για να απομακρύνονται τυχόν ξένα σώματα που έχουν κολλήσει πάνω τους.


Αθανασία Κακλαμάνου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc


Βιβλιογραφία

Rahmani AH, et al. Therapeutic effects of dates fruits (Phoenix dactyfilera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumor activity. Int J Clin Exp Med 2014;7(3):483-491

Eid N., Enani S., et al. The impact of date palm fruits and their component polyphenols , on gut microbial ecology, bacterial metabolites and colon cancer cell proliferation. Journan of Nutritional Science 2014;3:e46(1-9)

ndb.nal.usda.gov








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.