Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Υπάρχει κατάλληλη διατροφή για το άσθμα;

Η επίδραση της δίαιτας στο άσθμα έχει αποτελέσει το αντικείμενο πολλών μελετών τα τελευταία χρόνια. Οι μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, αφού ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα που να αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος. 

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες ενδείξεις ότι συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα αλλά και κάποιες ομάδες τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων. 

Η χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών είναι βασικό χαρακτηριστικό του άσθματος. Είναι γνωστό ότι η υψηλή πρόσληψη λιπαρών επηρεάζει αρνητικά την υγεία της αναπνευστικής οδού, οπότε μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αντίθετα μια διατροφή στα πλαίσια της Μεσογειακής δίαιτας, πλούσια σε φρούτα-λαχανικά-τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι δυνατόν να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων μειώνοντας τη φλεγμονή. 

Το φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι πολύ σημαντικό στον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία χειροτερεύει τις κρίσεις άσθματος, αυξάνει την ανάγκη για φάρμακα και ευθύνεται για πιο συχνές εισαγωγές των ασθενών στο νοσοκομείο. Απώλεια έστω και λίγων κιλών, ειδικά σε άτομα με συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα του άσθματος και ανεβάζει αισθητά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. 

Πολύ σημαντική είναι επίσης η βιταμίνη D. Έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς με σοβαρό άσθμα έχουν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης-οπότε η επαρκής πρόσληψη μέσω διατροφής και ηλιακής έκθεσης είναι αναγκαία προκειμένου ο ασθενής να έχει καλύτερη αναπνευστική λειτουργία.

Κάποια συντηρητικά, όπως είναι τα θειώδη άλατα, που χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά (π.χ. στο κρασί, τα ξηρά φρούτα, τις πίκλες, τις κατεψυγμένες γαρίδες κ.α.) μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε κάποιους ασθενείς με άσθμα. Καλό είναι να αποφεύγονται, ειδικά σε περιόδους έξαρσης της ασθένειας.  


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc


Βιβλιογραφία:

Guilleminault L., et al. Diet and Asthma:Is It Time to Adapt Our Message? Nutrients 2017;9:1227

Tashiro H., Shore SA. Obesity and Severe Asthma. Allergology International 2019;68:135-142

Han Y., et al. Diet and asthma:an update. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2015;15(4):369-374

Garcia-Larsen , Giacco SR., et al. Asthma and dietary intake:an overview of systematic reviews. Allergy 2016;71:433-442 






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.