Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Εναλλακτική αλευρόπιτα (συνταγή)

Η αλευρόπιτα είναι μια πολύ εύκολη όσο και γευστική πίτα, χωρίς φύλλο, που φτιάχνεται γρήγορα, είναι χορταστική κι αποτελεί ένα πλήρες γεύμα. Είναι παραδοσιακή Ζαγορίτικη συνταγή, ωστόσο η συγκεκριμένη "εναλλακτική" εκδοχή της είναι σαφώς πιο υγιεινή αφού έχει αντικατασταθεί το βούτυρο με ελαιόλαδο και η φέτα με αντίστοιχο light τυρί.


                          Υλικά

     1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

          1 ποτήρι φρέσκο γάλα 1,5%

                          1 αβγό

              4 κουταλιές ελαιόλαδο

        1 ποτήρι τυρί τύπου φέτα light

                     αλάτι-πιπέρι


Εκτέλεση 

Ανάβετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζετε μέσα ένα ρηχό ταψί 30 εκ. (άδειο) να κάψει. (Με αυτό τον τρόπο δε θα σας κολλήσει η πίτα στο ταψί).
Ετοιμάζετε το μίγμα για την πίτα:σε μπολ χτυπάτε το αβγό μ ένα σύρμα, προσθέτετε το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα και τέλος ρίχνετε το αλεύρι σταδιακά. Πρέπει να σχηματιστεί ένας ομοιογενής χυλός. Αλατοπιπερώνετε. 
Βγάζετε το ταψί απο το φούρνο (με προσοχή επειδή καίει πολύ...) και ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο, κουνάτε λίγο το ταψί να πάει παντού. Αδειάζετε το μίγμα-χυλό και απο πάνω σκορπίζετε το τυρί θρυμματισμένο, έτσι ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια. Τέλος, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο. 
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 170-180 βαθμούς και ψήνετε μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια (χρειάζονται περίπου 30 λεπτά, ανάλογα και το φούρνο).
Αφήνετε λίγο να κρυώσει και κόβετε σε κομμάτια. 
Τρώγεται ζεστή ή κρύα το ίδιο ευχάριστα!


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc


Related Posts:

  • Το παιδί δεν παίρνει βάρος..Τι να κάνετε Το βασικό πρόβλημα σχετικά με το βάρος ενός παιδιού εντοπίζεται στην αυξημένη εμφάνιση της παχυσαρκίας. Όμως υπάρχει και το αντίθετο φαινόμενο, που δεν είναι και τόσο σπάνιο στις μέρες μας. Το παιδί να μην παίρνει βάρος, … Read More
  • Τα Ελληνικά τυριά (διατροφική αξία-χαρακτηριστικά-τυριά Π.Ο.Π.)Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στην τυροκομία καθώς ιστορικά έχουμε αναφορές στο τυρί στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και του Αριστοφάνη, ενώ και ο Όμηρος αναφέρεται στην Οδύσσεια στο τυρί. Η χώρα μας με την πλούσια κτηνοτροφία… Read More
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα:γιατί είναι τόσο σημαντικά για τον αθλητή; Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά απο τους αθλητές, είτε αυτοί είναι επαγγελματίες είτε ασκούνται περιστασιακά. Το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι όπως κι άλλα λιγότερο γνωστά γαλακτοκομικά (όπως εί… Read More
  • Έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά Τελευταία γίνεται πολύ συζήτηση για αυτή τη σημαντική βιταμίνη και το ρόλο της στην πρόληψη διάφορων χρόνιων ασθενειών, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και η υπέρταση αλλά και διαφόρων μορφών καρκίνου.  Τα… Read More
  • Σκελετική υγεία των αθλητών:ο ρόλος της διατροφής Η σκελετική υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνολική υγεία ενός αθλητή. Κάθε ασκούμενος, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεται θα πρέπει να φροντίζει για την καλή υγεία των οστών του. Το "χτίσιμο" και η διατήρηση μ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.