Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ζάχαρη καρύδας:είναι πιο υγιεινή απο την κοινή ζάχαρη;

Επειδή οι βλαβερές επιπτώσεις της κλασικής ζάχαρης γίνονται εμφανείς όλο και περισσότερο, οι καταναλωτές στρέφονται σε άλλες, εναλλακτικές πηγές γλυκαντικών. 

Ένα απο αυτά τα γλυκαντικά που έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια είναι η ζάχαρη καρύδας. 

Αυτή η ζάχαρη προέρχεται απο το φυτό του φοινικόδεντρου και προωθείται ως πιο υγιεινή, θρεπτική και με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη ζάχαρη σε σχέση με την κλασική. 

Συγκεκριμένα παράγεται αφού κοπούν τα άνθη της φοινικιάς και συλλεγεί ο χυμός σε κατάλληλα δοχεία. Έπειτα ο χυμός θερμαίνεται μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό οπότε προκύπτει ένα προϊόν κοκκοποιημένο, χρώματος καφέ (παρόμοιο με αυτό της ακατέργαστης ζάχαρης). 

Η ζάχαρη καρύδας διατηρεί κάποια απο τα θρεπτικά συστατικά, σε αντίθεση με την κλασική λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη που προσφέρει μόνο θερμίδες. Τα πιο σημαντικά απο τα συστατικά αυτά ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και λίγα αντιοξειδωτικά. 
Ωστόσο για να προσλάβει κανείς αυτά τα θρεπτικά συστατικά συστατικά θα πρέπει να καταναλώσει πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης καρύδας.

Όντως ο γλυκαιμικός της δείκτης είναι ελαφρά χαμηλότερος έναντι της κοινής ζάχαρης (54 έναντι 60) αλλά αυτό δεν έχει τελικά και τόσο μεγάλη σημασία στην καθημερινή πρακτική.

Σχετικά με τις θερμίδες η ζάχαρη καρύδας περιέχει την ίδια ποσότητα φρουκτόζης με την κλασική ζάχαρη οπότε μπορεί κι αυτή σε μεγάλη ποσότητα να αυξήσει το βάρος. 

Συμπερασματικά, αν και λιγότερο επεξεργασμένη, η ζάχαρη καρύδας δεν προσφέρει κανένα ουσιώδες όφελος στην υγεία αλλά ούτε και στην απώλεια βάρους σε σχέση με την κλασική ζάχαρη. 
Μπορείτε να την καταναλώνετε αλλά με μέτρο, όπως ακριβώς και την κλασική ζάχαρη, καθώς η μεγάλη κατανάλωση απλών ζαχάρων οδηγεί σε αρκετές παθήσεις κι ασθένειες, ενώ επιδεινώνει τις ήδη υπάρχουσες. 
Η ζάχαρη καρύδας εντάσσεται στην κατηγορία των υπολοίπων αντικατάστατων ζάχαρης-είναι λίγο πιο υγιεινή αλλά είναι χειρότερη απο το καθόλου ζάχαρη...


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc



Related Posts:

  • Ποιά δίαιτα μου ταιριάζει; "Ξεκινάω δίαιτα..." Μετά απο αρκετή σκέψη πήρατε τελικά την απόφαση : ξεκινάτε δίαιτα ! Αφού λοιπόν αποφασίσατε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα το επόμενο βήμα είναι να βρείτε ποιό είναι αυτό το πρόγραμμα που σας ταιριάζει… Read More
  • Πετιμέζι : ο "μαύρος χρυσός" της κουζίνας ! Τι είναι το πετιμέζι  Το πετιμέζι είναι εκείνο το σκουρόχρωμο κολλώδες υγρό που προέρχεται απο το βράσιμο του μούστου, πριν αρχίσει η ζύμωση. Έχει υφή σιροπιού και είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, χωρίς συντηρητικά, χ… Read More
  • Το άγχος παχαίνει; Το χρόνιο στρες και οι συνέπειές του είναι πλέον εμφανή με τρόπο αδιαμφισβήτητο κι αντανακλά διαταραχές κυρίως του νευρικού συστήματος και ειδικότερα του εγκεφάλου. Το χρόνιο κι επίμονο στρες επηρεάζει πλέον κάθε συστα… Read More
  • Ταχίνι:ένα τρόφιμο-φάρμακο ! Το ταχίνι είναι μια πάστα που προέρχεται απο την άλεση των σπόρων σουσαμιού. Λόγω των πολλών και ωφέλιμων συστατικών του αποτελεί μια υπερτροφή και καλό είναι να συμπεριλαμβάνεται τακτικά στο διαιτολόγιό μας.  Χ… Read More
  • Κακάο : ένα πολύτιμο ρόφημα! Το κακάο είναι απο τα πιο σημαντικά και πιο διαδεδομένα τρόφιμα με αποδεδειγμένα οφέλη στην υγεία μας. Είναι ένα προϊόν με ιστορία μεγαλύτερη των 3000 χρόνων κι έχει χρησιμοποιηθεί αρχικά για ιατρικούς σκοπούς αλλά κα… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.