Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Γαλατόπιτα αντί…γαλακτομπούρεκου !

Η γεύση της θυμίζει το γνωστό και λατρεμένο, για πολλούς, σιροπιαστό γλυκό. Βέβαια, η πίτα αυτή έχει πολύ λιγότερα λιπαρά κι ελάχιστη ζάχαρη ανά μερίδα σε σχέση με το γαλακτομπούρεκο, ενώ αποτελεί ένα πλήρες γεύμα. Η συγκεκριμένη συνταγή προέρχεται απο τα χωριά της Φθιώτιδας, όπου οι νοικοκυρές, τα παλαιότερα χρόνια κυρίως (και σημερινές γιαγιάδες πλέον), ετοίμαζαν τη γαλατόπιτα για το καθημερινό τραπέζι, ως το βασικό τους φαγητό. Μπορείτε να την καταναλώσετε ως μεσημεριανό, βραδινό ή ακόμα και στο πρωινό σας, ενώ μεταφέρεται εύκολα στη δουλειά, στο γραφείο, στο σχολείο, στη βόλτα, στην εκδρομή.


Υλικά :

6 φλιτζάνια τσαγιού γάλα φρέσκο με λίγα λιπαρά
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι χωριάτικο 
1 πρέζα αλάτι
2 αβγά (προαιρετικά)
2/3  φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασιού ζάχαρη
100 γρ. τυρί τύπου φέτα light
5-6 λετπά χωριάτικα φύλλα  


 Εκτέλεση :

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα. Τότε αποσύρετε απο τη φωτιά και προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αβγά (αν βάλετε) και το λάδι, ανακατεύετε πολύ καλά, να ομογενοποιηθεί το μίγμα, αφήνετε να κρυώσει καλά, με σκεπασμένο καπάκι. Στο μεγάλο ταψί του φούρνου (40εκ.) βάζετε λίγο λάδι και στρώνετε ένα ένα τα φύλλα ακτινωτά έτσι ώστε να εξέχουν λίγο απο το ταψί, ραντίζοντας με λίγο νερό το καθένα. Ενδιάμεσα στα φύλλα σκορπίζετε το τυρί. Πάνω απο το τελευταίο φύλλο βάζετε την κρέμα, αφού έχει κρυώσει καλά, την απλώνετε να έχει το ίδιο πάχος παντού.Τέλος φτιάχνετε τον κόθρο γυρίζοντας τα φύλλα προς τα μέσα, έτσι σχηματίζεται ένα "στεφανάκι" γύρω απο την πίτα στα τοιχώματα του ταψιού ενώ η υπόλοιπη επιφάνεια παραμένει ξεσκέπαστη. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο (180 βαθμούς) στον αέρα κατά προτίμηση, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί καλά η βάση της πίτας. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα. 

Σημείωση : το χωριάτικο αλεύρι είναι εκείνο με το κιτρινωπό χρώμα, το οποίο είναι κατάλληλο για πίτες και ψωμί. Για πιο "ανάλαφρη" γεύση αν θέλετε αντικαταστήστε το 1 φλιτζάνι αλεύρι με σιμιγδάλι.


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc 











Related Posts:

  • Πένες με ψητά λαχανικά Το καλοκαίρι αναζητούμε πιο ελαφριές συνταγές, που να μας χορταίνουν μεν αλλά όχι να μας βαραίνουν...και φυσικά να είναι νόστιμες. Αυτή η καλοκαιρινή μακαρονάδα με τα λαχανικά συνδυάζει όλα αυτά κι επιπλέον είναι πολύ εύκολ… Read More
  • Σπιτικά μπισκότα με βρώμη, μέλι και ξηρούς καρπούς Τα μπισκότα είναι αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων. Με αυτή τη συνταγή μπορείτε σε 15 μόλις λεπτά να φτιάξετε σπιτικά μπισκότα, νόστιμα και υγιεινά, χωρίς τα επικίνδυνα συντηρητικά των έτοιμων τυποποιημένων. Ιδανικά γι… Read More
  • Γαλατόπιτα αντί…γαλακτομπούρεκου ! Η γεύση της θυμίζει το γνωστό και λατρεμένο, για πολλούς, σιροπιαστό γλυκό. Βέβαια, η πίτα αυτή έχει πολύ λιγότερα λιπαρά κι ελάχιστη ζάχαρη ανά μερίδα σε σχέση με το γαλακτομπούρεκο, ενώ αποτελεί ένα πλήρες γεύμα. Η… Read More
  • Πικάντικο πιλάφι με λαχανικά & κοτόπουλο Ο συνδυασμός του κοτόπουλου με τα λαχανικά και τα μπαχαρικά δίνουν μια ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά σε αυτό το πιάτο. Ένα φαγητό που μαγειρεύεται εύκολα, χρησιμοποιώντας ένα μόνο σκεύος, ενώ είναι κατάλληλο τόσο για μεσημερ… Read More
  • Εναλλακτική αλευρόπιτα (συνταγή) Η αλευρόπιτα είναι μια πολύ εύκολη όσο και γευστική πίτα, χωρίς φύλλο, που φτιάχνεται γρήγορα, είναι χορταστική κι αποτελεί ένα πλήρες γεύμα. Είναι παραδοσιακή Ζαγορίτικη συνταγή, ωστόσο η συγκεκριμένη "εναλλακτική" εκδοχή … Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.